Yaşam

Çocuklar, atıkların sınıflandırılması ve ayrıştırılmasını yerinde inceledi

Mersin büyükşehir belediyesinin düzenlediği teknik geziye katılan çocuklar, atıkların sınıflandırılması ve ayrıştırılmasını yerinde inceledi.

Çocuklar, atıkların sınıflandırılması ve ayrıştırılmasını yerinde inceledi
08-06-2024 12:43

Mersin Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği teknik geziye katılan çocuklar, atıkların sınıflandırılması ve ayrıştırılmasını yerinde inceledi.


Büyükşehir Belediyesi, Çevre Haftası kapsamında çocuklara çevre bilincini aşılayacak etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. Bu kapsamda geri dönüşüm ve atıkların azaltılması duyarlılığını çocukların erken yaşta kazanabilmesi için teknik gezi düzenledi. Cengiz Topel ve Necati Bolkan İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencileri, Türkiye’nin en büyük geri dönüşüm tesislerinden biri olan ÇEVDOSAN’ı ziyaret etti.


Atıkların kaynağından toplanması, taşınması, sınıflandırılması ve ayrıştırılmasıyla ilgili faaliyet gösteren tesisi gezen çocuklar; cam, plastik, metal, kağıt, karton ve naylon gibi atıkların geri dönüşüm süreci hakkında uzmanlardan bilgi edindi. Atıkların doğru ayrıştırılması ve çevre duyarlılığı konusunda yeni bilgiler öğrenen çocuklar, geri dönüştürme süreçlerini tek tek inceledi. Geziye katılan çocuklara, başlığında ekilebilir tohumlar bulunan ve çevre dostu olan tahta kalemler hediye edildi. "Çevre duyarlılığının, gelecek nesillere örnek olmasını hedefliyoruz"


Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan çevre mühendisi Doğan Kaplan, çocukların erken yaşta çevre bilincini kazanması için bu tür eğitimlerin önemli olduğunu söyledi. Kaplan, "Çocukların küçük yaşta geri dönüşüm eğitimini alarak, atıkları nasıl ayrıştıracaklarını öğrenmelerini amaçlıyoruz. Böylelikle genç yaşta başlattığımız çevre duyarlılığının, gelecek nesillere de örnek olmasını hedefliyoruz" dedi. "Çocukların küçük yaşta çevre eğitimi alması ilerde fark oluşturacaktır"


ÇEVDOSAN İnsan Kaynakları Sorumlusu Begüm Özgenç de çocuklara çevreye duyarlı olmaları gerektiğini geri dönüşüm üzerinden anlatmaya çalıştıklarını ifade etti. Özgenç, "Çocuklar burada en temelde çöple geri dönüşümün farkını öğreniyorlar. Biz malzemelerin nasıl dönüştürüldüğünü göstermeye çalışıyoruz. Böylelikle farkındalık oluşturarak, çevrenin temizliğine özen göstermemiz gerektiğini anlatıyoruz" diye konuştu. Özgenç, çocukların küçük yaşta çevre eğitimi almasının ilerde fark oluşturacağını dile getirdi. "Etkinlik çocukların hayatları boyunca akıllarında kalacak"


Cengiz Topel İlköğretim Okulu Öğretmeni Bülent Ünsal ise özellikle kaynakların doğru bir şekilde kullanılması gerektiğini çocukların yerinde öğrenmesi için etkinliğin oldukça faydalı olduğunu belirtti. Söz konusu etkinliğin çocukların hayatları boyunca akıllarında kalacağını ifade eden Ünsal, "İsraf etmemek, kaynakları tutumlu kullanmak çok önemli. Bunun yanı sıra geri dönüşüm de çok önemli. Çocuklarımızın bunu yerinde görmüş olması onlar açısından çok iyi oldu" dedi.


Öğrencilerden Yunus Emre Kutsal, etkinlikte plastiğin nasıl dönüştüğünü ve geri dönüşümü öğrendiklerini kaydetti. Geri dönüşümün önemini yerinde gören Elif Su Gündoğdu da artık malzemeleri daha bilinçli bir şekilde çöpe atacağını ifade etti. Muhammed Emir Yıldırımer ise çöp konusunda dikkatli olduğunu ama gerçekleştirilen geziden sonra daha da dikkat edeceğini dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER