Teknoloji

Dünyada sadece bir savaş uçağında var: KAAN artık daha iyi korunacak!

Türkiye'nin en başarılı savunma sanayii firmalarından biri olan ASELSAN, MMU ve taarruz helikopterleri için DIRCM geliştiriyor.

Dünyada sadece bir savaş uçağında var: KAAN artık daha iyi korunacak!
08-06-2023 10:48

YILDIRIM-100 çift taret konfigürasyonuna sahip olacak ve her taret, barındırdığı hassas takip birimi ile yüksek güçte lazer üretebilen lazer birimi sayesinde; ısı güdümlü füzelere karşı senkronize edilmiş, çoklu bantta yönlendirilmiş lazer işareti uygulayacak. Sistem ayrıca DIRCM sistemini yöneten ve füze ikaz sistemi ile haberleşmeyi sağlayan bir kontrol birimini de içerecek.

DIRCM BARINDIRAN DÜNYADAKİ İKİNCİ 5. NESİL SAVAŞ UÇAĞI OLACAK

YILDIRIM-100’ün helikopter ve diğer hava platformlarında kullanılması bekleniyor. ASELSAN ayrıca KAAN Savaş Uçağı için YILDIRIM-100’ün üst versiyonu YILDIRIM-300’ü geliştiriyor. YILDIRIM serisi DIRCM sistemleriyle birlikte hava platformlarının, karşı tedbir yetenekleri üst noktaya taşınmış olacak. Halihazırda DIRCM üretebilen ve platformlarında kullanabilen ülke sayısı oldukça kısıtlı.

KAAN Savaş Uçağı için geliştirilen YILDIRIM-300’ün tamamlanmasıyla beraber KAAN, nihai aşamada Su-57’den sonra DIRCM barındıran dünyadaki ikinci 5. nesil savaş uçağı olacak.

DIRCM NEDİR, NE İŞE YARAR?

Yönlendirilmiş Kızılötesi Karşı Tedbir Sistemleri yani DIRCM’lar, kızılötesi güdümlü füzelere karşı hava ve deniz platformlarının korunması amacıyla kullanılıyorlar. Hassas bir gimbale sahip olan sistemler, yaklaşan bir kızılötesi veya ultraviyole IR/UV güdümlü füzeye yüksek güçlü lazer enerjisi gönderiyorlar.

Bu lazer enerjisiyle füzenin arayıcı başlığı köreltiliyor ve füzenin, korunan platformdan başka bir yöne gitmesi sağlanıyor. DIRCM taretleri, platform üzerindeki farklı füze ikaz sistemleri ve flare atıcıları ile entegre şekilde çalışıyorlar

YILDIRIM-100’ÜN TEMEL ÖZELLİKLERİ

• Çoklu bantta lazer çıkışı

• UV/IR tabanlı Füze İkaz Sistemleri ile uyumluluk

• Tam küresel koruma sağlamak için çift taretli konfigürasyon

• Hızlı ve hassas tehdit yakalama ve takibi

• Çoklu tehdit senaryoları altında çalışabilme

• Hedefte yüksek lazer enerjisi oluşturma

• Küçük boyut ve ağırlık, düşük güç tüketimi

• Yüksek kullanılabilirlik, düşük bakım ve düşük ömür devri maliyeti

Ayrıca ASELSAN, birçok farklı elektro-optik sistemi geliştirmeye devam ediyor. Bu sistemler içerisinde KARAT-100, TOYGUN-100, İRİS-300, LİAS-300 gibi ikaz ve keşif sistemleri bulunuyor. ASELSAN, bu sistemleri tamamladığında Türkiye, hava platformları için üstün bir elektro-optik süite sahip olacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER