Ekonomi

Elektrik ve Doğal Gazda Yeni Model: Gelire Göre Faturalandırma Sistemi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Haber Türk’te katıldığı bir programda, elektrik ve doğal gazdaki yeni sistemin detaylarını açıkladı. Bakan Bayraktar, bu sistemin 2025 yılında hayata geçirilmesinin planlandığını belirtti.

 Elektrik ve Doğal Gazda Yeni Model: Gelire Göre Faturalandırma Sistemi
23-09-2024 22:26
23-09-2024 22:30

Gelire Göre Faturalandırma Modeli

Bakan Bayraktar, mevcut desteklerin imkanlar doğrultusunda sürdürüleceğini ve ilerleyen dönemde gelir durumuna göre farklı bir faturalandırma modeline geçileceğini söyledi. Konutlar için Türkiye'nin ortalama hane başı elektrik tüketiminin 200 kWh civarında olduğunu ifade eden Bayraktar, tüketimin 130 ile 200 kWh arasında değişebileceğini ve yüksek tüketim yapanların üst gelir grubunda yer alma olasılığının yüksek olduğunu vurguladı. Bu durumun özellikle elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasıyla daha belirgin hale geldiğini ifade etti.

Bayraktar, “300, 400, 500 kWh üzerinde tüketim yapanların, elektrikli eşyaları ve araçları daha fazla kullanmaları sebebiyle, üst gelir grubunda olma ihtimali yüksek. Bu tüketiciler içten yanmalı motorlu araç kullanmadıkları için ÖTV gibi vergilerden muaf olabiliyorlar. Bu kişilerin elektrik tüketimini halen sübvanse ediyoruz, ancak bu sübvansiyonlar doğru tanımlanmalı. Yeni Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında desteklerin daha etkin hale getirilmesi için bu değişiklikleri 2025 yılında uygulamayı planlıyoruz. 2024 yılı tüketim verilerini değerlendirerek bu modeli şekillendireceğiz,” dedi.

Yeni sistemde, gelir durumu yüksek olan tüketicilere yönelik desteklerin gözden geçirilmesi hedeflenirken, enerji tasarrufuna teşvik edici politikaların da uygulanacağı vurgulandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER