Teknoloji

Dijital Oyun Dünyası başladı: 'Derdimiz gençlerin geleceği yakalayabilmesi'

Arnavutköy Belediyesi'nin öncülüğünde, Oyunla Gelecek ve Üretken Akademi iş birliğiyle gerçekleştirilen oyun geliştirme kampı, 29 Ağustos'a kadar gençler için desteklerini sürdürecek.

Dijital Oyun Dünyası başladı: 'Derdimiz gençlerin geleceği yakalayabilmesi'
26-08-2023 15:13

Dünya’da ve Türkiye’de hızla büyüyen oyun geliştirme ekosistemine yeni isimler kazandırmak ve gençlerin sektörde istihdamına katkı sağlamak amacıyla, Arnavutköy Belediyesi öncülüğünde, Oyunla Gelecek ve Üretken Akademi iş birliği ile 25-29 Ağustos tarihlerinde oyun geliştirme kampı gerçekleştiriliyor.

Haziran ayında duyurusu yapılan yaklaşık bin kişinin başvuru yaptığı etkinlik için mülakatlar sonunda 500 katılımcı online eğitimlere katılma hakkı kazanarak sürece dahil oldu.

500 KİŞİLİK BİR SAYININ İÇİNDEN ÖZELLİKLE SEÇİLEREK GELDİLER

Gerçekleşen uyun geliştirme kampında faaliyetlerini yürüten Üretken Akademi Kurucu Ortağı Şeyma Çelik kamp hakkında yaptığı açıklamada,

"Biz aslında üretken Akademi markasıyla buradayız. Ama siz burada kampı görüyorsunuz ama bu beş günlük kamp harici iki aydır arkadaşlar bu kamp için bazı eğitimlerden geçtiler projelerini tamamladılar. Her hafta yapmaları gereken belirli çalışmalar vardı. Onları tamamlayarak beş yüz kişilik bir sayının içinden özellikle seçilerek geldiler. Bu sürece tamamını yürütülmüş gibi aynı zamanda da onları çok yönlü olarak desteklemeye devam ediyor olacağız.

Yani bu destekler neler? Tutun da iş dünya aslında network erişim veya, kuluçka merkezlerine dahil olması gibi birçok fırsat sağlıyoruz. Bu beş günlük sürede de arkadaş aslında bu iki ay boyunca öğrendiklerinin meyvelerini topluyor olacaklar. Ve her biri takımlar halin de birer oyun projesi geliştiriyor olacak .Burada da yirmi takımımız var ve yüz altmıştan fazla da katılımcımız var. Çok güzel oyun fikirlerinin oyun projelerinin çıkacağına eminiz." dedi.

"OYUN HAYATIMIZIN HER YERİNDE"

Dijital Türk Oyunları Platformu Kurucu Başkanı Okan Özbay'da fuara katılanların yoğun ilgisinden bahsederek oyun dünyasındaki kritik noktalara değindi. Özbay'ın açıklamaları şu şekilde;

"Oyunda gelecek markasını 2018 yılında kurguladık ve 2019 yılında ilk kez bilişim fuarında kampımız o zamandan beri de işte bu on birinci kampımız. Oyun hayatımızın her yerinde ve dijital oyunlarda dijitalleşen dünyada giderek değer kazanmaya devam ediyor. 2017-18'li yıllarda birkaç tane oyun tasarım bölümü vardı, şu anda onun üzerine çıktı.

Üniversitelerimiz artık işte daha yakından ilgileniyor. Akademik tarafı bu işin daha gelişti. Pandemi sonrasında sektör biraz küçülüyor. Ve artık daha ritim tarzı, işte Xbox Playstation tarzı, belli mecralarda daha kaliteli daha büyük oyunların üretilmesi gerekiyor. Biz de kamplarımız artık arkadaşlara daha büyük oyunlar üretebilecek şekilde birleşmelerini fikirlerini ve oyuna bakışlarını büyütmeleri gerektiğini anlatıyoruz.

"GENÇ ARKADAŞLARIMIZ MÜTHİŞ İŞLER ÇIKARIYOR"

Çünkü küresel pazarda yer alabilecek oyunları üretmezsek Türkiye'de bizim tüketicimiz çok oyuna para vermiyor maalesef. Türkiye ölçekli bakan yatırımcılarımız da maalesef bu işi çok yatırım yapmıyor. O yüzden dijital oyun tasarlayacak arkadaşlarımın küresel pazara bakması, gözünü dünyaya dikmesi gerekiyor. Bunun için de büyük oyunlar yapması gerekiyor.

Çok yetenekli arkadaşlarımız var. Genç arkadaşlarımız kendilerine yatırım yaptıklarında kendilerini geliştirdiklerinde müthiş işler çıkarıyorlar. Biz devletimizi de oyun geliştirici arkadaşlarımızı da desteklemek anlamında artık kamu iletişiminde oyununda bir öge olması, iletişim aracı olması kitlelere ulaşım aracı olmasını istiyoruz.

Bu şekilde sübvanse edilirse daha fazla oyun geliştirici arkadaşımız piyasada kalacaktır. Yurt içine gitmek zorunda kalmayacaktır ve ürettikleriyle belli bir gelişim yolculuğunu geçirdikten sonra kendine sermaye yaparak oyun geliştirmek için daha güçlü hale gelecektir."

OYUN DÜNYASINDA GENÇLERİN ROLÜ ÇOK BÜYÜK

Oyunda Gelecek Koordinatörü Hasan Ustaosmanoğlu gençlere verilen desteklerle birlikte harika işlerin ortaya çıktığını belirterek, ilerleyen zamanlarda bu gençlerin kendi oyunlarını büyük platformlarda sunma şanslarının var olduğunu belirtiyor. Ustaosmanoğlu'nun açıklamaları şu şekilde;

"Öncelikle katılımcılarımıza çok teşekkür ediyoruz çünkü zorlu bir süreci yedi haftalık online eğitimleri her hafta tamamlamaları gereken projeleri ödevleri tamamlayarak yaklaşık bin kişilik bir başvuru içerisinden 150 tane seçilmiş arkadaş olarak aramızdalar.

"GENÇLER KENDİ OYUNLARINI İLERDE STORE'LARA VE STEAM'E YÜKLEYECEK"

Bugün de burada artık bunu taçlandırdığımız bir serüvenin aşamasındayız. Burada beş gün boyunca arkadaşlarımız takımlaşacaklar takım olmayı öğrenecekler ekip çalışmasını öğrenecekler ve birlikte bir oyunu bir projeyi hayata geçirecekler.

Ve bu projeleriyle belki yarın bunları Store'lara yükleyip Steam'e yükleyip farklı platformlarda satışa çıkarıp ticarileşme süreçlerine de geçecek. Burada oyunla gelecek markasının konumlandığı yer aslında keşfetme çocukların kendilerini ekip olmayı, sektörü keşfedebildikleri tarafta oyunla gelecek duruyor.

"DERDİMİZ GENÇLERİN GELECEĞİ YAKALAYABİLMESİ"

O keşif süreci gerçekleştikten ve ekipleştikten ortaya projeler çıktıktan sonrada üretken akademi süreci devralıyor. Üretken akademi tarafında da gene aynı desteklerle arkadaşlarımızın sektörde iş bulmasına yada kendi şirketleri kurmasına vesile ediyoruz.

Onları kendi paydaşlarımızla birlikte desteklemeye devam ediyoruz. Noktada da Arnavutköy Belediyesi ile birlikte böyle bir programı hayata geçirdik. Ben tüm paydaşlarımıza destek verenlere Haber 7  ailesine teşekkür ediyorum.

Derdimiz gençlerin geleceği yakalayabilmeleri, bu çağının gereksinimlerinde kendilerini doğru konumlandırabilmeleri ve bu son serüvenin sonunda da ülke ekonomisine katkı sağlayacak projelerin şirketlerin hayata geçmesi Bunun için çalışıyoruz ve ben bu kampın bu noktada çok önemli bir başlangıç olacağını düşünüyorum. Sizlere de teşekkür ediyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER