Eğitim

Ege Üniversitesi bilimsel performansıyla küresel düzeyde yükselişini sürdürüyor

Ege üniversitesi rektörü prof. Dr. Necdet budak

Ege Üniversitesi bilimsel performansıyla küresel düzeyde yükselişini sürdürüyor
31-05-2024 10:00

Uluslararası üniversite sıralaması yapan önemli kuruluşlardan olan Round University Ranking (RUR) tarafından açıklanan 2024 Yılı Dünya Sıralamasında Ege Üniversitesi (EÜ), bir önceki yıla göre 252 basamak yükselerek 474’üncü sırada yer aldı.


Ege Üniversitesi 2023 yılındaki 47 bin 237 olan puanını 2024 yılında 60 bin 191 puana çıkararak büyük bir başarıya daha imza attı. Ege Üniversitesi, “Öğretim” kategorisinde uluslararası alanda 667’nci sıradan 381’inci sıraya yükselirken, “Finansal Sürdürülebilirlik” kategorisinde ise dünyada 541’inci sıradan 375’inci sıraya çıktı. Ege Üniversitesi, “Araştırma” ile “Uluslararası Çeşitlilik” kategorilerinde de dünyada büyük bir başarı ivmesi gösterdi.


Sıralamayı değerlendiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Günümüzde üniversiteler, ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından farklı kriterler göz önüne alınarak sıralanıyor. Dünya üniversitelerinin performansını değerlendiren RUR 2024’ün sonuçlarını açıkladı. Verileri değerlendirdiğimizde geçtiğimiz yıla göre büyük bir sıçrama yapan üniversitemiz büyük bir başarı gösterdi. Üniversitemiz; Öğretim, Finansal Sürdürülebilirlik, Araştırma ve Uluslararası Çeşitlilik kategorilerinde yükselişini sürdürerek önemli bir ivme yakaladı. Bu sıralama, 69 yaşındaki köklü üniversitemizin güçlü bir eğitim öğretim, araştırma geliştirme ve sürdürülebilir yönetim yapısının olduğunu ortaya koyuyor. Bizi bu başarıya ulaştıran kriterleri; üniversitemizde oluşturduğunuz bilim üretme ekosisteminin bir kültüre dönüşmesi, huzur ve güven iklimi, bilim insanlarımıza yönelik teşvikler, yapısal ve hukuki düzenlemeler, araştırma ve geliştirmeye ayrılan kaynaklar, genç araştırmacıların daha nitelikli çalışmalarıyla sürece yaptıkları katkılar olarak sıralayabiliriz. Ege Üniversitesi olarak hedefimiz, bu ve benzer sıralamalarda daha da yükselmek için, gelişmeye açık yönlerimizi iyileştirip, uluslararasılaşma potansiyelimizi daha da artıracak çalışmalara öncelik vermektir. Tam kurumsal akreditasyona sahip bir araştırma üniversitesi olarak marka değerimize değer katmak, Türkiye Yüzyılını, Türk bilim yüzyılı yapmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Bu anlamlı ve önemli başarıya katkı sunan mensuplarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum” dedi. “EÜ, dünyada ilk 500 içinde yer aldı”


RUR tarafından açıklanan sonuçlara göre Ege Üniversitesi 2024 yılında dünya genel sıralamasında 474’üncü olurken geçen yıla göre 252 basamak yükselerek büyük bir başarıya imza attı. Ege Üniversitesi 2024 yılında Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında 9’uncu sıraya yerleşti. Ege Üniversitesi 2023 yılındaki 47.237 olan puanını 2024 yılında 60.191 puana yükselterek bir başarıya daha imza attı. Ege Üniversitesi; “Öğretim” kategorisinde dünya sıralamasında 667’nci sıradan 381’inci sıraya yükseldi ve Türkiye devlet üniversiteleri arasında dokuzuncu sırada yer aldı. “Finansal Sürdürülebilirlik” kategorisinde dünya sıralamasında 541’inci sıradan 375’inci sıraya, Türkiye devlet üniversiteleri arasında ise 9’uncu sıradan 7’nci sıraya yükseldi. “Araştırma” kategorisinde dünya sıralamasında 766’ncı sıradan 539’uncu sıraya yükseldi, Türkiye devlet üniversiteleri arasında sekizinci sırada yer aldı.” Uluslararası Çeşitlilik Sıralaması” kategorisinde dünya sıralamasında 751’inci sıradan 646’ncı sıraya, Türkiye devlet üniversiteleri arasında ise birbasamak yükselerek 11’inci sıraya yerleşti.


Dünya genelindeki önde gelen üniversiteleri; Öğretim, Araştırma, Uluslararası Çeşitlilik ve Finansal Sürdürülebilirlik başlıkları altında toplam 20 göstergeye göre değerlendiren RUR, yaptığı sıralama için belirli kriterleri değerlendiriyor. Üniversitelerin puanları belirlenirken temel göstergeler olarak öğretim ve araştırma boyutu yüzde 40 oranında, uluslararası çeşitlilik ve finansal sürdürülebilirlik boyutu ise yüzde 10 oranında toplam puana yansıtılarak skor hesaplaması yapılıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER