Gündem

1 Ton Kömür, Bir Aylık Maaşa Bedel

Geçen yıl bin 200 TL olan kömürün tonu bu yıl 2 bin 400 TL’ye yükseldi. Kış hazırlıklarına başlayan vatandaş, daha kış yüzünü göstermeden yüzde 100 zam gelen kömürü nasıl alacağını kara kara düşünmeye başlarken, bu fiyatların kış mevsiminin hissedilmesi ile birlikte daha da yükseleceği belirtiliyor.

1 Ton Kömür, Bir Aylık Maaşa Bedel
11-10-2021 09:45
11-10-2021 09:50
GAZİANTEP

Yaklaşan kış mevsimi yavaş yavaş soğuk yüzünü göstermeye başlarken, Elektrik ve doğalgaza gelen zamların ardından, kömür ve odun fiyatları da cep yakmaya başladı. Dar gelirlilerin tek ısınma kaynağı kömürün fiyatı geçen yıla oranla yüzde 100 arttı. Geçen yıl bin 200 TL olan kömürün tonu bu yıl 2 bin 400 TL’ye yükseldi. Kış hazırlıklarına başlayan vatandaş, daha kış yüzünü göstermeden yüzde 100 zam gelen kömürü nasıl alacağını kara kara düşünmeye başlarken, bu fiyatların kış mevsiminin hissedilmesi ile birlikte daha da yükseleceği belirtiliyor.

Kömür fiyatlarının artması hem esnafı hem de halkı mağdur ederken, esnaf kur artışından dolayı geçtiğimiz yıl 100 dolara aldıkları kömürün bu yıl 200 dolar seviyelerine çıktığını ifade ederken, vatandaş ise fiyatları duyunca zorlu kış aylarında nasıl ısınacağını düşünmeye başladı.

Kömürcü esnafı, doğalgaz kullanımının yaygınlaşması, ücretsiz kömür dağıtımı, döviz kurunun artması ve yakıta bağlı nakliye fiyatlarının yükselmesinin kömür fiyatlarındaki artışa neden olduğunu ifade ederek,” Vatandaşın alım gücü çok düşük. Asgari ücret ve ev kiraları belli. Bu yıl hem kömür az hem de pahalı. Asgari ücretle çalışan biri 2 bin 800 lira 3 bin TL maaş alıyorsa 2 bin 400 TL’ye nasıl kömür alıp yakacak? Fiyatlar çok yüksek, esnaf boş boş oturuyor. Kömür satışı şu anda yok. Yerli kömürümüz çok ucuzdu, ithal kömür fiyatlarının artması üzerine yerli kömür üreticileri de zam yaptı. Şu anda vatandaş da mağdur biz de mağduruz” dediler.

VATANDAŞ KARAR KARA DÜŞÜNÜYOR

Hayat pahalılığının her yerde karşılarına çıktığını, mutfak masraflarını karşılamakta zorlanırken, hava sıcaklıklarının yavaş yavaş düşmesi ve kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte şimdi de ısınabilmek için kömür derdine düştüklerini belirten vatandaşlar ise, “ Geçtiğimiz yıl 1200 TL’ye aldığımız kömürün fiyatı adeta uçtu ve şu an 2 bin 400 TL. Bu fiyatlarla ısınmak için günlük yaşantımızdaki birçok gideri kısmamız gerek. Sobalı evin hem kömür hem de odun derdi var. Vatandaş olarak çok zor durumdayız. Mutlaka bir çözüm bulunmalı. Fiyatların düşmesi bir yana daha da artmasından korkuyoruz. Yoksa bu kış gerçekten kara geçecek” şeklinde konuştular.

ALİ PERİ,” BİR TON KÖMÜR BİR İŞÇİNİN 1 AYLIK MAAŞI”

Kömür satış noktaları, market ve pazaryerlerini gezerek fiyat araştırması yapan ve her gün artan hayat pahalılığı ile ilgili istatistik tutan CHPli Ali Peri, halkın kış mevsiminin soğuk yüzünü göstermesi ile birlikte, bu kışı nasıl geçireceğini düşünmeye başladığını, artan fiyatlarla birlikte adeta isyan noktasına geldiğini söyledi.

Ali Peri, kış mevsimi ile birlikte yalnız kömür fiyatlarının değil, insanların hayatlarını sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu bir çok gıda ürünü fiyatlarının da geçtiğimiz yıla oranla iki katından fazla artış gösterdiğini belirterek,” Kış dediğimiz anda zaten sözün bittiği yerdeyiz. Geçen yıl 1000 – 1200 TL bandında olan kömür fiyatları bu yıl 2400- 2500 TL’den şu an satılıyor. Tabi bu vatandaşın kullanması gereken kömür. Piyasada kalitesiz kömürde var ama onların kullanımı yasak. Kaldı ki, bu kömür kullanıldığı takdirde yeryüzündeki tüm canlılara zarar veren bir kömür. Vatandaşın kullanabileceği kömürün bir tonu bugün bir işçinin bir aylık maaşı kadar. Piyasalar iyi, zam, enflasyon yok diyorlar. Eğer bir işçi bir aylık maaşını yalnız bir ton kömüre veriyorsa, buna zam, ensflasyon yok mu denilir ?” dedi.

Gaziantep halkının kendine özgü bir kış hazırlığı olduğunu ve yaz aylarında kurutmalık ve bazı yiyeceklerini hazırlayarak kış aylarında bunları tükettiğini dile getiren Ali Peri, “Gaziantep’in kendine özgü kış hazırlığı var ve bizim yöremizin insanları yaz boyunca gerek kurutmalıklarını, gerek salçasını ve gerekse de bazı yiyeceklerini hazırlar. Ancak, gezdiğimiz yerlerde görüyoruz ki, geçen yıl 15-20 TL olan kuruluk patlıcanın bir düzümü bu yıl 35 TL’ye kadar çıkmış, geçen yıl 20 – 25 TL olan salçanın kilosu bu yıl 45 TL’ye kadar yükselmiş durumda. Yani Kış ile beraber vatandaşın beli bükülmüş durumda” diye konuştu.

Ali Peri, asıl meselenin fiyatların yüksekliği değil, vatandaşın gelirinin düşük olmasından kaynaklandığını sözlerine ekleyerek şöyle konuştu:

“Bana göre asıl mesele fiyatların yüksekliği değil, vatandaşın gelirinin düşük olması. Gelir nasıl düşer ? Bir ülkede herhangi bir konuda üretim olmazsa gelirde olmaz. Tarım öldü, hayvancılık öldü, esnaf perişan. Memleketin her yerine büyük AVMler yapılınca benim bakkalım bitti, kasabım bitti, manavım bitti. Fırınlar ekmek yapmaz oldu. Niye ? Vatandaş gidiyor AVM’lere kredi kartını kullanıyor, sonra da ödeme zamanı geldiğinde ancak aktarma yapıyor. Vatandaş şu an kan ağlıyor, kış mevsiminin kendini hissettirmesiyle birlikte beli büküldü”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER