Kapadokya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, genç yazarları öykü yazmaya davet etti. “Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılı” temalı geleneksel öykü yarışması ile gençlerin yazma becerilerini, duygu ve düşünce ifadelerini, gözlem yeteneklerini ve Türkçeyi doğru kullanma becerilerini geliştirmeleri hedeflenen yarışma, ülke genelindeki tüm lise öğrencilerine açık.
Öğrencilerin bireysel ve toplumsal kimliklerini öyküler aracılığıyla inşa etmelerine ve Cumhuriyetimizin yüzyıllık serüvenini geleceğe taşıyacak anlatılara kapı aralamalarına imkan tanıyan bu yarışmanın alt temaları arasında istiklal ve istikbal, hatırlama ve unutma pratikleri, bilgi üretiminde yeni kaygılar ve umutlar, dünyanın ve tarihin döngüsü, yüz yıllık geçmiş ve gelecek, ortak gelecek vizyonları, büyülü gerçekçilik, ükronya anlatıları, yapay zekâ destekli öğretiler, kalkınma ülküleri ve muasır medeniyet tahayyülleri yer alıyor. Yarışma, gençlerin hayal gücünde Cumhuriyet’in ilelebet payidar kalması için gerekli sorumlulukların nasıl şekillendiğini görmek için bir fırsat sunuyor.
Kapadokya Üniversitesi Öykü Yazma Yarışması 2024
Kapadokya Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün düzenlediği ödüllü “Cumhuriyet’in Yeni Yüzyılı” konulu geleneksel öykü yazma yarışmasının amacı, gençlerin öykü yazarak yazma becerilerinin; duygu, düşünce ve gözlem yeteneklerinin; Türkçeyi yazım kurallarına uygun olarak kullanmalarının geliştirilmesine katkı sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda düzenlenecek yarışma, Türkiye’de yarışma ile ilgilenen tüm lise düzeyindeki ortaöğretim kurumlarını kapsamaktadır.
Türkiye genelindeki tüm ortaöğretim öğrencilerine açık olan yarışma, gençlerimizin öyküler aracılığıyla bireysel ve toplumsal kimliklerini iyi bir şekilde inşa etmelerini; Cumhuriyetimizin yüzyıllık serüveninin ışığını geleceğe taşıyacak anlatılara kapı açarak toplumsal hafızayı inşa etmelerini hedeflemektedir.
Yarışma, Cumhuriyet’in ilelebet payidar kalması için gerekli sorumlulukların genç bireylerin hayal gücünde nasıl şekillenmekte olduğunu görme imkânı sunacaktır.
İstiklal ve istikbal, hatırlama/unutma/tanıma pratikleri, bilgi üretiminde yeni kaygılar/umutlar/ufuklar, dünyanın/tarihin/zamanın döngüsü, yüz yıllık mazi/âti, ortak gelecek, büyülü gerçekçi metinler, ükronya anlatıları, yapay zekâ destekli öğretiler, kalkınma ülküleri, muasır medeniyet tahayyülleri yarışmanın alt temalarıdır.
Seçici Kurul: Seçici kurul, bilinen öykü yazarı ve edebiyat eleştirmenlerinden Kapadokya Üniversitesi tarafından oluşturulur.
Düzenleme Kurulu: Kapadokya Üniversitesi Beşerî Bilimler Fakültesi tarafından görevlendirilecek 3 öğretim elemanından oluşur.
Yarışmaya Katılım şartları: Öğrenciler yarışmaya bireysel olarak katılabilir. Ekli (Ek-1) başvuru formuyla üniversiteye iletilir. Üniversitede düzenleme kurulu tarafından öyküyü yazanın kimliği, sayfanın üstünde yazılacak “RUMUZ”la belirtilir. Yarışmacının açık kimliğini, varsa telefonunu ve e-posta adresini içeren yazı bir zarfa yerleştirilir. Zarfın üzerine, sadece öykü yazarının “RUMUZ”u yazılır. “RUMUZ”lu öyküler, seçici kuruldaki üye sayısı kadar çoğaltılarak kurul üyelerine elden ya da kargo aracılığıyla iletilir.
Okullardaki tüm öğrencilerin “Öykü Yazma” ve “Yarışma Kuralları” hakkında bilgilendirilmesi: 30.03.2024
Eserlerin Kapadokya Üniversitesine teslimi: 10.05.2024
Eserlerin düzenlenerek Seçici Kurul Üyelerine teslimi: 17.05.2024
Seçici Kurul Üyeleri tarafından dereceye girenlerin belirlenmesi: 12.06.2024
Yarışmada Uyulacak Kurallar: Öyküler bilgisayar ile A4 boyutunda, Calibri formatında, bir buçuk satır aralıklı ve 12 boyutla yazılacaktır. Öyküler 2 sayfadan az, 5 sayfadan çok olmamalıdır.
Değerlendirme: Seçici Kurul üyeleri aldıkları öyküleri 100 puan üzerinden değerlendirir. Yapacakları bir toplantıyla yarışmacılara verdikleri puanları birleştirerek yarışmada dereceye girenleri belirler. Değerlendirmede hikâyenin özgünlüğü 60, dilin kullanımı - üslup 40 puan üzerinden puanlanacaktır. Düzenleme kurulu tarafından ödül töreni düzenlenir.
Yarışma Ödülleri: Yarışmada dereceye giren yirmi öykü kitaplaştırılacak, öykü sahiplerine kitaptan 20 adet hediye edilecektir. Bu ödül, yarışmaya katılan öğrencinin başvuru belgesinde beyan ettiği adrese kargo yolu ile gönderilecektir. Birinciye 7.500, ikinciye 5.000, üçüncüye 3.000 TL karşılığında banka hediye çeki verilecektir. Bu çek, ilgili banka gişelerinden nakden alınabilecektir. Çek karşılığında alınan nakdi ödülün her türlü kullanım hakkı yarışmacıya aittir.
Gönderimler elektronik posta ile oykuyarismasi@kapadokya.edu.tr adresine veya kargo ile Kapadokya Üniversitesi, Mustafapaşa Yerleşkesi 50420-Mustafapaşa, Ürgüp/Nevşehir adresine yapılabilir.
Yarışma Şartnamesi, EK-1 Başvuru Formu ve Taahhütname, EK-2 Açık Rıza Onayı ve Veli İzin Belgesi ekte dikkatinize sunulmuştur.