Dün BRICS ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) grubuna resmen üyelik başvurusunda bulunduğunu duyuran Cezayir ile Çin arasında 2014'ten bu yana ikinci kez stratejik iş birliği anlaşması yapılıyor.
Cezayir Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra, Çinli mevkidaşı Wang Yi ile 2022-2026 yılları için Cezayir-Çin arasında kapsamlı stratejik iş birliği için ikinci beş yıllık plana imza attı.
Açıklamada, planın "iki ülke arasında ekonomi, ticaret, enerji, tarım, bilim ve teknoloji, uzay, sağlık, insan ve kültürel iletişim dahil olmak üzere tüm alanlardaki iletişim ve iş birliğini güçlendirmeyi ve kalkınma stratejileri arasında uyumu teşvik etmeyi amaçladığı" ifade edildi.
Cezayir ana muhalefeti Türkiye'yle kenetlenme çağrısı yaptı
Türkiye- Cezayir arasında 15 anlaşma, 1 ortak bildiri
"GÜÇLÜ İLİŞKİLERE SAHİP İKİ DOST ÜLKE"
Cezayir ile Çin'in "güçlü ilişkilere sahip iki dost ülke" olarak tanımlandığı açıklamada, iki ülkenin, halklarının menfaatine, bu kapsamlı stratejik ortaklığın unsurlarının sürekliliğini sağlamak adına her alanda iş birliğini derinleştirmek üzere söz konusu beş yıllık planı uygulamak için çabalayacağı vurgulandı.
Açıklamada söz konusu anlaşmanın nerede imzalandığına ilişkin herhangi bir ayrıntıya yer verilmezken, anlaşmanın Mısır'da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27) sırasında imzalandığı değerlendiriliyor.
ÇİN FRANSA'YI GÖLGEDE BIRAKTI
Çin, 2013’ten bu yana, Cezayir'i on yıllardır adeta tekelinde tutan Fransa'yı gölgede bırakarak, Cezayir'in birinci sıradaki ticaret ortağı haline gelmiş durumda.
Çin ile Cezayir, aralarındaki ekonomik iş birliğini geliştirmek için 2014 yılında "Kapsamlı Stratejik Ortaklık" anlaşmasına imza atmıştı.
Cezayir, 2018 yılında da Çin'in "Kuşak-Yol" projesine katılmış ve iki ülke Mart 2022'de bu "girişimin ortak inşası için ilk fırsatta imzalanacak olan yürütme planı" üzerinde uzlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.
CEZAYİR DÜN BRICS'E ÜYELİK İÇİN RESMEN BAŞVURMUŞTU
Cezayir dün de BRICS ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) grubuna resmen üyelik başvurusunda bulunduğunu duyurmuştu.
CEZAYİR STRATEJİK OLARAK AB İÇİN DE ÇOK ÖNEMLİ
Rusya-Ukrayna geriliminin yarattığı jeopolitik riskler nedeniyle alternatif gaz arayışını hızlandıran Avrupa için Afrika kıtasında Cezayir, Moskova'ya olan bağımlılığı tamamen ortadan kaldıramayacak olsa da diğer seçenekler arasında ön plana çıkıyor.
Cezayir, Nijerya doğal gazının Nijer üzerinden Avrupa'ya taşınması tartışmalarında Rus gazını tamamen ikame etme imkanına erişemese de AB'nin Moskova'ya bağımlılığını azaltabilecek potansiyeli bulunan en önemli alternatiflerden biri olarak değerlendiriliyor.
TÜRKİYE'NİN CEZAYİR İLE DERİNLEŞEN STRATEJK ORTAKLIĞI
Türkiye ile Cezayir, 23 Mayıs 2006'da dostluk ve iş birliği anlaşması imzaladı. Farklı alanlarda yapılan bu anlaşma iki ülke arasındaki ilişkilere ivme kazandırdı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde eski Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika ile imzaladığı anlaşmada siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda diyaloğun yanı sıra iki tarafın özellikle ekonomi alanındaki iş birliğini de güçlendirme taahhüdü yer aldı.
Orta ve küçük ölçekli işletmeler düzeyinde canlanmayı hedefleyen anlaşmayla, iki ülke arasında her yıl üst düzey bir toplantının yapılması da kararlaştırıldı.