Ekonomi

Evlenmeyi aklınızdan bile geçirmeyin

İğneden ipliği gelen zamlar beyaz eşya ve mobilya sektöründe de etkisini gösterirken, olan evlenme hazırlığı yapanlara oldu. Beyaz eşya ve mobilya alışverişine çıkan çiftler, gördükleri rakamlar sonrası “ Bu fiyatlara bakınca evlenmeyi aklınıza bile getirmeyin diyoruz.” Şeklinde yorum yapıyor. Esnaf ise artan rakamlar sonrası satış yapmakta zorlandıklarını belirterek, vatandaşın işinin çok zor olduğunu dile getirdiler.

Evlenmeyi aklınızdan bile geçirmeyin
03-06-2022 21:52
03-06-2022 22:03
GAZİANTEP

Zam rüzgârın net hissedildiği beyaz eşya mobilya sektöründe kriz esnafı derinden etkilemeye devam ediyor. Gaziantep’te gerileyen iç satışlar esnafı ve üretici firmaları sert düşüşe uğrattı. Enflasyonun ekonomik zararı tüm ülke genelinde hissedilmeye devam ederken üretici firmalar da bu zarardan nasibini aldı.

TAKSİT YAPILSA DA NASIL ÖDEYECEĞİZ?

Evlilik alışverişi yaparken evdeki hesabın çarşıya uymadığını belirten yeni evlenecek çiftler, “ Gelinlik, düğün masrafları, mobilya, beyaz eşya derken ciddi bir rakam genç çiftlerin karşısına dağ gibi çıkıyor. Beyaz eşya ve mobilya taksit ile alınabiliyor. Ancak taksitleri üst üste koyduğunuzda yeni hayata atılan gençler için ödenemeyecek rakamlar ortaya çıkıyor. Evlilik harcamaları insanları evlilikten soğutacak seviyede. Arkadaşlarımıza bu harcamaları görünce evliliği aklınızdan bile geçirmeyin diyoruz.” Yorumunu yapıyorlar.

BEYAZ EŞYADA ENFLASYON YÜZDE 100

Beyaz eşyada, çamaşır makinesi fiyatlarının son bir yılda yüzde 85,2 artışla 6 bin 529 TL’yi aştığı görülüyor. Aynı dönem aralığında bulaşık makinesi yüzde 104,5 artışla 6 bin 638 TL’yi aşarken, buzdolabı

fiyatları ise yüzde 105,3 artışla 9 bin lirayı aştı. Geçen yıl 4 bin 300 TL olan buzdolabı fiyatı, bu yıl 9 bin 30 liraya yükselmiş oldu. Bunun dışında, elektrikli ev aletlerinin fiyatları son bir yılda yüzde 95 zamlanarak 1000 liraya dayanırken, fırın fiyatları ise yıllık yüzde 115 artarak 4 bin 400 lirayı aşmış durumda.

MOBİLYA BİR YILDA YÜZDE 59,5 ZAMLANDI

Mobilyadaki fiyat artışının sebebinin kereste fiyatlarındaki artış olduğunu belirten mobilya işletmecisi Cuma Papatya, “Ülke genelindeki ortalama fiyatlara göre yemek odası takımı son bir yılda (2021-2022 Şubat) yüzde 59,5 zamlanarak yaklaşık 12 bin TL’ye yükselirken, oturma odası takımı son bir yılda yüzde 68,6 zamlanarak 13 bin TL’yi aştı” dedi.

Ham maddeye sahip çıkıldığında piyasada mobilya fiyatlarının düşüşe geçeceğini aktaran Cuma Papatya, “MDF geçen sene 180 TL iken bu sene bin 110 TL’ye çıkarıldı, 920 TL’lik bir zam söz konusu bu rakam çok çok fazla, hammadde de özellikle de kerestede indirimlerin yapılması fiyatların düşmesine sebep olacak. Keresteye indirim yapıldığında diğer malzemelerde de düşüş yaşanır çünkü malzeme bolluğu iç piyasada fiyatların düşmesine sebebiyet verir. Bu da imalattan başlayarak, boyası, kurulumu, nakliyesi de düşmeye başlar. Mobilyada fiyat artışının yegâne sebebi ham madde ile ilgili. Ham maddeye her ay zam geliyor, bu da fiyat artışlarına sebebiyet veriyor” ifadelerine yer verdi.

‘ZARARA UĞRADIK’

Irak, Libya pazarında varlığını sürdüren Cezayir ve Umman’da da satış gerçekleştiren ihracat firması işletmecisi Papatya, “Enflasyon rakamları ve zamlardan dolayı ihracat kazancının yüzde 10’a düştüğünü söyledi.

İşletmeci Cuma Papatya, “Hammadde alışımız yüzde 18, satışımızda oran ise yüzde 8, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Sadece Türkiye’de durum böyle. Bu sektörde zaten teşvik yok, bu da genel anlamda sektörü yüzde 45 yüzde 50 etkiliyor.  Şehirlerarası malzeme temininin bu sektörde önemli bir yeri var. Malzemelerin geneli ise İstanbul, Kayseri ve Bursa’dan temin ediliyor, nakliye işlemleri, ürünlerin temini hepsi ayrı bir maliyet, gelirimiz giderimizi karşılamıyor. Kumaş sünger gibi imal ettiğimiz malzemeler yüzde 50 artış gösterdi. Bir koltukta 42 parça malzeme kullanılıyor. Hemen hemen bu 42 parçanın hepsine zam geldi. Bundan dolayı zarara uğradık, piyasa oturmadı, mallar satılmıyor. Neredeyse bir aydır perakende satışı yapamıyoruz. Bu bir ayın öncesinde aylık ortalama 3-4 takım perakende satışımız olurdu” İfadelerini kullandı.

GAZİANTEP ÇOK ZOR BİR ŞEHİR

Gaziantep’in çok zor bir şehir olduğunu ve işsizliğin uç rakamlara kadar çıkabildiğini ifade eden Cuma Papatya zamların devam etmesi durumunda daha zor bir süreç yaşanacağını kaydetti.

Papatya, “11 kişiye istihdam sağlıyorum, bu da kolay olmuyor. Hammaddelere gelen zamlar üretimi zorlaştırıyor bu da işlerimize yansıyor dolayısıyla işçi parasını çıkarmakta zorlandığımız zamanlarımız oluyor. Bu işten boyacı, oymacı, terzi, iskeletçi, döşemeci de kazanıyor, dükkân gideri işçi masrafı derken yaptığımız işin geliri kalmıyorken giderleri de avantadan vermiş oluyoruz. Bunların hepsi bir bedel, maliyet ancak maalesef yapacak bir şey yok” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER