Haber7-Özel
14 Mayıs seçimlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı devirmek için birleşerek giren muhalefet, 14 Mayıs'ta Meclis'te, 28 Mayıs'ta ise cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çok ağır bir yenilgi aldı. Seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan iktidarını sonlandırıp AK Parti'nin dağılacağını öngören muhalefet partileri, seçimlerin ardından adeta kendileri darmadağın oldu.
Seçimi çantada keklik gören ancak sandıkta ağır bir hezimete uğrayan altılı masa ortakları, şimdi öngöremedikleri sonuçların hesabını vermemek adına büyük çaba sarf ediyor. Altılı masayı kuran CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu koltuğunu korumaya çalışırken, İYİ Parti ise istifalarla baş etmeye çalışıyor. Masanın küçük partileri ise kendilerini kurtarmanın peşine düştü. İşte Türkiye'deki muhalefetin geldiği son durum...
CHP'DE KOLTUK MÜCADELESİ
28 Mayıs seçimlerinin kaybedilmesinin ardından beklendiği gibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun koltuğu tekrar sallantıya girdi. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte CHP'de büyük bir koltuk mücadelesi boy gösterdi. Seçimlerin hemen ardından Kılıçdaroğlu'nun 'Oğlum' dediği İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 'değişim' açıklamasında bulundu. İmamoğlu, CHP genel başkanlığa aday olduğunu açıktan söylemekten çekinse de, bu mesajı vatandaşlara aşılamaya devam ediyor.
CHP'de sürpriz isimler de genel başkanlık için isimlerini açıklamaya başladı. İmamoğlu'nun ardından Kılıçdaroğlu'na yakınlığıyla bilinen Özgür Özel'in adaylığı da söz konusu oldu. CHP’deki 'Gelecek İçin Biz Grubu'nun lideri İlhan Cihaner de genel başkanlığa aday olacağını duyurdu. Son olarak ise Aytuğ Atıcı, genel başkanlığa aday olabileceğinin sinyalini verdi.
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise 'değişim' sloganıyla Bolu'dan Ankara'ya yürüş başlattı.
İYİ PARTİ İSTİFALARLA BOĞUŞUYOR
Seçimin diğer kaybedeni İYİ Parti cephesinde de durumlar pek iyi görünmüyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimlerin hemen ardından parti içi muhalefete fırsat vermemek adına kurultay düzenleyerek koltuğunu sağlama alsa da partideki tepkiyi dindiremiyor.
İYİ Parti'de seçim dönemi Yavuz Ağıralioğlu'nun ayrılığıyla başlayan istifa furyası devam ediyor. 5 yıl önce kurulan partinin bugüne kadar 200 kurucusundan 70'i istifa etti. Partide eski Devlet Bakanı Ahat Andican, eski İzmir milletvekili Aytuy Çıray, Kardak'a çıkan askerlerden Ali Türkşen, İlay Aksoy, İsmail Ok istifa eden kurucular arasında yer alıyor.
Bu isimlere son olarak Taylan Yıldız'da eklendi. İYİ Parti'nin kurucularından Dr. Taylan Yıldız, 19 Haziran'da partiden istifa eden isimler arasına girdi. Önümüzdeki süreçte İYİ Parti'den istifaların devam edeceği ifade ediliyor.
SAADET VE GELECEK'TEN KENDİLERİNİ KURTARMA OPERASYONU
Seçimlere CHP listelerinden girerek 10'ar milletvekili çıkaran Saadet Partisi ve Gelecek Partisi ise kendilerini kurtarmanın peşine düştü. TBMM'de grup kurmak için 20 milletvekiline ihtiyaç duyulmasıyla birlikte Saadet ve Gelecek Partileri birleşerek 20 milletvekili ile Meclis'te grup kurma kararı aldı.
DEVA YALNIZ KALDI
Altılı masanın küçük partilerinden DEVA Partisi ise yalnızlığa gömüldü. Seçimler sonrası Altılı masanın dağılmasıyla birlikte ortak grup için adı geçen DEVA Partisi, Saadet ve Gelecek Partilerinin oluşturduğu ortak gruba giremedi. Bu durumda Meclis'te grubu olmayan DEVA Partisi yalnız kalan partiler arasına girdi.