Yaşam

Denizli biyoçeşitlilik açısından Türkiye’de önemli bir yere sahip

Ekosistemde önemli bir konuma sahip olan biyoçeşitlilik hakkında açıklamalarda bulunan denizli orman bölge müdürlüğü ekosistem hizmetleri şube müdürü serkan cüce, "denizli, ege ve akdeniz bölgelerinin kesişim noktasında bulunmasından dolayı biyoçeşitlilik açısından türkiye'de önemli bir yere sahip" dedi.

Denizli biyoçeşitlilik açısından Türkiye’de önemli bir yere sahip
28-05-2024 12:50

Ekosistemde önemli bir konuma sahip olan biyoçeşitlilik hakkında açıklamalarda bulunan Denizli Orman Bölge Müdürlüğü Ekosistem Hizmetleri Şube Müdürü Serkan Cüce, "Denizli, Ege ve Akdeniz bölgelerinin kesişim noktasında bulunmasından dolayı biyoçeşitlilik açısından Türkiye’de önemli bir yere sahip" dedi. Türkiye’de ve dünyada biyolojik çeşitlilik hızla azalırken, Denizli Orman Bölge Müdürlüğü’nde çalışan Ekosistem Hizmetleri Şube Müdürü Serkan Cüce konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Denizli’nin Ege ve Akdeniz bölgelerinin kesişim noktasında bulunmasından dolayı biyoçeşitlilik açısından Türkiye’de önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Cüce, "Denizli bu konum sayesinde farklı ekosistemlere ev sahibi yapmakta. Honaz Dağı Milli Parkı, Bozdağlar ve Büyük Menderes Nehri gibi doğal alanlar, bölgedeki biyoçeşitliliğin korunmasına katkı sağlamakta. Bitki ve hayvan türlerinin envanterlerini yaparak kontrollü olarak toplanmasını sağlıyoruz. Ayrıca Çameli ilçesindeki ormanlarımızda biyoçeşitlilik çalışmaları yapılmış olup, bunların korumacılık faaliyetleri planlanmakta" şeklinde konuştu. Türkiye’de 3 bin 700 tanesi endemik olmak üzere toplamda 11 bin 800 adet bitki türünün bulunduğunu belirten Cüce, "Biyoçeşitlilik insan hayatı açısından önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı çevre, temiz su, temiz hava, tıbbi ve aromatik unsurlar gibi bir çok faktörü bünyesinde bulundurur" dedi. "Çevre kirliliği, kontrolsüz avlanma gibi unsurlar biyoçeşitliliği azaltıyor"


Günümüzde biyolojik çeşitliliğin hızla azalma nedenleri hakkında konuşan Cüce, şunları kaydetti:


"Çevre kirliliği, aşırı, kontrolsüz avlanma ve faydalanma, orman yangınları, iklim değişikliği gibi faktörler biyoçeşitliliği azaltmakta. Biyoçeşitliliğin azalması doğal denge üzerinde yıkıcı etkilere neden oluyor. Örneğin hayvanlar açısından bakacak olursak, yırtıcı kuşlar ve yılanların azalması fare popülasyonunun artmasına neden olacak. Bu ve bunun gibi durumlar doğal dengeyi bozuyor. Özellikle çevre kirliliği, kontrolsüz avlanma gibi gibi unsurlara dikkat edilmeli"

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER