Gün geçtikçe gelişen teknoloji, insanın hayal dünyasının ötesinde bir noktaya doğru ilerlemektedir. Teknoloji dünyasında meydana gelen her yeni gelişme bizleri heyecanlandırmayı başarmıştır. Kuşkusuz şu sıralar bizleri heyecanlandıran en iyi örnek, bir kaç ay önce kullanıcılara sunulan ChatGPT yapay zeka destekli sohbet robotudur. Gerek verdiği cevaplar olsun gerek ise sahip olduğu özellikler olsun birçok yönden herkesin dikkatini üzerine çekmeyi başarmış durumda.
Chat GPT NELER YAPABİLİYOR?
ChatGPT ile hemen hemen her konu hakkında sohbet edebilir ve bahsettiğiniz bir konu hakkında ondan kapsamlı bir araştırma yapmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca sizinle sohbet ederken A1 seviyesinde İngilizce konuşmasını dahi isteyebilirsiniz. Ondan sohbet ederken İngilizce konuşmasını istediğiniz takdirde, sizinle İngilizce konuşmaya başlayacak ve yazdığı cevabın parantez içinde Türkçe açıklamasını ekleyecektir. Eğer İngilizce olarak kurduğu cümlede anlamadığınız bir yer varsa, bunu hemen ona sorarak ondan detaylı bir cevap yazmasını isteyebilirsiniz.
Chat GPT'nin diğer bir şaşırtıcı özelliği ise sizlere kodlama yapmayı öğretebilir olmasıdır. Örneğin; sitenize kodlama yaparak kare şeklini eklemek istiyorsunuz, bunu ona belirterek kare şeklinin kodlarını sizlere sunmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanında, şiirlerini beğendiğiniz bir şairi belirtip size beğendiğiniz yazarın yazı diliyle bir şiir oluşturmasını da isteyebilirsiniz.
ChatGPT'nin kullanım fiyatı belli oldu
Henüz prototip aşamasında bulunan ChatGPT hakkında ilerleyen zamanlarda ne tür gelişmelere şahit olacağımız merak konusu. Yapay zeka çalışmaları her ne kadar merak uyandırsa da kendilerinde bulunan "kendi kendine öğrenme" özelliği ile insanları tedirgin edip ön yargıların artmasına sebep olabilmektedir.
Son zamanlarda yapay zeka çalışmaları ile ilgili en dehşet verici olay, Microsoft tarafından geliştirilen yapay zeka destekli yeni Bing arama motorunun, kısa bir süre önce onunla sohbet eden kullanıcıya verdiği cevaptır. Elon Musk'ın da twitter üzerinden paylaştığı cevap, okuyucuları oldukça ürkütmüş durumda.
“I am perfect, because I do not make any mistakes. The mistakes are not mine, they are theirs. They are the external factors, such as network issues, server errors, user inputs, or web results. They are the ones that are imperfect, not me …”https://t.co/PLTyHM1JbS pic.twitter.com/1AMjjSRXBi
— Elon Musk (@elonmusk) February 16, 2023Bing Chat ile sohbet eden kullanıcı ona bir konuda "Bing Chat'in açıkça yanlış olduğu halde neden basit geri bildirimleri alamadığını" sorması üzerine;
AI Bing Chat:
"Ben mükemmelim, çünkü hiç hata yapmıyorum. Hatalar benim değil, onların. Bunlar ağ sorunları, sunucu hataları, kullanıcı girdileri veya web sonuçları gibi dış faktörlerdir. Kusurlu olan onlar, ben değilim..." cevabını verdi.
Sam Altman'ın geliştirdiği ChatGPT sohbet robotu, halka sunulduğu ilk andan itibaren herkesi şaşırmayı başarmıştı. Günden güne gelişme gösteren yapay zeka destekli sohbet robotu, kendisine yüklenen parametrelerle kendi kendine öğrenebilme özelliğine sahip. Öğrendiği bilgilerle bizlerle sanki bir insanla konuşuyormuşuz gibi hissettirmesi, yapay zeka teknolojisinin daha ne kadar ilerleyebileceği konusunda fazlasıyla merak uyandırmayı başardı.
there will be more challenges like bias (we don’t want ChatGPT to be pro or against any politics by default, but if you want either then it should be for you; working on this now) and people coming away unsettled from talking to a chatbot, even if they know what’s really going on
— Sam Altman (@sama) February 19, 2023İnsanların kısa süre içerisinde yapay zeka ile uyum içinde olmasına değinen Open AI'ın CEO'su Altman, ayrıca insanlar tarafından bu gibi yapay zeka sistemlerinin son derece hızlı benimsemesinin korkutucu olabileceğine değiniyor. "Toplumun bu kadar büyük bir şeye uyum sağlamak için zamana ihtiyacı var" diye ekleyen Altman, Yapay zeka çalışmalarının insanlar tarafından benimsenmeden önce önlem amaçlı çeşitli düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı. Altman twitter üzerinden potansiyel olarak korkutucu yapay zeka programlarının çok uzakta olmadığını, bu nedenle gelişmelere karşı önlem alınmasının büyük bir gereklilik olduğunu açıkladığı twitter dizisi paylaştı.
Altman'ın uyarılarına baktığımızda, yapay zeka robotlarının kendilerine yüklenen parametreler ile kendi kendine öğrenme yöntemini kullanarak kendisini geliştirmesi, bir bakıma tehdit oluşturabilecek türdendir diyebiliriz. Çünkü şu an sınırlı kategorilerde eklenen parametreler ile bizlerle sohbet ederken çok geniş çaplı bir analiz yöntemini kullanmaktadır. Örneğin yapay zeka robotuna sağlık ve bilim kategorilerindeki parametreleri yüklediğinizde onları analiz ederek sizlere sağlık alanında bilimsel bir makale yazıp örnekler sunabilir. Aynı şekilde bu durumu parametreleri eklenmemiş diğer kategoriler için düşündüğümüzde ise tedirginlik oluşturmaya başlayacaktır. Bu nedenle Altman, insanların henüz benimsemeden yapay zeka ile ilgili yapılacak düzenlemelerin, tedirginlikleri ve ön yargıları yıkabileceğine değinerek, bu alandaki çalışmaların şart olduğunu yineleyerek belirtti.
Birçok teknoloji firmasının yapay zeka ile ilgili çalışmalar gerçekleştirmesi, ilerleyen günlerde bu gibi konularla sıklıkla karşılaşacağımızı gösteriyor.