Kültür

Cizre, İdil ve Şırnak’ta üretilen ’Şal Şapik’ sahiplenmeyi ve desteklenmeyi bekliyor

Cizre, idil ve şırnak'ta doğal tiftikten üretilip kök boya ile renklendirilen ve tezgahlarda dokunan "şal şapik" kumaşının gelecek nesillere aktarılması için idil'de 2023 yılından itibaren üretilmeye başlanan şal şapık kumaşı desteklenmeyi bekliyor.

Cizre, İdil ve Şırnak’ta üretilen ’Şal Şapik’ sahiplenmeyi ve desteklenmeyi bekliyor
03-08-2024 15:50

Cizre, İdil ve Şırnak’ta doğal tiftikten üretilip kök boya ile renklendirilen ve tezgahlarda dokunan ’şal şapik’ kumaşı desteklenmeyi bekliyor.


Cizre’de 2016 yılında Halk Eğitim Merkezi bünyesindeki atölyelerde üretimine başlanan ve daha sonra Şırnak merkeze taşınan atölyelerde üretimine devam edilen doğal tiftikten üretilen ve özellikle düğünlerin vazgeçilmez yöresel kıyafeti olan şal-şapik kumaşı 2023 yılından bu yana da İdil Halk Eğitim Merkezi bünyesinde üretiliyor. İdil halkı ve şal-şapik usta öğreticileri doğal üretimin desteklenmesini ve sahiplenmesini bekliyor. Medeniyetler beşiği kadim Mezopotamya topraklarında üretilen ilk kumaşlardan biri olan şal şapık kumaşı, Şırnak Valiliği, Cizre Belediyesi ve Eruh Halk Eğitim Merkezinin katkıları ile farklı tarih ve zamanlarda tekrar üretilmeye başlanmıştı. Aynı zamanda patentli bir marka haline gelen tarihi şal şapık kumaşı en son ilçe kaymakamlığının destekleri ile 2023 yılından itibaren Şırnak’ın İdil ilçesinde de üretilmeye başlandı.


Halen İdil Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde üretim çalışmalarına devam eden usta öğreticiler, kısıtlı imkanlarla bu değerli kumaşı yeniden ekonomiye ve kültüre kazandırmak istiyorlar. İdil Halk Eğitim Merkezi bünyesindeki dokuma atölyesinde Temmuz 2024 itibarı ile 5 şal şapık kumaşı dokuma ustası ve 3 tezgah ile üretime devam ediliyor.


Cizre ilçesindeki şal şapık atölyesinde bir yıl boyunca bu işin eğitimini alıp usta bir öğretici olan İdilli Hamdiye Budak öncülüğünde açılan atölye, kısıtlı imkanlara rağmen bu tarihi ve kültürel değeri büyük bir azimle dokuyarak yaşatmaya çalışıyor. Tamamen saf tiftik keçisi yönünden ve kimyasal boya kullanılmadan tamamen doğal kök boyalar kullanılarak elden edilen şal şapık kumaşı yazın serin kışın sıcak tutmasının yanı sıra çok uzun süre kullanılması nedeni ile genellikle yöre halkı tarafından tercih edilmektedir. Kaliteli kumaşı nedeni ile diğer kumaşlara oranla daha pahalı olan şal şapık kumaşı, düğünlerde ve özel günlerde sıkça kullanılan gözde bir kumaş türüdür. İş adamlarına sahiplenme ve destekleme çağrısı


Uzun bir süreden bu yana üretim yaptıklarını fakat üretmiş oldukları şal şapık kumaşlarını pazarlayamadıklarını ve bu yüzden de büyük bir sıkıntı yaşadıklarını ifade eden usta öğretici Hamdiye Budak, "İdil Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde bu tarihi ve kültürel değeri olan şal şapık kumaşının dokumasını gerçekleştiriyoruz. Fakat ürettiğimiz kumaşları satıp atölyemizin çarkını döndüremediğimiz için çok büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. İş adamlarımızın ve yetkili kurumların bu konuda bize desteklerini ve ekonomik katkılarını bekliyoruz. Şal şapık dokuma atölyemizin sağlıklı ve sürdürülebilir seri üretime devam edebilmesi için acilen maddi ve manevi desteğe ihtiyacımız vardır" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER