Teknoloji

Dünyanın ilk hidrojenle çalışan treni Almanya'da hizmet vermeye başladı

Dünyanın ilk hidrojenle çalışan yolcu treni uzun test sürecinin ardından hizmete başladı. Almanya’da hizmete giren trene yıl sonuna kadar başkaları da eklenecek.

Dünyanın ilk hidrojenle çalışan treni Almanya'da hizmet vermeye başladı
26-08-2022 17:13

Fransa nerkezli Alstom firması tarafından geliştirilen Coradia iLint trenleri tamamen hidrojenle çalışıyor. Yeni trenler kısa süre önce Almanya’da hizmete vermeye başladı. Trenlerdeki tek misyonun buhar ve yoğunlaştırılmış su olduğu aktarılırken, son derece sessiz çalışmaları da önemli detaylar arasında yer alıyor.

Almanya hidrojen temelli trenleri mevcut dizel trenleriyle değiştirmeyi hedefliyor. Hali hazırda beş adet Coradia iLint trenleri bu hafta içinde Almanya’nın Aşağı Saksonya bölgesinde faaliyete geçti. Aşağı Saksonya Ulaşım Kurumu (LNVG) tarafından aktarılanlara göre Alstom tarafından üretilen hidrojen yakıt hücresi tahrikine sahip 15 tren, mevcut dizel trenlerin yerine geçecek. Bu yıl sonuna kadar değişim işleminin tamamlanması bekleniyor.

 

Alstom, Coradia iLint trenleri için bin kilometrelik bir menzile sahip olduklarını belirtiyor. Yani tek hidrojen deposuyla bu trenler mevcut hatlarda tüm gün çalışabilecek. Aynı zamanda bölgedeki tren hatlarında hidrojen dolum istasyonları da kurulmaya başlanmış durumda. LNVG tarafından belirtilenlere göre, mevcut hidrojen trenleri 1.6 milyon litre dizel yakıt tasarrufu sağlayacak ve karbondioksit emisyonunu yılda 4 bin 400 ton azaltacak.

Fakat tüm bu çabalara rağmen, Avrupa’nın demiryolu ağının hızlı bir şekilde hidrojen veya benzer temiz enerjili trenlere dönmesi beklenmiyor. Yaygın tren ağlarına sahip olan Avrupa’da değişim için uzun bir süreç gerektiği belirtiliyor. Zira sadece Almanya'da 4000 adet dizel tren bulunuyor. Bu tür girişimler ve hamleler tüm dünya için rol model oluştururken Almanya’nın 2045-2050 yılında iklim nötr olma hedefleri için de son derece önemli

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER