Ekonomi

Eti Maden’den arıcılığa teşvik için “Bal Gibi Madencilik” projesi

Eti Maden, faaliyet gösterdiği bölgelerde arıcılığa teşvik etmek ve bölge halkına destek olmak için "Bal Gibi Madencilik" projesini başlattı.

Eti Maden’den arıcılığa teşvik için “Bal Gibi Madencilik” projesi
11-01-2023 11:10

Eti Maden, faaliyet gösterdiği bölgelerde arıcılığa teşvik etmek ve bölge halkına destek olmak için "Bal Gibi Madencilik" projesini başlattı.

Son yıllarda katma değerli bor üretimi ve bor ürünleri satışında peş peşe rekorlar kıran Eti Maden, aynı zamanda çevre hassasiyetiyle de dikkatleri çekiyor. Ömrünü tamamlamış maden ocaklarını ağaçlandırmanın yanında bölge halkına da destek olmak için harekete geçen Eti Maden, yaklaşık 2 yıldır "Bal Gibi Madencilik" adını verdiği sosyal sorumluluk projesine imza atıyor. Projede Eti Maden'in faaliyet gösterdiği Emet, Kırka, Bigadiç, Bandırma, Hisarcık ve Beylikova'da arıcılıkla uğraşan yöre halkına kovan veriliyor. Bu kovanlarda başta Eti Maden tarafından ağaçlandırılmış bölgeler olmak üzere bölgenin endemik türlerinin bulunduğu alanlarda bal üretiliyor. Üretilen ballar da yine Eti Maden tarafından satın alınıyor. Böylelikle hem arıcılık teşvik ediliyor hem de yöre halkına ekonomik destek sağlanıyor.

BU KAR TOPU BÜYÜYEREK DEVAM EDECEK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "arıların olduğu yerde hayat vardır" ilkesiyle hareket ederek böyle bir projeye imza attıklarını söyledi. Bor madeni üretiminin olduğu bölgelerde gerçekleşen projeyle ilgili bilgi veren Dönmez, "Yöredeki endemik ve aromatik bitkiler ile bal üretimi gerçekleştiriliyor. Bu süreçte özellikle çevre köylerdeki kadınlarımızın emekleri de desteklenerek aile bütçelerine katkıda bulunmaları sağlandı. Hedefimize de kısmen ulaştık. İnşallah bu kar topu büyüyerek devam edecek. Eti Maden, tüm dünyaya bal gibi madencilik nasıl olur göstermiş oldu" diye konuştu.

"İLK BAŞTA İNANMADILAR"

Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer de projeyle ilgili çok güzel geri dönüşler aldıklarını söyledi. Kırsal kalkınmayı da teşvik eden projede hedeflerinin daha fazla kişiyle ulaşmak olduğunu belirten Keleşer, "Satın aldığımız balları kurum içinde kullanıyoruz. Hatta yurt dışındaki müşterilerimize de hediye ediyoruz. Onlar da ilk başta maden sahasında balcılık yapıldığına inanamıyor. Sonrasın da tadına bakınca "Bir daha gönderir misiniz?" diye talep ediyorlar" diyerek, projeyle önceden arıcılık yapmayan çiftçilerin de tekrardan arıcılık yapmaya başladığını sözlerine ekledi.

"AİLE BÜTÇESİNE KATKI SAĞLIYORUZ"

Emet Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Mustafa Gencan, kovan desteği alan köylülerin olduğunu ve Eti Maden'in bölgeye katkısının çok olduğunu belirtti. Baharda arıları Eti Maden'in dikim sahalarına götürdüklerini belirten Gencan, "Polenimizi, balımızı üretim yapıyoruz. Gayet de kaliteli balımız oluyor" ifadelerini kullandı.

Eti Maden'in kovan verip bal satın aldığı çiftçilerden Şevike Kurnaz da 18 yıldır arıcılıkla uğraştığını söyledi. Arıcılığın zorluğuna işaret eden Kurnaz, "İlk başlarda arılardan korkuyordum. Alerjim de vardı. Ama alıştım artık. O da geçti. Önceden de şişme oluyordu artık, o da olmuyor" dedi.

Bazen arıların bakımını 4 yaşındaki kızı Leyla ile birlikte yaptığını dile getiren Kurnaz, "Önceleri konu komşuya satıyorduk. Şimdi de 2 senedir Eti Maden'e veriyoruz. Bundan da çok memnunuz. Çevre köylerden bal alıyormuş. Bize destek oluyorlar. Oradan gelen parayla çocuklarımızı okutuyoruz. Aile bütçesine katkı sağlıyoruz" diye konuştu.

Arıcılıkla uğraşan Kadir Birol, "Balcılık hoş bir meslek. İçinde yaşayınca daha da hoş oluyor. Hele yanında oturup bakarsan polen zamanında hastalık, borç, stres kalmaz" diyerek duygularını aktarırken, arıcılıkla uğraşan İsmail Elmacı da, "Gerçekten Emet ve civarında da bal gibi madencilik yapılıyor. Bu tür çalışmaların Emet ve Türkiye genelinde yaygınlaşmasını, kamu ve özel sektör firmalarının yerelde üreticilerin elinden tutmasını ve destek olmasını talep ediyoruz" dedi.

"BAL GİBİ MADENCİLİK YAPIYORUZ"

Eti Maden Emet Bor İşletmesi'nde harita teknikeri olarak çalışan ve arıcılık faaliyetlerinden sorumlu olan Mehmet Kaya ise bölgenin en büyük geçim kaynağının madencilik sonrasında da tarım ve hayvancılık olduğunu aktardı. ETİ Maden'in bu ikisini buluşturduğunun altını çizen Kaya, "Eti Maden bir madencilik kuruluşu ancak bunun yanında çiftçiyi, arıcıyı destekleme yönünde çalışmalar yapmış. İlk duyduğumuz anca tepkimiz şaşırtıcı yöndeydi ama baktık ki oluyor. Gerçekten bal gibi madencilik yapıyoruz" dedi.

Açık ocaklarda maden mühendisi olarak çalışan Umut Kütük ise ağaçlandırma faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Çevre ve orman mühendislerinin önerileri dikkate aldığını belirten Kütük, "Arıcılığa da uygun bal ve nektar veren meşe, ıhlamur, akasya, mahlep ve lavanta fidanlarının dikimini gerçekleştiriyoruz. Bölge halkından çok güzel geri dönüşler alıyoruz" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER