Geçtiğimiz ay coğrafi işaret alan Çeşme’deki sakız ağaçlarının çevreci özelliği de tespit edildi. Bir sakız ağacının yılda 473 gram karbon tuttuğu belirlendi.
Yüksek katma değerli damla sakızının elde edildiği sakız ağaçları, Yunanistan’ın Sakız Adası’nın yanı sıra Çeşme’de de yetişirken, Çeşme’dekli sakız ağacı sayısının artırılması çalışmaları da yoğunlaşarak devam ediyor.
Çeşme’deki sakız ağacı sayısının artması için Çeşme Belediyesinin katkılarıyla proje geliştiren sakız üreticileri Hasan Ege Tütüncüoğlu ve İbrahim Topal, yaşlı sakız ağaçlarından dalda köklendirme yöntemiyle binlerce sakız fidanı elde ederek, toprakla buluşturdular.
Çeşme Kaymakamlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile işbirliği de yapan Çeşmeli sakız üreticileri Tütüncüoğlu ve Topal, sakız ağacının coğrafi işaret almasına da katkı sağladılar.
Sakız üreticileri Tütüncüoğlu ve Topal, sakız ağaçlarının çevreye olan katkısını tespit edebilmek için Orman Genel Müdürlüğü Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsüne, fidan örnekleriyle birlikte başvurdular. Başvuru üzerine yapılan araştırma sonucunda, sakız ağaçlarının fidan başına, yılda 473 gram karbon tuttuğu tespit edildi. "Çeşmemizde sürdürülebilir en çevreci proje"
Sakız üreticisi Hasan Ege Tütüncüoğlu, aldıkları raporla ile ilgili bir açıklama yaparak, "Sakız Ağaçlarımızın yüksek katma değerli Çeşme Damla Sakızı üretmesinin yanında en büyük özelliklerinden biri de her dem yeşil ve geniş yapraklı tür olması sebebiyle yüksek karbon emiyor olmasıdır. Orman Genel Müdürlüğü Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü ile birlikte yaptığımız araştırma sonucunda Çeşme’deki Sakız Ağaçlarımızda yılda fidan başına yaklaşık 473gr karbon tutulduğunu tespit ettik. Çeşmemizde sürdürülebilir en çevreci proje olan ’Sakız Ağacım Çeşme’ projesi ile ciddi miktarda karbon tutumuna katkı vermiş olmaktan büyük mutluluk duymaktayız. Araştırmalarından dolayı Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Sayın Dr. Aydın Çömez ve Orman Yüksek Mühendisleri Merve Durdağı ile Dr Emre Göksu ya teşekkürlerimizi sunarız" dedi.