Dünya

Filistin yanlısı aktivistler Balfour heykeline sahte kan döktü

İngiltere'de Filistin yanlısı aktivistler, Balfour Deklarasyonu'nun 105. yılında İngiliz parlamentosundaki Arthur James Balfour'ın heykeline "sahte kan" döktü ve Filistin bayrağı açtı.

Filistin yanlısı aktivistler Balfour heykeline sahte kan döktü
13-11-2022 15:09

İngiltere merkezli "Palestine Action" üyesi iki kadın aktivist, tarihe "Balfour Deklarasyonu" olarak geçen mektubu yazan Arthur James Balfour'ın parlamentoda yer alan heykelini "sahte kanla" kapladı ve heykelin bulunduğu duvara ellerini yapıştırdı.

Protesto sırasında bir gösterici, "Filistinliler yıllardır bu adam yüzünden acı çekiyor", "Kendisinin veremeyeceği, Filistinlilere ait toprağı verdi" ifadelerini kullandı.

Özgür Filistin sloganları atarak Filistin bayrağı açan aktivistler, "Palestine Action, İngiltere suç ortaklığına devam ettiği sürece durmayacak." dedi.

FİLİSTİN YANLILARI SİHA ÜRETİMİNİ DURDURMUŞTU

"Palestine Action" grubunun üyeleri, geçen yıl da İsrailli savunma şirketi Elbit Systems'in Leicester kentindeki fabrikasında eylem başlatmış, burada SİHA üretiminin durmasına neden olmuştu.

Tesiste Gazze'de kullanılan Hermes adlı SİHA'ların üretildiğini belirten eylemciler, işgalle "olabildiğince işleri aksatmayı" amaçladıklarını belirtmişti.

Grubun Twitter hesabından, tesisin içinden çekildiği ve SİHA parçaları olduğu belirtilen fotoğraflar yayımlanmıştı.

FİLİSTİN TOPRAKLARINI İŞGALE HAZIRLAYAN BALFOUR DEKLARASYONU

Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına zemin hazırlayan İngiltere imzalı "Balfour Deklarasyonu"nun üzerinden 105 yıl geçti.

Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour tarafından 2 Kasım 1917'de Siyonizm'in ünlü hamisi Baron Walter Rothschild'e yazılan mektup, Filistin topraklarında Yahudilere bir "vatan" kurulmasını vadediyordu.

"Yahudi Siyonist taleplerinin İngiliz hükümetince sempatiyle karşılandığı" vurgulanan Balfour'un mektubu şu ifadeleri içeriyordu:

"Majestelerinin hükümeti Yahudilere Filistin’de bir yurt tesisi fikrini hararetle desteklemektedir. Bu maksatla her ne gerekiyorsa yapılacaktır. Filistin’de yaşayan ve Yahudi olmayanların medeni ve dini haklarının zarar görmemesi için de azami gayret gösterilecektir."

Filistinliler deklarasyon sebebiyle İngiltere'den Filistinlilerden özür dilemesi, Filistin devletini tanıması ve İsrail işgalini kınamasını isterken, İngiltere bu talepleri reddediyor.

İngiltere, 2012'deki Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in devlet olarak tanınmasına ilişkin oylamada da çekimser oy kullanmıştı.

Hatta 2017'de dönemin İngiltere Başbakanı Theresa May, deklarasyonun 100. yılı dolayısıyla yaptığı bir açıklamada, "İsrail devletinin kurulmasında sahip olduğumuz rolden dolayı gurur duyuyoruz ve kesinlikle deklarasyonun 100. yılını gururla kutlayacağız." demişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER