Kültür

Erzurum’da 15 ürün coğrafi işaret için bekliyor

Erzurum’da bu güne kadar 55 ürün coğrafi işaret aldı. 15 ürün ise tescil için türk patent ve marka kurumu’ndan onay bekliyor.

Erzurum’da 15 ürün coğrafi işaret için bekliyor
20-06-2024 09:37

Erzurum’da bu güne kadar 55 ürün coğrafi işaret aldı. 15 ürün ise tescil için Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan onay bekliyor.


Erzurum’da coğrafi işaretli ürün sayısı 55 ve bunlardan 43’nün başvurusu ETB (Erzurum Ticaret Borsası) tarafından gerçekleştirildi. Erzurum adına halen Türk Patent ve Marka Kurumu’nda 15 ürün coğrafi işaret almak için sırada bekliyor. Bu başvurulardan 9 adedi yine ETB tarafından yapıldı. Erzurum’un ilk coğrafi işaretli ürünü Karnavas Dut Pekmezi için 2005 yılında başvuru yapıldı ve 2009 yılında onay alındı.


15 ürün coğrafi işaret için bekliyor


Erzurum’da halen 15 ürün coğrafi işaret için sırada bekliyor. Bu 15 ürün; Erzurum Kelecoş, Erzurum Kaşar Peyniri, Narman Yeşil Mercimeği, Erzurum Kahvaltısı, Erzurum Un Helvası ,Karayazı Balı, Bardız Kilimi, Erzurum İspir Gobdini, Narman Yeşil Mercimeği, Erzurum Burması/Erzurum Burma Bileziği, Hınıs Köftesi, Erzurum Babaanne Pastası (Erzurum Pastası), Erzurum Kelecoşu, Erzurum Kuru Kayısı Kaysefesi ve Erzurum Patates Boranisi şeklinde sıralanıyor. Narman Yeşil Mercimeği için iki müracaat olması dikkat çekti.


55 ürün coğrafi işaret aldı


Hem gastronomi hem de kültürel miraslar açısından zengin olan Erzurum’da ilk coğrafi işaret Ormanağzı Köyü Muhtarlığı tarafından Karnavas Dut Pekmezi için alındı. Son olarak Tortum Ekşi Pestili için onay alan Erzurum’a ait 55 ürün Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaretle tescillendi . Bunlar ; Tortum Ekşi Pestili, Pasinler Yaprak Döner, Erzurum Cılbıra / Erzurum Çılbır ,Erzurum Herle Aşı Çorbası, Erzurum Hink Yemeği, Erzurum Çaşır Kavurması ,Erzurum Tatar Böreği ,Erzurum Tuzlu Lokumu, Erzurum Lavaş Ekmeği / Erzurum Ecem Ekmeği / Erzurum Acem Ekmeği, Erzurum Hurma Tatlısı, Erzurum Kaz Lokması, Erzurum Ayva Yahnisi / Erzurum Ayva Kalyes,i Erzurum Kavut Haşılı, Erzurum Ketesi, Erzurum Pastırması, Erzurum Çeç Pancarı, Erzurum Pekmezli Kadayıfı, Erzurum Kara Fatma Çorbası, Erzurum Eriştesi ,Erzurum Ekşili Dolma ,Erzurum Tereyağı, Erzurum Tel Helvası, Erzurum Aşotu , Erzurum Çaşır Salamurası, Erzurum Çiriş Yemeği, Erzurum Gliko, Erzurum Şalgam Dolması, Erzurum Et Kavurmas,ı Erzurum Kıtlama Şekeri, Erzurum Hasıta / Erzurum Hasuta, Erzurum Sucuğu, Erzurum Ayran Aşı Çorbası, Erzurum Kesme Aşı Çorbası, Erzurum Dut Çullaması , Erzurum Yumurta Pilavı, Hasankale Lavaşı, Erzurum Aşmalı Yahni, Erzurum Demir Tatlısı, Erzurum Çortutu Pancarı ,Karnavas Bezi, Erzurum Mantısı /Erzurum Hıngeli,Erzurum Peynir Helvası, Erzurum Pekmezli Baklavası, Erzurum Su Böreği, Narman Şeker Fasulyesi, İspir Kaymağı, Erzurum Ehram Dokuma Kumaşı, Hınıs Fasulyesi ,Oltu Taşı ,Erzurum Küflü Civil Peyniri (Göğermiş Peynir), Erzurum Kadayıf Dolması ,İspir Kuru Fasulyesi, Oltu Cağ Kebabı, Erzurum Civil Peyniri ve Karnavas Dut Pekmezi.


Üne kavuşmuş ürünler korunuyor


Tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işareti olan coğrafi işaret son yıllarda rağbet görüyor. Ülkemizde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yürütülen coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER