Eğitim

Eskişehir’deki devlet liselerinin YSK başarısı

Toplam 3 milyon 36 bin 945 adayın başvurduğu yükseköğretim kurumları sınavı'na (yks) eskişehir'de okudukları devlet liselerinden katılarak ilk 100'e giren metin arda perçinler ve melek yücel, bu başarıyı istikrarlı bir şekilde çalışarak ve kendilerine inanarak elde ettiklerini belirtti.

Eskişehir’deki devlet liselerinin YSK başarısı
21-08-2024 09:47

Toplam 3 milyon 36 bin 945 adayın başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) Eskişehir’de okudukları devlet liselerinden katılarak ilk 100’e giren Metin Arda Perçinler ve Melek Yücel, bu başarıyı istikrarlı bir şekilde çalışarak ve kendilerine inanarak elde ettiklerini belirtti.


Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) olmak üzere 2 oturum şeklinde yurt genelinde 8-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen YKS’de Eskişehir’den 11 öğrenci ilk 100’e girme başarısını gösterdi. Bu başarıyı gösteren öğrencilere geçtiğimiz günlerde Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy tarafından hediye takdimi yapılırken, 2024 YKS sayısal alanında 73’üncü olan Eskişehir Fatih Fen Lisesi mezunu Metin Arda Perçinler ve sözel alanında 95’inci, eşit ağırlıkta da 499’uncu olan Eskişehir Anadolu Lisesi mezunu Melek Yücel başarının nasıl geldiğini anlattı. Sınav sonuçlarının kendilerini çok mutlu ettiğini ve gururlandıklarını söyleyen öğrenciler, planladıkları düzene sadık kalarak akılcı ve verimli bir şekilde ders çalıştıkları bilgisini paylaştı. Ayrıca özel liselerin bir farkı olmadığını düşünen ve kendileri gibi devlet liselerinde okuyan diğer öğrencilerin de inançlarını kaybetmeyip çalışmaya devam ettikleri sürece başarılı sonuçlar elde edebileceğini dile getiren gençler, gelecekte YKS’ye girecek adayların ders konularını erkenden bitirip denemelere geçmelerini ve düzenden asla vaz geçmemelerini tavsiye etti. "Özel liseler beni istedi ancak ben reddettim"


2024 YKS sayısal alanında 73’üncü olan Eskişehir Fatih Fen Lisesi mezunu Metin Arda Perçinler, "Hedefim ilk 100’e girmekti. Bu çok heyecanlı ve gurur verici bir şey açıkçası. Ayrıca artıları olan bir şey. Sınava 11’inci sınıftan itibaren düzenli bir şekilde çalıştım. Başarımın kaynağı planlı ve düzenli olmam. Özel liseler beni istedi ancak ben reddettim. 3 senedir Eskişehir Fatih Fen Lisesi’nde okuyordum. Başarımı burada tamamlayıp, taçlandırmak istedim. Açıkçası devlet lisesinde ilk 100’e girmek çok daha faydalı ve önemli. Böyle bir başarı devlet lisesinde de yapılabilir. Ayrıca Vali Bey’e bizleri çağırdığı çok teşekkür ederim. Ödül benim için çok kıymetli ve bir anı oldu. Orada çok gururlu ve heyecanlı hissettim. Sınava gireceklere tavsiye verecek olursam; konularını erken bitirip denemelere geçmeleri çok önemli, asla düzeni bırakmasınlar. Zor süreçler yaşanabiliyor. Odaklarını ve hedeflerini düşünüp asla pes etmesinler" dedi. "Devlet okullarının ve özellerin arasında büyük bir fark olduğunu düşünmüyorum"


2024 YKS sözel alanında 95’inci, eşit ağırlıkta da 499’uncu olan Eskişehir Anadolu Lisesi mezunu Melek Yücel ise, "Çok güzel bir duygu. Emeklerimin karşılığını aldığım için çok mutluyum. Bu sürecin anahtarının sürekli çalışmak olduğunu düşünüyorum. Günde 15 ila 20 saatte çalışanlar da vardı ama bir süre sonra bunun sürdürülebilir olmadığını hepimiz fark ediyoruz. Günde 4 ila 5 saat bile olsa her gün akıllıca çalıştım. Edebiyat ve matematik gibi belirleyici olan derslere daha çok çalıştım. Bence başarının kaynağı yapabileceğimize inanmaktır. Ben geçen sene bu zamanlar Koç Üniversitesi’ni kazanacağımı hayal bile edemiyordum. İlk bine ve ilk 100’e girebileceğimi hiç düşünmemiştim. Çalıştığımız zaman yapamayacağımız hiçbir şey yok. İnanmak ve çalışmak yeterli. Devlet okullarında okuyarak buralara geldim. Devlet okullarının ve özellerin arasında büyük bir fark olduğunu düşünmüyorum. Okulumun belirli bir kültürü ve kemik kadrosu var. Eğitimin kalitesi oldukça önemli. Özel okul şart değil, sizin alabileceğiniz verim önemli. Özel okullardan ne kadar derece çıktığına dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. İş öğrencide bitiyor diyebilirim. Mesleki olarak hedefim, büyükelçi olmak. Okurken çift ana dal yapmak istiyorum. Uluslararası alanda güzel bağlantılar kurmak, ERASMUS yapmak ve yurtdışına yerleşmek gibi hedeflerim var. Türkiye’nin bu şartlarında birçok insanın umutsuz olduğunu düşünüyorum. Sınava girecek öğrenciler kendilerine inanmalı. Herkes en ufak bir umuda sarıldığında bunun değişebileceğini, ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine gelebileceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER