Gündem

Dünya MS hastalığı günü Gaziantep’te kutlandı

Dünya MS (Multiple Skleroz) Hastalığı günü dolayısıyla Türkiye MS Derneği Gaziantep Şubesi üyeleri bir araya geldi.

Dünya MS hastalığı günü Gaziantep’te kutlandı
06-06-2022 14:38
06-06-2022 14:46
GAZİANTEP
’MS’TEN DEĞİL GEÇ KALMAKTAN KORKUN’
*Türkiye MS Derneği Gaziantep Şube başkanı Prof. Dr. Aylin Hengirmen Akçalı, MS Derneği Gaziantep şubesi olarak bölgeye hizmet verdiklerini ve  takiplerinde 2 bin 500 hastaları olduğunu belirterek ‘’MS tedavi edilen bir hastalık. Burada erken teşhis önemli. Bu hastalarımız uygun tedavilerle evlenebilirler, genellikle mesleklerini yapabilirler.” dedi.
Dünya MS (Multiple Skleroz) Hastalığı günü dolayısıyla Türkiye MS Derneği Gaziantep Şubesi üyeleri bir araya geldi. 
Yılda en az iki defa bir araya geldiklerini söyleyen Türkiye MS Derneği Gaziantep Şube Başkanı Prof. Dr. Aylin Hengirmen Akçalı, “MS hastalığının çaresi olduğu için mümkün olduğunca erken dönemde tanı konulup tedavi edilmesi gerekli. Hastalarımız kendilerini toplumdan kısıtlamaları gereken bir durumda kalmazlar” dedi.
BİR ARAYA GELEREK FARKINDALIK YARATIYORLAR
Gaziantep Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalında görevli olan ve aynı zamanda Türkiye MS Derneği Gaziantep Şubesinin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aylin Hengirmen Akçalı, “Kurulduğumuz günden bu yana yıldan en az iki defa pandemi dönemi haricinde hastalarımıza yönelik toplantılar, etkinlikler düzenliyoruz. Hem kendi hastalarımızı bir araya getirerek mutlu ediyoruz, bilgilendiriyoruz hem de bu çok bilinen bir hastalık olmadığı için çevrede de bir farkındalık yaratıyoruz. 
YAKLAŞIK 2 BİN 500 HASTA VAR
Bizim takibimizde olan yaklaşık 2 bin 500 hastamız var. Gaziantep sadece Gaziantep’e hizmet veren bir şehir değil. Tüm çevre illerden gelen hastalar var. O yüzden geniş bir interlanda hitap ediyoruz. Multiple Skleroz Derneği olarak zaten Türkiye’deki üçüncü şubeyiz. İlk İstanbul’da kuruldu ardından Ankara’da ve 2013 yılından beri Gaziantep’te hizmet veriyor. 
MS HASTALIĞININ 15 FARKLI İLACI VAR 
Özellikle gençlerde, görülen MS hastalığı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Akçalı “MS hastalığı eskiden çok daha az biliniyordu ama giderek bilinir hale geldi. Özellikle gençleri etkileyen bir hastalık. 20-40 yaşları arasında hatta daha erken 16 yaşlarda bulgular vermeye başlıyor. Hem beyni hem de omuriliği yani merkezi sinir sisteminin tamamını etkileyen bir hastalık. Yavaş ilerliyor. Günümüzde tedavisi amacıyla 15 farklı ilacın kullanılabildiği ve ilaçların SGK ödemesi  olan bir hastalık. Önemli olan hastalığı mümkün olduğunca erken dönemde fark edip tanısının konulması. Ve bundan sonrada düzgün takip edilmesi gereken bir hastalık. Tedavisi erken dönemde başlanınca kişiler, dışarıdan bakıldığı zaman hiç de hasta olduğu düşünülmeyecek bir şekilde hayatlarını devam ettirebiliyorlar. Bu yüzden farkındalığın yaratılması çok önemli. Çünkü o kadar farklı farklı bulgularla karşımıza çıkıyor bu hastalık. Ne gibi bulgular olabilir diye soracak olursanız; bulanık görme, boynunu eğdiğinde bir elektriklenme hissi, ellerde ayaklarda uyuşmalar, güçsüzlükler olabiliyor. Hafif baş dönmeleri, titremeler şeklinde hemen hemen sinir sistemimizin fonksiyonlarının hepsini etkileyen bir hastalık.
“BAŞKA TÜRLÜ ÇÖZÜMLERLE VAKİT KAYBEDİYORSUNUZ”
Akçalı, MS hastalığının çaresi olduğuna vurgu yaparken, “Nöroloji biraz spesifik bir alan. Hastalar bazen şikayetlerinin çaresini bulamıyorlar, yanlış yerlerde arayabiliyorlar. Halkımız aslında çok şanslı, yurtdışında bir nöroloji doktoruna ulaşmak aylar sürebiliyor, oysa burada birkaç günde uzman doktora ulaşmak mümkün. O yüzden basit bir baş ağrısı için bile tam tanı almadan ve tedavi edilmeden iki güne bir acile giderek çözüm aramamak lazım.  Nörolojik olduğu düşünülen tüm şikayetlerde randevu alarak uzmanına gidilmelidir. Başka türlü çözümlerle vakit kaybedilebiliyor. Basit bir baş ağrısının altından çok komplike şeyler çıkabiliyor. Hafif bir unutkanlık veya MS hastalığı gibi tüm hastalıklarda ne kadar erken tanı konulursa işler o kadar yolunda gider. Bu hastalarımız uygun tedavilerle evlenebilirler, çocuk sahibi olabilirler. Yani kendilerini toplumdan kısıtlamaları gereken bir durumda kalmazlar” ifadelerini kullandı.
Bir kafenin bahçesinde bir araya gelen Türkiye MS Derneği Gaziantep Şube Başkanı Prof. Dr. Aylin Hengirmen Akçalı, hastalar ve aileleri günün anlam ve önemine binaen pasta kestiler, sohbet ettiler.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER