Gündem

Dr. Eray Güçlüer: “Yunanistan’ın Adalara çıkardığı zırhlı taktik araçlar, ana silah sistemi olabiliyor”

Asam uzmanı ve emekli albay dr. Eray güçlüer,

Dr. Eray Güçlüer: “Yunanistan’ın Adalara çıkardığı zırhlı taktik araçlar, ana silah sistemi olabiliyor”
30-09-2022 09:15

Yunanistan’ın İzmir’in hemen karşısındaki Midilli ve Sisam adalarına ABD’nin hibe ettiği toplam 41 adet taktik tekerlekli zırhlı araç sevk etmesi bölgede tansiyonu yeniden artırdı. Gelişmenin askeri yönünü değerlendiren ASAM Uzmanı ve Emekli Albay Dr. Eray Güçlüer, bu araçların teknik özellikleri hakkında bilgi vererek, gelecekte Türkiye için sıkıntı oluşturabileceğine değindi.


Taktik tekerlekli araçların zırhlı ve zırhsız olmak üzere iki çeşit olduğunu belirten Altınbaş Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi, ASAM Uzmanı ve Emekli Albay Dr. Eray Güçlüer, zırhsız olanların genellikle cephe gerisinde yük ve malzeme taşıma amaçlı olarak idari faaliyetlerde kullanıldıklarına işaret etti. Dr. Eray Güçlüer, zırhlı olanların ise üzerlerine silah sistemleri de monte edilerek muharebe araçlarına dönüştürülebildiklerini ve kuvvet çarpanı olarak askeri birliklerin savaştaki çatışmalarda ana silah sistemlerinden biri haline geldiklerini vurguladı. “Kısa menzilli çok namlulu roketatar sistemleri ile alçak irtifa hava savunma füze sistemleri”


Dr. Eray Güçlüer, Yunanistan’ın Türkiye’ye çok yakın iki adaya çıkardığı taktik tekerlekli zırhlı araçların da üzerlerinde silah sistemlerinin monte edilebileceği kaideleri bulunan araçlar olduğuna dikkati çekti. “Bunların adalardaki Yunan askeri birliklerini takviye etmek için oralara gönderildikleri çok açık” değerlendirmesini yapan Dr. Eray Güçlüer, “Silahların monte edileceği kaideler üzerine muhtemelen gönderildikleri adalarda uygun silah sistemleri monte edilmiştir. Bunlar muhtemelen uçaksavar makineli tüfekler, ağır makineli tüfekler, kısa menzilli çok namlulu roketatar sistemleri ile alçak irtifa hava savunma füze sistemleri olabilir. Bu nedenle bu silah ve teçhizatın adalardaki kolluk kuvvetlerinin kullanımı için olduğunu kimse iddia edemez. Bunlar Yunanistan’ın askeri kuvvetler içindir” dedi. “Doğu Ege adalarının silahlandırılması ve askeri yığınak yapmak, stratejik hedefler”


41 adet taktik tekerlekli zırhlı aracın normal şartlarda Türkiye’ye doğrudan tehdit oluşturmayacağını ancak Ege’deki büyük taktik resme bakıldığında durumun faklı olduğuna işaret eden Dr. Eray Güçlüer, Yunan ana karasında Dedeağaç’tan Girit adasına kadar olan bölgede, kuzeyden güneye ABD silahlı kuvvetlerinin ana muharip güçlerinin konuşlanmış olduğunu kaydetti. Buna karşın ABD’lilerin Yunanistan silahlı kuvvetlerini Türkiye’ye yakın Doğu Ege adalarına adeta ileri karakollar halinde mevzilendirdiklerini vurgulayan Güçlüer, “Yunan Askeri Kuvvetleri ABD askeri kuvvetlerinin ileri karakolları şeklinde görev yapıyor. Dolayısıyla muhtemel bir provokasyonda ABD-Yunan ikilisini birlikte düşünmek gerekir. Doğu Ege adalarının silahlandırılması ve buralardaki askeri yığınağın arttırılması bir şeylere hazırlandıklarını gösteriyor. Bu hazırlıklar, Yunan hükümetinin iç kamuoyuna yönelik siyasi içerikli askeri manevraların ötesine taşıyor, daha stratejik hedefleri içeriyor” diye konuştu. “ABD ve Yunanistan’ın ortak stratejik hedefleri var”


