Siyaset

COP28’de 117 ülkeden 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji üretim kapasitesini 3 katına çıkarma taahhüdü

Birleşik arap emirlikleri sanayi ve ileri teknoloji bakanı sultan ahmed al-jaber

COP28’de 117 ülkeden 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji üretim kapasitesini 3 katına çıkarma taahhüdü
03-12-2023 13:43

Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlenen COP28 İklim Zirvesi’nin başkanlığını yapan Birleşik Arap Emirlikleri Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı Sultan Ahmed Al-Jaber, 117 ülkenin 2030 yılına kadar dünyanın yenilenebilir enerji kapasitesini 3 katına çıkarma taahhüdünü imzaladığını söyledi.


Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde düzenlenen COP28 İklim Zirvesi’nde Dünya’nın geleceğine yönelik adımlar atılmaya devam ediyor. COP28 İklim Zirvesi’nin başkanlığını yapan Birleşik Arap Emirlikleri Sanayi ve İleri Teknoloji Bakanı Sultan Ahmed Al-Jaber, ülkelerin küresel yenilenebilir enerji üretim kapasitesini 10 yılın sonuna kadar en az 11 bin gigiwatta çıkarmak için “birlikte çalışacaklarını” söyledi. Al-Jaber, “Ülkeler, küresel ortalama yıllık enerji verimliliği iyileştirme oranını, kolektif olarak 2 katına yani yılda yüzde 4’ten daha fazlaya çıkarmak için birlikte çalışmayı taahhüt ediyorlar” dedi.


COP28 İklim Zirvesi Başkanı Al-Jaber, taahhüdü 117 ülkenin imzaladığını ve nihai sayının artmasını beklediğini belirterek, “Daha fazlasına ihtiyacımız var ve tüm taraflardan mümkün olan en kısa sürede bu gemiye katılmalarını rica ediyorum. Bu, dünyanın azaltılmamış kömür enerjisinden uzaklaşmasına yardımcı olabilir ve olacaktır” ifadelerini kullandı. “Taahhüt, yatırımcılara çok güçlü bir mesaj gönderiyor”


Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerjiyi 3 katına çıkarma taahhüdünün “yatırımcılara ve finansal piyasalara tüm dünyanın bu hedefe doğru ilerlediği yönünde çok güçlü bir mesaj gönderdiğini” söyledi.


Belirlenen hedefe ulaşılacağından emin olduğunu belirten Leyen, hedefe ulaşılma hızı konusunda sıkı çalışılması gerektiğini vurguladı.


Rüzgar, güneş ve diğer yenilenebilir enerjilerin ölçeğinin artırılması, küresel düzeyde 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonuna ulaşma hedefi açısından hayati önem taşıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER