Geçtiğimiz günlerde Gaziantep’te faaliyet gösteren bir çikolata fabrikasındaki bir personel önce iş arkadaşını tabanca ile öldürmüş, ardından intihar etmişti. Yaşanan bu olay cinayet olarak değerlendirilse de aslında bu tip olaylarda işverenin eksikleri ve üzerindeki sorumlulukların hayli dikkat çekici olduğu ortaya çıktı.
CİNAYET-İŞ KAZASI
Yaşanan bu olayın, uzmanı bilirkişiler tarafından 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu m.13/b hükmüne göre Cinayet-İş Kazası şeklinde değerlendirilmesi gerektiği belirtiliyor.
TÜM SORUMLULUK İŞVERENDE
İşverenin çalışanlarına yönelik işyerinde her türlü tedbir ve önlemi almakla yükümlü olduğu belirtilirken, yaşanan bu olayda da iş arkadaşını öldüren ve sonrasında intihar eden personelin işyerine dilahla nasıl girdiği ve işverenin bu duruma neden önlem almadığı kamuoyunda tartışma yarattı.
MEVZUAT ÇOK AÇIK AMA…
Öyle ki iş güvenliği mevzuatına göre işyerine silahla girmenin yasak olmasına rağmen işverenin işyerini tam olarak denetlememesi ve kontrol etmemesi sonucu çalışan personelin işyerine silahla girmesine olanak tanındığı ve bu cinayet-iş kazasının bu eksiklik sonucunda meydana geldiği değerlendiriliyor.
HİÇBİR ÖNLEM YOK
Bir işverenin işyerindeki tüm çalışanların her türlü güvenliğinden sorumlu olduğunu açık bir şekilde ortaya koyan iş güvenliği mevzuatına hiçbir şekild duyulmadığı anlaşılan Gaziantep’teki çikolata fabrikasında yaşanan olayın derinlikli olarak ele alınması gerekirken bu olayın diğer işyerlerine de bir uyarı niteliği taşıması gerektiği anlaşılıyor.