Sağlık

Dr. Öğretim Üyesi Canan İnce Börekçi: "Sınavı felaketleştirmeyin"

özel imperial hastanesi çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı dr. öğretim üyesi canan ince börekçi, yükseköğretim kurumları sınavı'na (yks) girecek öğrencilere sınav kaygısından nasıl korunacağı yönünde uyarılarda bulundu.

Dr. Öğretim Üyesi Canan İnce Börekçi: "Sınavı felaketleştirmeyin"
07-06-2024 14:36

Özel İmperial Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Canan İnce Börekçi, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek öğrencilere sınav kaygısından nasıl korunacağı yönünde uyarılarda bulundu.


“Sınavı felaketleştirmeyin” diyen Börekçi, “Sınav gibi kaygı unsuru olabilecek durumlarda akılcı düşünebilmek yaşadığımız duyguları sağlıklı, ardı sıra gelen düşüncelerimiz yapıcı, gösterdiğimiz davranışları sonuç verici kılar. Sınav kaygınızı yönetmede sizlere yardımcı olabilecek akılcı düşünce şekillerini ve yapmanız gerekenleri şu şeklide sıralayabiliriz. Dayatma yerine yeğleme cümleleri kullanmak. Sınavı geçmek zorundayım, geçmeliyim şeklinde dayatma cümlelerinden, düşüncelerinden uzak durun bunun yerine sınavı geçmek istiyorum deyin. Sınavı felaketleştirmeyin. Felaketleştirme yüzde yüz kötü, daha kötüsü olamaz şeklindeki düşüncelerdir. Yaşanılan olayları felaketleştirici düşünceler kaygınızı arttırın. Bu nedenle, sınavı geçememem korkunç olur şeklindeki felaketleştirici cümlelerden uzak durun. Bunun yerine sınavı geçememek istemediğim bir durum ama felaket değil deyin. Katlanılamazlık düşüncelerinden uzak durun. Dayanma, katlanma gücünüzü hafife alıcı düşünceler kaygınızı arttırdığı gibi olayı baş edilemez, sorunu çözülemez görmenize neden olabilir. Bu nedenle, ’Sınavı geçememeye katlanamam, dayanamam demeyin’. ’Bunun yerine girdiğim sınavı geçememem katlanılması güç bir durum olabilir ancak buna katlanabilirim’ deyin. Değerinizi, becerilerinizi sınavla etiketlemeyin. Hiçbir sınav sizin değerinizin ölçütü olamaz. Sınavı geçemezsem bu benim başarısız ve yetersiz biri olduğumu gösterir şeklinde cümlelerden uzak durun” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER