Asrın felaketi olarak nitelendirilen Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde, kadınlara dikiş kursunda eğitim almak hem terapi gibi geliyor hem de üreterek aile bütçelerine katkı sunuyorlar.
Kahramanmaraş merkezli yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki yıkıcı depremlerden etkilenen ve psikolojik anlamda zor dönemler geçiren kadınlar Gaziantep'in Şahinbey ilçesine bağlı Yeditepe Mahallesi'nde bulunan Özgecan Hanımlar Yüzme Havuzu Spor ve Kültür Merkezi'nde dikiş kursunda üreterek depremin izlerini silmeye çalışıyor. Mağazalarda üretilen kıyafetleri daha uygun bir maliyetle kendileri üreten kadınlar hem sevdiklerinin yüzlerini güldürüyor aynı zamanda ürettikleri kıyafetlerle aile ekonomisine katkıda bulunuyorlar.
“Sipariş üzerine ölçüyle çalışıyoruz”
Kursta bütün kıyafet türlerini ürettiklerini, bazı giyim türlerinde sipariş üzerine ölçüyle çalıştıklarını belirten Nursel Kobuk, “1 yıldır buraya geliyorum. Geçen yıl şubat ayında başlamıştım. Boş zamanlarımı değerlendiriyorum. Hem aileme katkıda bulunuyorum. Arkadaşlarım, hocam hepimiz bir arada kardeş gibiyiz. Buraya 1 yıldır geliyorum, daha öncesinde de yapmışlığım vardı. Bütün giyimleri yapıyoruz. Elbise, pantolon, etek, ceket, tunik, mont, yelek aklınıza gelecek her şeyi yapıyoruz, kadın giyim olarak. Sipariş üzerine ölçüyle çalışıyoruz” dedi.
Kursta sıcak bir aile ortamı olduğunu, öğrendikleriyle sevdiklerine çeşit çeşit kıyafetler diktiğini, birçok kadının da bunu yaparak hem sevdiklerini mutlu edebileceğini ve aile ekonomisine katkıda bulunabileceklerini belirten Kobuk, "Oğlum okuyor ona harçlık gönderiyorum. Kendi özel ihtiyaçlarımı gideriyorum. Ev bütçesine katkıda bulunuyorum. Oğluma 2 tane mont diktim, şişme yelek diktim, kızıma mont diktim, bir arkadaşıma sipariş yaptım. Namaz elbisesi dikiyorum, pijama takımları, eşofman takımları dikiyorum. ailemdeki herkese dikiyorum. Boş durmak istemiyorum. Boş vakit geçirmek istemiyorum. Çok mutluyum en azından ben burada gurbetteyim, tek başıma evdeydim. Burada bir sürü arkadaş edindim. Hocalarımızla çok mutluyum. Herkes buyursun gelsin isterim. Çocuklarına bir şey yapsalar mutlu olacaklar, kendi ekonomik açıdan başı dik olacaklar, özgür olacaklar" ifadelerini kullandı.
“Bir elbiseye 100 TL vereceğime 50 TL ye mal ediyorum”
Kursta öğrendikleri sayesinde kendisine kıyafet almayıp mağazalarda gördükleri kıyafetleri yarı fiyatına kendilerinin mal ettiğini söyleyerek kursa gelmek isteyen kadınlara tavsiyelerde bulunan Jülide Rumevleklioğlu, “Burası çok güzel bir ortam, ben burayı terapi merkezi olarak görüyorum. Gerçekten psikolojisi bozuk olan insanlar gelsinler burada güzel bir vakit geçirsinler. Çok güzel arkadaşlıklar çok güzel etkinlikler yapıyoruz. Kadınlar gününde etkinlikler düzenlendi onda bile çok güzel deşarj oluyoruz. Benim psikolojimi düzeltti. Hayata daha farklı bakabiliyorum. Daha güzel gözlerle bakabiliyorum. Bazı şeyleri arkaya atabiliyorum. Düşünmemeye çalışıyorum çünkü benim elimde oyalanabileceğim bir işim var. Bunlar bizi motive ediyor. Hem de bütçemize katkıda bulunuyoruz. Ben uzun zamandır kendime bir şey almıyorum hep dikiyorum. Çocuklarıma dikiyorum. Bir elbiseye 100 TL vereceğime 50 TL ye mal ediyorum” ifadelerine yer verdi.
“Alışveriş yapmıyoruz fikir ediniyoruz”
Piyasadaki fiyat artışları sonrası kursa gelmeye karar vererek, öğrendikleri bilgilerle, mağazalarda edindikleri fikirleri hayata geçirdiklerini söyleyen Elif Durmaz, “Benim buraya gelme nedenim giyinmeyi çok seviyor olmamdan kaynaklanıyordu. Arkadaşlarımın da belirttiği üzere piyasada inanılmaz artışlar yaşadığımızdan dolayı buraya gelmeye ondan sonra karar verdim. Bir seneye yakındır buraya geliyorum. Farklı farklı şeyler diktik. Montlar, sweatlar, eşofman takımları, abiyeler, elbiseler, her şey dikiyoruz hocamızla birlikte. Bütçemize şu şekilde katkı sağladığını söyleyebilirim, mağazalarda alışveriş yapmıyoruz fikir ediniyoruz sadece. Oradan gördüğümüz görselleri biz burada hayata geçirebiliyoruz. Bir top kumaştan bir parça alıyoruz onu hayata geçirebiliyoruz. Burada çocuklarıma dikmeyi çok seviyorum. Onların mutluluğu beni mutlu ediyor. Eşime diktiğim zaman mutlu oluyorum. Bu şekilde onların mutluluğuyla mutlu oluyorum. Aslında benimde tamamen buradaki kazancım onların mutluluğu” şeklinde konuştu.
Farklı şehirlerden de gelen kadınların kursta eğitim aldığı ve gelen her kadının kurs içerisinde kendi benlikleriyle tanıştığını söyleyen Durmaz, “Burada farklı şehirlerden gelmiş birçok arkadaşımız var. Ortamımız çok güzel. Etkinliklerimiz oluyor, paylaşımlarımız oluyor onlar çok güzel. Buradaki samimiyet hoşumuza gidiyor. Burada ben kendim olabiliyorum. Evde bir anneyim, bazen bir eşim, bazen bir komşuyum ama burada ben kendimi elif olarak hissediyorum. Her tarafıma baktığımda samimiyetle bir şeyler üretmeye çalışan arkadaşlarım var. Her şeyi burada kendilerinde bulduklarını hissediyorum. Makasın sesi, makinaların sesi o işlemler aşamasındaki o anlar hoşumuza gidiyor. Sıfırdan bir şey ortaya çıkarabiliyorsunuz. İnanılmaz güzel, ertesi gün üzerinize giydiğiniz zaman insanların bakışı, beğenisi sizi daha da motive edebiliyor” diye konuştu.