Ekonomi

Çiftçi, icralık oldu!

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, üreticilerin yaşadıkları sıkıntılara ilişkin açıklamalarda bulundu. Üreticilerin yüksek enerji maliyetleri nedeniyle icralık olduğunu kaydeden Çolak, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın enerji maliyetlerinin azaltılması için güneş enerji paneli kuranlara yüzde 50 hibe vereceğini duyduk. Büyük bir umutla bekliyoruz” dedi.

Çiftçi, icralık oldu!
09-04-2022 10:45
09-04-2022 10:49
GAZİANTEP

Gaziantep’te hayat pahalılığı ve sebze-meyve fiyatları her geçen gün artıyor. Kent genelinde marketler ve pazarlar başta olmak üzere yaşanan artışlar vatandaşın cebini yakarken, üreticiler ise ürettikleri üründen kar edemiyor. Tarladan düşük fiyata satın alınan ürünlerin, market ve pazarlarda yüksek fiyata satılması üreticinin de gündeminde yer alırken,  kent genelinde yüksek enerji maliyetleri nedeniyle üreticilerin icralık olduğu öğrenildi.

ÜRETİCİNİN ELEKTRİĞİ KESİLDİ

Üreticilerin durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın enerji maliyetlerinin azaltılması için güneş enerji paneli kuranlara yüzde 50 hibe vereceğini duyduk. Büyük bir umutla bekliyoruz. Çiftçilerimiz enerji maliyetlerinin altından kalkacak durumda değil. Zaten birçok çiftçinin özel trafo ve sulama abonelikleri icralık, elektrikleri kesildi. O nedenle bakanlık böyle bir destek verecekse zaman kaybetmeksizin desteğini vermesi gerekiyor.”

ÜRETİCİ EKEMEYECEK!

Ekim mevsiminin geldiğini söyleyen Çolak, “Hava mevsim normallerinin üzerine çıkmaya başladı. Şu an arpa, buğday ve mercimeğin, yabancı ot ilaçlaması yapılıyor. 15 Nisan tarihinden sonra sebzelerin tohumlarını toprakla buluşturacağız ve üretime katkı sağlamaya devam edeceğiz. Birçok çiftçi sebze ekmek için boş bıraktığı tarlaları mazot, gübre, elektrik, tohum ve ilaç gibi girdilerde ki pahalılıktan dolayı ekemeyecek.”

ARAZİLERİN YÜZDE 30’U BOŞ KALACAK…

Şahinbey Belediyesi’nin desteklerinin önemli olduğunu kaydeden Çolak, “Şahinbey Belediyesi, yüzde 50 hibe olarak birçok fide çeşitlerini ilçemizde yaşayan çiftçilerimize dağıtmasına karşın birçoğu almadı. Çünkü girdi maliyetlerinin yüksek ve kaç TL’ye satacağını bilmiyor. Şimdi tarlaların ne kadarının ekileceğini veya ekilmeyeceğini bilmiyoruz, ancak şu anki durum yüzde 30’unun boş kalacağını tahmin ediyoruz.”

VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DAHA DA DÜŞECEK

Market ve pazarlarda satılan meyve-sebze fiyatlarına değinen Çolak, “Salatalık, biber, domates, kurutmalık patlıcan rekoltesi Gaziantep’e rahatlıkla yetiyordu. Ama bu sene az ekilince arz-talep dengesizliği oluşacak ve ihtiyacımız olan sebzeler başka illerden gelecek, o zamanda fiyatların artacağını söyleyebiliriz. Yani vatandaşın alım gücü daha da düşecek. Girdi maliyetleri düşürülse Gaziantep halkının tüm ihtiyacını karşılayacak ürünler yetişebilir. Ama ürün olmayınca paran olsa bile ürün alamayacaksın. Tarımımız 8-10 yıldan beri her yıl ileriye değil, geriye doğru gidiyor. Son zamanlardaki artışlar nedeniyle üreticiler çıkmazın içerisinde, üretim yapamaz durumda” diyerek sözlerini noktaladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER