Eğitim

Erzurum’da “Yükseköğretimde Kalite” konuşuldu

Atatürk üniversitesi, yükseköğretim kalite kurulu (yökak) başkanı prof. Dr. ümit kocabıçak’ın konuşmacı olarak katıldığı “yükseköğretimde kalite” söyleşisine ev sahipliği yaptı.

Erzurum’da “Yükseköğretimde Kalite” konuşuldu
11-06-2024 11:22

Atatürk Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak’ın konuşmacı olarak katıldığı “Yükseköğretimde Kalite” söyleşisine ev sahipliği yaptı.


15 Temmuz Milli İrade Salonunda düzenlenen etkinliğe Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, rektör yardımcıları, genel sekreter, dekanlar, akad emisyenler ve öğrenciler katıldı. YÖKAK’ın faaliyetlerine değinmek; Kurumsal Akreditasyon Programı, Kurumsal Dış Değerlendirme Programları ve değerlendirme ölçütleri gibi konularda bilgi vermek üzere Atatürk Üniversitesine gelen Kocabıçak’ın söyleşisine katılım oldukça yoğun oldu.


Rektör Çomaklı: “Atatürk Üniversitesi, Toplumsal Taleplere Yön Veren Bir Üniversite Olarak Konumlanacağı Yola Girmiştir”


Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Atatürk Üniversitesinin 2016 yılından bu yana YÖK’ün Yeni Yaklaşımı ve YÖKAK’ın vizyonu doğrultusunda çağdaş üniversite olma gerekleri ile akademik değerlerini, eğitim metodolojilerini ve toplumsal rolünü yeniden nasıl yapılandıracağını büyük bir ciddiyetle gözden geçirdiğini belirterek: “Yönetim kadromuzla bu vizyonla hareket ederek çalışmalarımızı Üniversitemizi bir bölge üniversitesi olma temeli üzerinden evrensel bir dünya üniversitesi statüsüne taşımak yönünde sürdürüyoruz. Bu anlamda büyük ve cesur adımlar atılarak önemli aşamalar kaydettik. Atatürk Üniversitesi evrensel bilimde ön sıralarda yer alan, sorun odaklı çalışan ve toplumsal sorunlara bilimsel çözümler üretebilen, toplumsal taleplere duyarlı olmanın yanı sıra, toplumsal taleplere yön veren bir üniversite olarak konumlanacağı yola girmiştir” diye konuştu.


“Elde Edilen Başarılar Rakamlara da Yansıyor”


Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesinin en önemli unsurları arasında yer alan Kalite Koordinatörlüğünün kurulduğu tarihte 6 adet lisans akredite programı varken; bugün itibariyle 62 ulusal akredite programının, 1 tane uluslararası akredite programının bulunduğunu, 24 adet de akreditasyonu süren programın onay beklediğini aktaran Rektör Çomaklı: “2024 yılı sonunda 80’nin üzerinde program akredite olacaktır. Bununla birlikte 2023 yılında 129 lisans programın özdeğerlendirmesi, 10 programın akran değerlendirmesi yapılmış olup 36 program TYÇ logosu hakkı kazanmıştır. Yine Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi çıktıklarına göre Kalite Politikaları belirlenerek, Kalite El Kitabı ve Kalite Eylem Planı hazırlanmıştır. Kalite eylem planı bir takvime bağlanmış ve KİDR içinde gelişmeye açık olan yönler program bazında çalışılmıştır” dedi.


“Birimlere Gerekli Rehberlik Yapılıyor”


YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak’ın destekleriyle YÖKAK tarafından yürütülen Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) kapsamında birimlere gerekli rehberliğin yapıldığını ve bu doğrultuda Atatürk Üniversitesinin 2 yıl daha akredite olduğunu belirten Rektör Çomaklı: “Çalışmalarımızın yoğunlaştığı ve projemizin orta vadeli sonuçlarının görülmeye başlandığı bu günlerde, ziyaretiniz bizlere büyük bir moral kaynağı olmuş ve bize büyük bir güç katmıştır. Ankara’da sizinle yapmış olduğumuz toplantılarda değerli görüşlerinizden istifade etme fırsatı bulmuştuk. Bu ziyaretinizle de YÖKAK’ın dinamik yapısını birinci elden dinleme ve daha iyi anlama fırsatı bulacağımızdan eminim. Bu vesile ile tekrar Üniversitemizi teşrifinizden dolayı teşekkür ediyor, Yükseköğretimde Kalite konulu toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.


YÖKAK Başkanı Kocabıçak: “Özellikle Akademisyenlerin Kaliteyi İyileştirme Çabasına Katılmaları Büyük Önem Arz Ediyor”


Tarihi, kültürel mirası ve doğal güzellikleri ile ülkemizin güzide şehirleri arasında yer alan Erzurum’un yine aynı değere sahip, neredeyse 3 çeyrek asırdır ülke yükseköğretimine hizmet eden, yetiştirdiği insan kaynağı ile ülkenin kalkınmasında önemli bir rol üstlenen Atatürk Üniversitesinde bulunuyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, üniversitenin vermiş olduğu eğitimin kalitesinin tescillenerek yeniden akredite edilmesinden dolayı tüm üniversite mensuplarını tebrik ederek konuşmasına başladı.


Yükseköğretim kurumlarında kalite akreditasyon çalışmalarının yürütülmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanmasında üst yönetimlerin desteğinin çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kocabıçak, akreditasyonun faydalarına değinerek tüm personelin görev, yetki ve sorumluluklarının iyi tanımlanmasının insan gücü yapılanması açısından çok önemli olduğunu söyledi. Kalite sistemini sürdürülebilir hale dönüştürmenin kolay olmadığını aktaran Kocabıçak, özellikle akademisyenlerin kaliteyi iyileştirme çabasına katılmaları, bunu zorunlu olduğu için değil, doğru buldukları, daha iyi bir kurum olmanın yolu olduğu için yapmaları, böyle yaptıklarında eğitim-öğretim, araştırma, topluma katkı etkinliklerinin daha etkin, verimli, üretken olduğunu görmelerinin sağlanması açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi.


“Diplomaların Avrupa’da Tanınırlığı Sağlanıyor”


2023 yılından beri Yükseköğretim Kalite Kurulundan alınan kurumsal akreditasyonların hepsinin Avrupa Veri Tabanına işlendiğini, böylece diplomaların Avrupa’da tanınırlığının sağlandığını vurgulayan Prof. Dr. Kocabıçak, lisans programlarını akredite eden 24 ulusal, 13 ise uluslararası ajansın yer aldığını belirterek şunları söyledi: "Biz uluslararası ajansları tanıyoruz, ulusal ajansları da yetkilendiriyoruz. Bizim yetkilendirmediğimiz ajans, sizin programınızı akredite etse bile bunları YKS kılavuzunda yayınlattırmıyoruz ayrıca Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu almak için Mesleki Yeterlilik Kurumuna (MYK) göndermiyoruz" dedi.


Türkiye’de 7 bin 873 lisans programı bulunduğunu anlatan Kocabıçak, "Bilgisayar mühendisliği, tıp gibi 347 tür var. Maalesef yalnızca ulusal ve uluslararası ajanslar, bunların 175’ini akredite edebilecek durumda. Kalan 172 türü akredite edecek program yok. Hukuku, Türkiye’de ve ulusal tarafta akredite edecek bir kuruluş yok. 7 bin 873 lisans programının yalnızca 1178’i akredite. Ortalama rakam yüzde 15 Türkiye’de" değerlendirmesinde bulundu.


Başkan Kocabıçak: “Atatürk Üniversitesi Önemli Bir İvme Kazandı”


Artık öğretmenin değil, öğrenmenin ön planda olduğunu, öğretme kavramının bittiğini dile getiren Kocabıçak: "Öğrenciye öğrenme yeteneğini kazandırmak gerekiyor. Araştırmada da farklı disiplinleri birlikte çalışabilme yeteneğini sağlayabilmemiz büyük önem taşıyor. Bu açıdan Atatürk Üniversitesinin geniş eğitim yelpazesi disiplinlerarası çalışmaya elverişli. Sizleri, ülkemiz adına yapmış olduğunuz tüm çalışmalardan dolayı tebrik ediyorum. Araştırma Üniversitesi statüsü kazanılmasının ardından yeniden akredite edilmesiyle birlikte önemli bir ivme kazanan Atatürk Üniversitesi, gerek TYÇ logolu diplomalara sahip olması, gerek bölüm bazlı akreditasyonda önemli bir başarı elde etmesi gerekse saygın sıralama kuruluşlarında konumlandığı yer itibariyle geçmişten gelen lokomotif olma özelliğini sürdürüyor olmasından ziyadesiyle memnuniyet duyuyor, Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı nezdinde bu başarıda emeği olan tüm üniversite ailesine teşekkür ederek, başarılarının devamını diliyorum” diyerek sözlerini noktaladı.


Yükseköğretimde Kalite söyleşisinin ardından YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak’ın Atatürk Üniversitesi ziyareti, yeni kurulan ve yeniden tasarlanan birimlerin ziyaret edilmesi ve ilgili yöneticilerden bilgi alınması ile sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER