العربية

Evinin kapısının önüne meteor düştü! Sesi ilk kez bu kadar net kaydedildi...

4.5 milyar yıl öncesine ait bir göktaşının dünyaya çarpma sesi ilk kez ortaya çıktı. Durumu şaşkınlıkla karşılayan ev sahipleri, göktaşı düşmeden dakikalar önce orada durduklarını belirtti.

Evinin kapısının önüne meteor düştü! Sesi ilk kez bu kadar net kaydedildi...
16-01-2025 17:12

Yüzen hayaletlerden potansiyel UFO'lara kadar Ring kapı zilleri pek çok garip olayı kaydetmiştir. Şimdi ise bir çiftin ev güvenlik kamerası bilim için tamamen yeni bir şeyi kaydetti.

160 bin yılda bir gerçekleşiyor! İlk kez bu kadar net görüntülenecek...160 bin yılda bir gerçekleşiyor! İlk kez bu kadar net görüntülenecek...

İLK KEZ DÜNYA'YA ÇARPAN BİR METEORUN SESİ KAYDEDİLDİ!

İlk kez, Dünya'ya çarpan bir göktaşının korkunç sesi ortaya çıktı. Çığır açan video, bir uzay taşı parçasının Kanada'nın Prens Edward Adası'ndaki bir evin garaj yoluna çarptığı anı gösteriyor.

Daily Mail'de yer alan habere göre, Temmuz 2024'te Laura Kelly ve ortağı Joe Velaidum köpeklerini gezdirmekten henüz dönmüşlerdi ki evlerinin önünde yıldız şeklinde gizemli bir iz buldular.

Kapı kameralarının kaydını kontrol ettiklerinde bir kayanın gökyüzünden fırladığını ve yerde bir toz patlamasına dönüştüğünü izlediler. Hızlı düşünen çift, yaklaşık yedi gramlık şüpheli uzay taşını toplamayı başardı ve Alberta Üniversitesi'ndeki göktaşı koleksiyonunun baş küratörü Dr. Chris Herd'e gönderdi. Dr. Herd şöyle diyor: "Başka hiçbir göktaşı düşüşü, sesle birlikte bu şekilde belgelenmedi.

Temmuz 2024'te Laura Kelly ve ortağı Joe Velaidum köpeklerini gezdirmekten henüz dönmüşlerdi ki evlerinin dışında yıldız şeklinde gizemli bir işaret buldular

ÇOK HIZLI BİR ŞEKİLDE DÜŞTÜ

Taş evlerine çarptığında o kadar hızlı hareket ediyordu ki kamera sadece tek bir kare yakalayabildi. Ancak Dr. Herd numunelere bakar bakmaz bunun sıradan bir taş olmadığına şüphe kalmadı. Şans eseri Dr. Herd çarpışmadan sadece 10 gün sonra bölgeye bir gezi planlamıştı.

Orada, göktaşının evin dışındaki yürüyüş yolunda 2 cm x 2 cm'lik bir delik açtığını gördü. Joe ve Laura'nın yardımıyla Dr. Herd 95 gram asteroit materyali topladı ve bu materyal şu anda Alberta Üniversitesi'nde daha ileri çalışmalar için tutuluyor.

4.5 MİLYAR YIL ÖNCESİNE AİT

Dr. Herd'ün analizi, Prens Edward Adası'nın başkentine atfen Charlottetown Meteoriti olarak adlandırılan taşın, en yaygın meteorit malzemesi olan Kondrit'ten yapıldığını gösteriyor.

Kondrit meteorları, yaklaşık 4,5 milyar yıl önce güneş sisteminin oluşumundan arta kalanlardır ve o zamandan beri uzayın uzak bölgelerinde neredeyse hiç dokunulmadan gizlenmişlerdir.

Bu özel taş, Kanada'ya olan uzun yolculuğuna Jüpiter ve Mars arasındaki asteroit kuşağında, Dünya'dan yaklaşık 204 milyon mil (329 milyon kilometre) uzaklıkta başlamış olabilir.

Göktaşının saatte yaklaşık 193 km/s hızla yere çarptığı ve geçitte 2 cm'lik bir delik açmaya yetecek kadar güç ürettiği düşünülüyor

ÇARPIŞMADAN BİRKAÇ DAKİKA ÖNCE ORADA DURUYORDU!

Göktaşı mülkte ciddi bir hasara yol açacak kadar büyük olmasa da, Joe ve Laura yakınlarda olsalardı oldukça tehlikeli olabilirdi. Joe, "Benim için şok edici olan şey, bu çarpışmadan birkaç dakika önce orada duruyor olmamdı" diyor.

"Eğer onu görmüş olsaydım, muhtemelen tam orada duruyor olurdum ve muhtemelen beni ikiye bölerdi." Prens Edward Adası için bir ilk olmasına rağmen, bu tür olaylar aslında şaşırtıcı derecede yaygındır.

Greenwich Kraliyet Gözlemevi'nde Kıdemli Kamu Astronomi Görevlisi olan Dr Greg Brown şöyle diyor: "Meteorlar Dünya atmosferine çok sık düşer. Her gün milyonlarca küçük toz ve kaya parçacığı atmosferde yanar ve bir yıl boyunca toplamda yaklaşık 15 bin ton malzeme açığa çıkar. Eğer bu parçacıklar yeterince büyükse, atmosfere girdikten sonra hayatta kalabilir ve Dünya'ya çarpabilirler; son tahminlere göre her yıl yaklaşık 17.000 çarpma meydana gelmektedir."

Alberta Üniversitesi'nde yapılan ileri analizler, göktaşının 4,5 milyar yıl önce Güneş Sistemi'nin oluşumundan kalan bir malzeme olan Kondrit'ten yapıldığını gösteriyor

Ancak bunların çoğu o kadar küçüktür ki, dış katmanlarını yakarak Dünya yüzeyine toz tanecikleri olarak ulaşırlar. İnsan yerleşimlerine çarpmaları nadir olsa da, bilim insanları her yıl yaklaşık iki 'zarar verici çarpma' olduğunu tahmin etmektedir.

Kaynak: HABER7.COM

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER