Sanayi, ticaret ve kültür kenti olarak anılan Gaziantep, yöresel lezzetleri ile de dünyada bilinir oldu. 2015 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na giren ve “Gastronomi Kenti” unvanı kazanan Gaziantep, her yıl gerçekleştirilen Uluslararası Gastronomi Festivali ile bu ününü dünyaya duyurmaya devam ediyor. Dünyanın her ülkesinden yetkin şeflerin katıldığı bu festivalde, Gaziantep Lezzetleri dünyaya tanıtılırken, her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turist de Gaziantep’in yöresel lezzetlerini tatmak üzere kente geliyor.
Gaziantep’in dünya genelindeki bu başarısı gururlandırılırken, Gastronomi serüveni ile başlayan pahalılık yöresel lezzetleri ulaşılmaz hale getirdi.
BİR KİLO BAKLAVA 230 TL!
Baklavanın başkenti olan Gaziantep’te, baklava fiyatlarındaki artışlar vatandaşı şoka uğrattı. Son yıllarda art arda gelen zamlar, keyfi uygulamalar sonrası baklava fiyatları tavan yaptı. Geçtiğimiz yıllarda 100 lira olan baklavanın kilogramı fiyatı yükselerek 230 TL’ye ulaştı. Kenttin ünlü markalarında keyfi olarak uygulanan ve Gaziantep Lokantacılar, Baklavacılar ve Pastacılar Odası tarafından belirlenen tarifelere uygun olmayan fiyat artışları pes dedirtti.
TARİFEYE UYAN YOK!
Gaziantep Ticaret Odası üyesi olan bu işletmelere Oda Yönetimi denetim yapamazken, Ticaret İl Müdürlüğü yetkilileri ise yalnızca fiyat tarifesinin vatandaşın göreceği şekilde asılıp asılmaması üzerinden denetim yapıyor. Yasal çerçevedeki boşluktan faydalanan işletmeler, kısa süre içerisinde belirledikleri fiyatlar üzerinden satışlarını yaparak, tarifelere uymuyor.
KAVURMA DÜRÜMÜ 24 LİRA!
Baklava fiyatlarında uygulanan durum kentin yöresel lezzetlerinin vatandaşlara sunulduğu işletmelerde de geçerli oldu. Ciğerin kilogram fiyatının 100 TL olduğu kentte, bir kavurma dürümü 24, ciğer dürümü ise 35 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor. Kebap çeşitlerinde de fahiş fiyatlardan satılan ürünler, vatandaşın buralara gidememesine neden oluyor.
DENETİM ŞART!
Duruma ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Gaziantep Ciğer Kebapçılar Odası Başkanı Mehmet Gül, odanın belirlediği tarifelere uyulmadığını kaydetti. Gül, “Oda olarak geçtiğimiz yıl artan maliyetler dolayısıyla yeni fiyatlarımızı belirledik. Buna göre, Ciğer Kebap Dürüm 25, Kıyma kebap 20, Kuşbaşı kebap dürümü ise 25 TL, tavuk döner dürüm 12,5 TL, kavurma dürüm fiyatını ise 13 TL olarak belirledik. Odamızın belirlediği tarifeye rağmen Ticaret Odası üyesi işletmeler başta olmak üzere esnafta da bu tarifelere uymayanlar var. Oda olarak bizlerin denetim yetkimi yok, Belediyelerin ve Ticaret İl Müdürlüğü ekiplerinin denetim yapması gerekiyor. Oda olarak hazırladığımız tarifeleri, esnafa veriyoruz. Düşük fiyattan tarifeleri esnafımıza veriyoruz. Maalesef bu tarifeleri dahi alıp dükkanlarına asmıyorlar. Şahinbey Belediyesi iki gün üst üste esnafa denetim yaptı, o dönemde 50’den fazla tarife satın alındı. Denetim çalışmalarının yetersiz olması nedeniyle bu durum ortaya çıktı. Piyasalardaki fiyatların denetim altında tutulabilmesi için bu denetimler şart” diye konuştu.