Kültür

Dünya Kahvaltı Günü’nde ’Samsun Kahvaltısı’ tanıtıldı

Samsun gastronomi komitesi tarafından organize edilen kahvaltı programında samsun kahvaltısı sunumu yapıldı. Aralarında dünyanın en iyi ekmeği seçilen samsun'un ilçelerine ait pideler, ün salmış çakallı menemeni gibi lezzetlerin olduğu kahvaltı damakta tat bıraktı.

Dünya Kahvaltı Günü’nde ’Samsun Kahvaltısı’ tanıtıldı
05-06-2024 14:18

Samsun Gastronomi Komitesi tarafından organize edilen kahvaltı programında ’Samsun kahvaltısı’ sunumu yapıldı. Sunumda, dünyanın en iyi ekmeği seçilen Bafra pidesinin de yer aldığı zengin Samsun kahvaltı menüsü damaklarda unutulmaz tat bıraktı.


Samsun’un Ladik ilçesinde bulunan Ambarköy Açık Hava Müzesi’nde ’Samsun kahvaltısı’ lansmanı yapıldı. Kahvaltı programında katılımcılara Samsun kahvaltısı sunumu gerçekleşti. Kahvaltı menüsünde Bafra, Çarşamba ve Terme pideleri, Alaçam koyun peyniri, Bafra manda sütü ve kaymağı, Kavak Çakallı menemeni, Salıpazarı kestane balı, 19 Mayıs süt reçeli, soğan mıhlaması, çökelek söndürme, kavurmalı yumurta, yumurta salatası, dilim patates gözleme ve kuşburnu marmeladı yer adı. Samsun’un lezzetleri davetlilerin büyük beğenisini kazandı. "Samsun çok zengin gastronomi çeşitliliğine sahip"


Kahvaltı programında konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ) Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut, "Biz Samsun Gastronomi Ekibi olarak 17 tane ilçemizi gezdik. Neler yapılabileceği konusunda bir envanter çıkardık. Samsun, yaşadığımız coğrafya itibarıyla çok zengin ürünü olan bir gastronomi çeşitliliğine sahip. İnsanlar gastronomi turizmi için birçok yere gidiyorlar. Kahvaltı için birçok yere gidiyorlar. Burada şunları yapmak lazımdır: Bu organizasyonun kesintiye uğramaması gerekiyor. Her ilçenin kendine özgü kahvaltılarının oluşturulması lazım. Samsun bulunduğu coğrafya itibarıyla Anadolu’ya, Karadeniz’e açılan bir ulaşım aksının içindedir. Hem Yakakent, Bafra tarafına hem de doğu tarafına baktığımız zaman aslında birer kümelenme merkezleri de var. Buralara yapılacak olan tesisler aracılığıyla buradaki yöresel ürünlerin sergilenmesi, satışa sunulması ve bunun sonucunda kahvaltıların oluşması çok büyük bir avantaj sağlayacaktır” dedi. "Samsun gastronomisini tanıtmaya yönelik çok ciddi faaliyetler yapıyoruz"


Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz ise “Bugün Dünya Kahvaltı Günü. Samsun kahvaltısını tanıtıyoruz. Samsun’un tüm değerlerini çeşitli platformlarda tanıttığımız gibi kahvaltısını da tanıtıyoruz. Anadolu’nun birçok şehri gibi Samsun da artı yönleriyle dikkat çekmektedir. Sadece iklimi, denizi, doğası, sosyal ve kültürel alanları değil aynı zamanda gastronomisi de çok çok ünlüdür. Samsun gastronomisini tanıtmaya yönelik çok ciddi faaliyetler yapıyoruz. Burada ekmek çeşitleri, peynir çeşitleri, turşu çeşitleri de var” diye konuştu.


Programda ayrıca Ladik Kadın Kooperatifi tarafından Ladik’e özgü yemeklerin bulunduğu stant açıldı. Programa kaymakamlar, kurum amirleri ve çalışanları katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER