Gündem

Dünyaca ünlü rengarenk egzotik kuşlar Erzincan’da yetiştiriliyor

Erzincan'da hobi olarak başladığı kafes kuşu yetiştiriciliğini geliştiren Emrah Öner, kiraladığı dairede dünyaca ünlü egzotik kuşları yetiştirerek yarışmalara hazırlanıyor.

Dünyaca ünlü rengarenk egzotik kuşlar Erzincan’da yetiştiriliyor
07-01-2023 19:03

Erzincan'da hobi olarak başladığı kafes kuşu yetiştiriciliğini geliştiren Emrah Öner, kiraladığı dairede dünyaca ünlü egzotik kuşları yetiştirerek yarışmalara hazırlanıyor.


Avusturalya başta olmak üzere birçok farklı ülke kuşlarını alarak çeşitlendiren kuş yetiştiricisi Emrah Öner, Türkiye'nin de farklı illerinden getirdiği kuşların bakımlarını kiraladığı dairede özenle yapıyor. Finch türü yaklaşık 12 çeşit kuş besleyen Öner, egzotik kafes kuşu yetiştiriciliğinin kendisi için büyük bir hobi olduğunu söyleyerek kendi evinden çok kuşların yanında vakit geçirdiğini söyledi. Gökkuşağı İspinozu denen rengarenk kuşlar adeta görsel şölen sunuyor.


Uzun yıllardan kuş yetiştiriciliği yapan ve ırk ayrımı yapması için Emrah Öner'e destek veren İlker Çınar, bu kuşların bakımına önem verilmesi gerektiğini ifade ederek, kuş yetiştiriciliğinde önemli olan noktalara değindi. Çınar konuşmasında, “Genelde kafes kuşlarında yumurta toplamak gerekiyor. Bir takım kuştan bakımları yapılırsa yaklaşık 16 tane yavru alınabilir. Hatta bu 20'ye de çıkabilir ama biraz zorlarsınız. 2010 yılına kadar sürekli yarışmalara katıldım ve çeşitli dereceler yaptım. Buraya daha güzel daha özel bir kümes kürara birçok finch türünü Erzincan'a getireceğiz inşallah. Yetiştirmede en büyük tavsiyem ise sabır” dedi.


‘Evimden daha çok burada vakit harcıyorum'


Kuş yetiştiricisi Emrah Öner ise kuş sevgisinin kendisinde uzun yıllardan bu yana var olduğunu iki kuşla başladığı, kuş yetiştiriciliğine evinde yeterli alan olmadığı için kiraladığı dairede devam ettiğini ve kendi evinden daha çok kafeslerin yanında vakit harcadığını belirterek, “Bu heves bende çocukluktan beri var fakat imkanlar doğrultusunda daha yeni yeni bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 1-1,5 yıldır ispinoz türlerine geçiş yaptım. Hobi maksatlı yapıyorum zaten. Yarışmaları oluyor bunların onlara hazırlanıyoruz. 2 takım kuşla başladım, şuan yaklaşık 40 takım gouldian var ve 7-8 çeşit kuş türü bulunmakta. Bunlardan da yurt dışı ile bağlantı kurarak daha farklı türlere giriş yapacağız. Bunlardan, Bursa'da, Balıkesir'de, Konya'da, Gaziantep'te, Şanlıurfa'da var. Bu illerden de çeşitli kan bağlarını kurarak daha farklı renkler daha farklı güzellikler üretmeye çalışıyoruz. Kuşların yanına günde 3-4 kere uğramak lazım. Ben evden ziyade buraya daha çok vakit ayırıyorum. Yani bunlar bir çocuk gibi bakım istiyorlar. Bunlarla uğraşınca stres sıkıntı atabiliyorsunuz. Ben buraya geldiğimde her şeyi unutup bir kenara çekiliyorum kuşları izliyorum, dinliyorum ve bakımlarını yapıyorum. Burada ki bütün kuşlarımız Türkiye Kuşlar Federasyonu'na kayıtları var. Buralarda yarışmalar düzenleniyor, onlara gidiyoruz. Yani evde yeterli sayıyı sağlayamadığımız için böyle bir daire kiraladık” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER