Gündem

Fuarda 5 ton kabune pilavı yapıldı

 

Fuarda 5 ton kabune pilavı yapıldı
26-11-2023 13:52

 

Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)- ISPARTA'da ilk kez düzenlenen Turizm ve Gastronomi Fuarı'nda 7 bin kişiye 5 ton kabune pilavı yapıldı. 
Türkiye Aşçılar Federasyonu tarafından 20 kişilik ekip ile hazırlanan Isparta'nın coğrafi işaretli kabune pilavı, fuara katılım sağlayan vatandaşlara dağıtıldı. Isparta Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Feyzullah Emin Sağlam, yıllardır bu işin içinde olduğunu ve profesyonel olarak 15- 20 yıldır aşçılık yaptığını söyledi. Isparta'ya özgü kabune pilavı yaptıklarını kaydeden Sağlam, "Bugün 7 bin kişilik kabune pilavı dağıttık. Ortalama 5 ton pilav vardı. 2 tonu et, 2 tonu pirinç, 150- 200 kilo nohut vardı. Sırf tereyağı ile yapıldı" dedi. 
YAPILIŞINI ANLATTI
Kabune pilavının tarifini de veren Sağlam, "Önce soğanları ince ince kıyıyoruz. Karabiberle karıştırıp, tavanın en altına seriyoruz. Üzerine 1 gece önceden haşlanmış dana etini küçük parçalar haline getirip üzerine ekliyoruz. Üzerine nohut ve onun üzerine de pirinç koyup tereyağıyla birlikte et suyuyla pişiriyoruz. Yüksek ateşte pişiriyoruz, 10- 15 dakika içinde pişiyor. 20 dakika da dinlenme süresi oluyor. Ondan sonra afiyetle yiyoruz" diye konuştu.
KABUNENİN HİKAYESİNİ ANLATTI
Kabune pilavının isminin de gelin- kaynana arasında geçen bir hikayeden geldiğini anlatan Sağlam, "Bir gün gelinle kaynana gezmeden eve geldiklerinde ellerinde olan malzemelerle yaptıkları yemekten çıkan bir şeydir. Gelin sofraya koyduğunda, kaynana kapağı açınca 'Gı bu ne?' sözünden 'kabune'ye kadar gelen bir hikayesi var" dedi.
Türkiye Aşçılar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Açıkgöz de 5 tona yakın pilavın ikram edildiğini söyledi. (DHA)


 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER