Eğitim

ESTÜ, 26. Ulusal Elektron Mikroskopi Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor

Eskişehir teknik üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı 26. Ulusal elektron mikroskopi kongresi başladı.

ESTÜ, 26. Ulusal Elektron Mikroskopi Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor
21-09-2023 20:03

Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen 26. Ulusal Elektron Mikroskopi Kongresi başladı.


26. Ulusal Elektron Mikroskopi Kongresi, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin (ESTÜ) ev sahipliğinde başladı. Eskişehir Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesinin iş birliği ve Türk Elektron Mikroskopi Derneğinin katkılarıyla 20-23 Eylül tarihleri arasında ESTÜ Yabancı Diller Konferans Salonunda gerçekleştirilen kongrenin açılışına Rektör Prof. Dr. Sayın Adnan Özcan, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, ESTÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Elektron Mikroskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Servet Turan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Dernek ve Düzenleme Kurulu Başkanlığını Prof. Dr. Servet Turan’ın yaptığı kongrede, ESTÜ Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Mehtap Kutlu ise Düzenleme Kurulu Eş Başkanlığı görevini üstlendi. “Eskişehir zengin bir mikroskopi altyapısına sahip”


Kongrenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, kongreye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını dile getirerek, “Bugüne kadar Ulusal ve Uluslararası katılımlı olarak düzenlenen Elektron Mikroskopi Kongresinin ana teması olan elektron mikroskopları, çok farklı disiplinlerde üniversite ve sanayi kuruluşlarında araştırma yapan araştırmacıların vazgeçilmez bir araştırma cihazı olup üniversite-sanayi iş birliği ortamının kurulmasının en önemli katalizörlerinden bir tanesi konumundadır" dedi.


Eskişehir’de bulunan üç üniversitenin zengin bir mikroskopi altyapısının yanı sıra Hava İkmal, TEI gibi önemli kuruluşların da Eskişehir’de oldukça iyi mikroskopi altyapılarının olduğunu belirten Özcan, Eskişehir’in bu noktada şanslı olduğuna vurgu yaptı. “Kongreye 500’ün üzerinde katılım var”


Kongrenin açılışında konuşan ESTÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türk Elektron Mikroskopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Servet Turan ise Türk Elektron Mikroskopi Derneği ve kongre sürecine ilişkin bilgiler verdi. Kongrenin tanıtım sürecinde sosyal medyayı yoğun olarak kullandıklarını belirten Turan, oluşturulan içeriklerin 200 binin üzerinde etkileşim aldığını ve bu etkileşimler sayesinde Eskişehir’in tanıtımına da katkı sunduklarını dile getirdi.


26. Ulusal Elektron Mikroskopi Kongresinin Eskişehir’de düzenlenen ikinci mikroskopi kongresi olduğunu hatırlatan Turan, Eskişehir’de düzenlenen ilk mikroskopi kongresinin 2007 yılında gerçekleştirildiğini söyledi. 26. Ulusal Elektron Mikroskopi Kongresinin beklediklerinden daha fazla ilgi gördüğünü belirten Turan, kongreye 500’ün üzerinde kayıt olduğunu söyledi. Turan, konuşmasının sonunda kongreye destek veren Eskişehir’deki 3 üniversite ve kongre sponsorlarına teşekkür etti. “İş birliği kültürünü ESTÜ’de öğrendim”


Açılış konuşmalarının ardından kongrenin ilk sunumunu TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal yaptı. Mandal, “Bilim ve Teknolojinin İlerleyişinde Mikroskopik Dünyanın Keşfi: İş Birlikleriyle Birlikte Başarmak” başlıklı sunumunda bilimsel araştırmalarda iş birliği kavramının önemine vurgu yaparak, iş birliği kültürünü ESTÜ’de öğrendiğine vurgu yaptı. Mandal, ESTÜ’de öğrendiği iş birliği kültürünü görev yaptığı YÖK ve TÜBİTAK’da da uyguladığını dile getirdi.


Disiplinler arası çalışmanın önemine vurgu yapan Prof. Dr. Hasan Mandal, mikroskopi alanının da tek bir çalışma alanından ziyade çok sayıda disiplinin bir arada çalışmasını sağlayan bir alan olduğunu, 26. Ulusal Elektron Mikroskopi Kongresine farklı disiplinlerde çalışma yapan katılımcıların iştirakinin de bunun göstergesi olduğunu dile getirdi.


Sunumunda dünyadaki sel ve deprem gibi felaketlere değinen Prof. Dr. Mandal, bunların oluşturduğu küresel sorunların disiplinler arası çalışmayla çözülebileceğine vurgu yaptı. Disiplinler arası iş birliği ve sorunların çözümü hususunda mikroskopi alanında yapılan çalışmaların önemli roller üstleneceğini belirten Mandal, mikroskopi alanında yapılan çalışmaların nelere çözüm getireceğini örnekler üzerinden anlattı.


20-23 Eylül tarihleri arasında devam edecek olan kongrede alanında uzman konuşmacıların yaptığı sunumların yanı sıra, poster sunumları da yapılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER