Facebook, reklam gelirlerini artırabilmek amacıyla kullanıcıların her hareketini tarayıcılardaki çerezler aracılığıyla izliyor ve kullanıcılara bu sayede hedefli reklamlar sunabiliyor. Bu da şirketin milyarlarca lira gelir etmesine katkı sunuyor.
Kullanıcı hareketlerini yalnızca Facebook değil birçok sosyal medya platformu izliyor. Büyük tartışmalara neden bu uygulama kullanıcılar tarafından eklenti kullanarak ya da tarayıcı ayarlarında gizlilik önlemleri artırılarak engellenebiliyor. Ancak Facebook kullanıcı hareketleri izlemeye kararlı.
Şirketin bu hamlesi Apple'ın gizlilik politikalarında yaptığı bir değişiklik sonrası milyonlarca lira zarara uğramasından sonra geldi. Birçok eklenti ve tarayıcı URL sonlarına eklenen parametreler üzerinden kullanıcıların her hareketini izleyebiliyor. Örneğin URL içerisinde yer alan keyword=facebook gibi bir ifade arama motorunda daha önce facebook araması yapıldığını Facebook'a iletiyor.
Bu nedenle Brave ve Firefox gibi kullanıcı gizliliğine önem veren tarayıcılar URL içerisindeki bu takip edilebilecek parametreleri otomatik olarak kaldırıyordu. Ancak Facebook Apple'ın neden olduğu gelir kaybından sonra daha fazla gelir kaybetmemek için URL'leri şifrelemeye başladı. Bu nedenle birçok eklenti ve tarayıcı Facebook'un kullanıcıları takip etmesini engelleyemiyor.
FACEBOOK'UN TAKİP ETMESİ NASIL ENGELLENEBİLİR?
Facebook'un son güncellemesinin ardından kendinizi Facebook'tan korumanın tek yolu, Facebook hesabınızdan çıkış yapmak ve çerez önbelleğinizi düzenli olarak temizlemektir. Bununla birlikte, bazı araştırmalar, oturum açmamış olsanız bile Facebook'un sizi izlemeye devam edebileceğini gösteriyor.
Sosyal medya platformu, tüm kullanıcılarından büyük miktarda izleme verisi toplayamazsa, sürdürülebilir bir iş modeline sahip olamayacak. Bu nedenle Facebook, tarayıcılar ve diğer teknoloji şirketlerinin sunduğu çeşitli gizlilik artırıcı özelliklere karşı savaşmaya devam edecek gibi görünüyor.