Ege denizindeki ABD ve Yunan Kuvvetlerinin bu şekilde tertiplenmesinin sebeplerini her iki devletin ortak stratejik amaçlarına bağlayan Güçlüer, ABD’nin bağımsız ve kendi başına hareket edebilecek bir Türkiye’yi Yunanistan üzerinden engellemek istediğini kaydetti. Yunanistan gibi kendisine biat eden proksi bir Türkiye oluşturmanın, ABD’nin en büyük arzusu olduğunu belirten Güçlüer, “Yunanistan’ın Ege denizini kendi egemenlik sahası haline getirmek istediği bir gerçek. Türkiye’ye karşı bu iki emperyalist amaç birleştiğinde, Ege denizinde mahdut hedefli ve dar çerçeveli, muhtemelen hava ve deniz kuvvetleri ile müşterek girişilebilecek kısa süreli Türk-Yunan çatışması planlanıyor olabilir” şeklinde konuştu. “Türkiye’deki dengelerin travmatize olması amaçlanıyor”


ABD’nin de destek ve araya girerek Türkiye’yi engellemesiyle Yunanistan’a “sözde bir zafer” hediye edildiğine değinen Güçlüer, “Askerî açıdan Türkiye’nin zor durumda kalması, siyasal iktidarın yıpranması ve Türkiye’deki sosyal dengelerin travmatize olması amaçlanıyor” dedi. Türkiye’nin kaos ortamına sürüklenmek istendiğinin altını çizen Güçlüer, ABD’nin arzu ettiği şekilde yeni siyasal ve sosyal dengelerin oluşturulması da böylece mümkün olabileceğini dile getirdi.


Güçlüer, ABD ve Yunanistan’ın niyetlerinin bunlar olmasına rağmen, gerçekleştirebilmeleri çok da kolay olmadığını kaydederek, “Türkiye’nin özellikle savunma sanayinde ulaştığı seviye ülkemize karşı kötü niyeti olanlar için önemli ölçüde caydırıcılık sağlıyor. Ayrıca mevcut homojen siyasal irade ve istikrar, milli güç unsurlarının bir orkestra uyumuyla kullanılmasını sağladığı için dış politikada Türkiye’nin lehine sinerjik bir etki üretiyor. Türk toplumunun milli konulardaki hassasiyeti ve durumsal farkındalığının yüksek olması geçmiştekinin aksine manipülasyonlar ve algı operasyonlarıyla kolaylıkla yönlendirilmesinin önüne geçmektedir.” İfadelerinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
IIS 10.0 Detailed Error - 403.501 - Forbidden

HTTP Error 403.501 - Forbidden

You do not have permission to view this directory or page.

Most likely causes:

  • This is a generic 403 error and means the authenticated user is not authorized to view the page.

Things you can try:

  • Create a tracing rule to track failed requests for this HTTP status code. For more information about creating a tracing rule for failed requests, click here.

Detailed Error Information:

Module   IIS Web Core
Notification   Unknown
Handler   ASPClassic
Error Code   0x00000000
Requested URL   https://api.haberpanelim.com:443/haberler_mobil.asp?domain=https://www.kenthaber27.com&t=1735227008
Physical Path   C:\Inetpub\vhosts\api.haberpanelim.com\httpdocs\haberler_mobil.asp
Logon Method   Not yet determined
Logon User   Not yet determined

More Information:

This generic 403 error means that the authenticated user is not authorized to use the requested resource. A substatus code in the IIS log files should indicate the reason for the 403 error. If a substatus code does not exist, use the steps above to gather more information about the source of the error.

View more information »

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER