Bültende 'Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın 310 milyon lira şahsi bağış yaptığı', 'Afet bölgesindeki yardım dağıtımında Suriyelilere öncelik veriliyor', 'Kızılhaç Federasyonu Türkiye'ye deprem yardımı yapmadı", "Cenazeler kimsesizler mezarlığına gömülüyor' ve 'Afet bölgelerine giden yardım tırları engelleniyor' iddialarına yer verildi.''
DİYANET İŞLERİ BAŞKANI ALİ ERBAŞ'IN 310 MİLYON LİRA ŞAHSİ BAĞIŞ YAPTIĞI" İDDİASI
Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, "Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın 310 milyon lira şahsi bağış yaptığı" iddiasının doğru olmadığı belirtilen bültende "Diyanet İşleri Başkanlığı, cuma namazı sonrasında depremden etkilenen illerimiz için yardım çağrısında bulunmuş, vatandaşlarımızın yoğun ilgisiyle toplanan nakdi yardım 310 milyon liraya ulaşmıştır. 'Türkiye Tek Yürek' adlı yardım programına telefonla bağlanan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, 310 milyon liralık nakdi yardım oluştuğunu ve bu yardımları AFAD'a bağış olarak aktardıklarını açıklamıştır. Erbaş, bu bağışın toplanan yardım parası olduğunu özellikle belirtmiş, kendi adına ise 3 maaşını bağışladığını ifade etmiştir" denildi.
"AFET BÖLGESİNDEKİ YARDIM DAĞITIMINDA SURİYELİLERE ÖNCELİK VERİLİYOR" İDDİASI
Bazı sosyal medya hesaplarında yer alan, "Afet bölgesindeki yardım dağıtımında Suriyelilere öncelik veriliyor" iddiasının gerçek olmadığını ifade eden Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, "AFAD verilerine göre bakanlıklar, ilgili kurum ve kuruluşlar ile uluslararası ülke ve kuruluşlar tarafından afet bölgesine 386 bin 874 çadır sevk edilmiş olup bunların 172 bin 265'i kurulmuştur. Bölgeye 3 milyon 282 bin 725 battaniye sevk edilmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 78 bin 500 kişiye geçici barınma hizmeti, 79 bin 720 barınma malzemesi verilmiştir. Beslenme hizmetinin yanı sıra Kızılay, AFAD, MSB, Jandarma ve Sivil Toplum Kuruluşlarından, bölgeye toplam 354 mobil mutfak, 86 ikram aracı, 38 mobil fırın ve 330 hizmet aracı sevk edilmiştir. Bölgedeki yardımlar konusunda kimseye öncelik tanınmamakta, depremden etkilenen tüm afetzedelere yardım ulaştırma faaliyetleri devam etmektedir" açıklamasında bulundu.
"KIZILHAÇ FEDERASYONU TÜRKİYE'YE DEPREM YARDIMI YAPMADI" İDDİASI
Bültende aynı zamanda, "Kızılhaç Federasyonu Türkiye'ye deprem yardımı yapmadı" iddiasının gerçeklikle bir ilgisinin olmadığı belirtilirken, "Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), 7 Şubat'ta depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye için 70 milyon frank değerinde acil uluslararası yardım başvurusu başlatmış, daha sonra bu rakamı 200 milyon franga çıkarmıştır. IFRC, 16 Şubat'ta uluslararası acil yardım çağrısını 200 milyondan 650 milyon İsviçre Frangı'na çıkardığını duyurmuştur. Federasyon için toplanan bağışlar Kızılay'a aktarılmakta ve söz konusu bağışlar Kızılay'ın deprem kapsamındaki yardım faaliyetlerinde kullanılmaktadır" denildi.
Öte yandan IFRC Genel Sekreteri Jagan Chapagain, Türkiye için yapılan çağrı ile ilgili, "Bu depremlerin tam etkisi hala ortaya çıkıyor. Sahadaki durum çok hızlı değişiyor, ihtiyaçlar her dakika artıyor. Hayatta kalanlar için bu süreç hayatlarının en zor dönemlerinden biridir ve iyileşmeye giden yol uzun olacak. En acil ihtiyaçlar, barınak, sağlık, sanitasyon, gıda ve su." ifadelerini kullandı.
"CENAZELER KİMSESİZLER MEZARLIĞINA GÖMÜLÜYOR" İDDİASI
Sosyal medyada yer alan, "Cenazeler kimsesizler mezarlığına gömülüyor" iddiasının doğru olmadığı aktarılan bültende "Depremden etkilenen afet bölgelerinde hayatını kaybedenlerin kimlik tespiti, titiz bir şekilde yapılmakta ve naaşları yakınlarına ivedi şekilde teslim edilmektedir. Arama kurtarma çalışmalarında ulaşılan ve kimlik tespiti yapılamayan cenazeler için, teşhise elverişli fotoğraf çekilmekte, parmak izi ve DNA örneği alındıktan sonra cenazeye bir numara verilerek kayıt altına alınmaktadır. Cenazeler, defin ruhsatı düzenlenmesi, cenazenin defnedildiği yer ve mezarlığın bu numarayla ilişkilendirilerek tutanakla kayıt altına alınmasının ardından defnedilmektedir" ifadeleri yer aldı.
"AFET BÖLGELERİNE GİDEN YARDIM TIRLARI ENGELLENİYOR" İDDİASI
Son olarak bazı basın yayın organlarında yer alan, "Afet bölgesine gönderilen yardım tırları engelleniyor" iddiasının da gerçek olmadığı belirtilen bültende, "Ülkemizde yaşanan deprem felaketi nedeniyle bölgeye giden yardımlar, koordinasyon içinde afetzedelere ulaştırılmaktadır. Bölgedeki akut dönem bittiği için bölgeye yardım taşıyan araçlar depolara yönlendirilmektedir. Depolarda toplanan yardımlar, AFAD eliyle koordineli bir şekilde dağıtılmaktadır. Bu uygulamadaki amaç 'engelleme' değil, afetzedelerin ihtiyacına göre ve daha düzenli yardım sağlarken bölgedeki yardım aracı karmaşasının önüne geçmektir. 'Engelleme' iddiaları tamamen asılsızdır" ifadelerine yer verildi.