Gündem

Gaziantep’te 600 firma 6 bin çalışan geri dönüşümden ekmek yiyor.

2017 senesinde kurulan Gaziantep Geri Dönüşüm Derneği Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep’te 600 firma ve 6 bin çalışanın bulunduğu bir sektörü daha iyi şartlara taşımanın gayretini gösteriyor.

Gaziantep’te 600 firma 6 bin çalışan geri dönüşümden ekmek yiyor.
14-01-2023 15:22
14-01-2023 15:31

kenthaber27.com sitesi haber merkezine konuşan Gaziantep Geri Dönüşüm Derneği Başkanı Mehmet Aslan, sektörü nerden nereye getirdiklerini ve hedeflerini anlattı.

Başkan Aslan, işe ilk olarak yüzük değişikliği ile başladıklarını, yasal yapılanmanın sahada başarıyı getirdiğini ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti;

“ Derneğimiz 2017 yılında kurulmuştur. 2021 yılının 12. ayında, bir tüzük değişikliğine gitmiştik. Kendim o zaman Başkanlığa seçildim. Başkanlığım döneminde, ilk işim, bu Derneği daha ilerilere taşıyabilmek için bir tüzük değişikliği yapmak oldu. Gece gündüz çalışarak, en kısa zamanda tüzük değişikliğine gitmek zorunda kaldım. Çünkü, misyonumu ve vizyonumu belirlemem gerekiyordu. Gelecekteki amacım, Derneği daha ileriye taşıyabilmek için ve geri dönüşüm sektörüne destek verebilmek için biraz daha sıkı çalışmamız gerekiyor.

-Sektör yıllardır kaderine terk edilmiş.

Gaziantep'te Geri Dönüşüm Sektörü yıllarca kaderine terk edildi. Uzun yıllar geri dönüşüm sektörü, düzensiz bir çalışma ve merdiven altı çalışmaları ile meşgul oldu. Fakat, bunlara bir son vermenin vakti geldiğini düşündüm. Dernek başkanlığına seçildiğimde, ilk işim Derneği geliştirerek ve çevredeki toplayıcıları ve ayrıştırıcıları, aynı zamanda Sanayi grubundaki meslektaşlarımın, daha ileriye nasıl taşır diye iyi bir istişare ortamı oluşturdum. 

Bizden beklentin neydi, önce bu beklentileri sorgulamak için halkın Bizden  beklentileri neydi, kurumların bizden beklentileri neydi, bunun üzerinde çok sıkı durduk ve çalıştık. Bu konuda İlk iletişimimiz, Gaziantep valimiz Sayın Davut Gül ile oldu. Büyükşehir belediye başkanımızla tekrar bir görüşme sağladık. Ve daire başkanları ile zabıta daire başkanlığına, aynı zamanda Emniyet ve Jandarma mensupları ile bu işteki geri dönüşümde çalışanların sıkıntılarını dile getirdik. Tabii, kendilerinden de geri dönüşüm hususundaki önerilerini aldık. Nasıl yapsak daha iyi olur diye araştırarak belli bir safhaya kadar geldik. Sonradan, üyelerimizi topladık ve bunun biraz daha geliştirilmesini önerdik.

-600 firma 6 bin çalışan var.

Geri Dönüşüm Sektöründe Firma ve Çalışan Sayısı, Hurdacı Kesimi ve Hırsızlık Önleme Çalışmaları dahil sektörde genel olarak 600'e yakın işle iştigal eden firma ve. bu 600 firmanın ise yaklaşık

6.000 çalışanı bulunuyor. Bazı firmalarda daha yüksek düzeyde çalışanlar olabilir. Bunlar arasında 100 kişi çalıştıran ve 10 kişi çalıştıran firmalar da var. Aynı zamanda, sokak toplayıcıları adı altında adlandırılan toplayıcılar ve seyyar hurdacılar olarak adlandırdığımız köylere ve kasabalara giden insanlar da var. Ancak, bu kişilerin kim olduğu belirsizdir. Halkta sürekli sorduğumuzda bir ürkeklik vardır. Hurdacı kesimi ne olduğu belirsizdir. Bununla birlikte, biz yolumuza devam ederek hurdacılık olarak tanımladık, eskimiş ve yıpranmış malzemenin satın alınmasını yapan insanları. Bu nedenle, devletimizin devlet birimleri de muzdarip olmuştur. Ayrıca, memlekette bazı hırsızlıklar gibi şeyler oluyordu. Bunu önleyebilmek için valimiz sık sık bunun için toplantılar düzenliyordu. Biz de kendilerinden istişare ediyorduk, güzel fikirlerine başvuruyorduk ve onlarla fikirlerini alıp kendi işimizde nasıl uygulayacağımızı düşünüyorduk. İlk olarak, bir elbise diktirdik, tek tip kıyafet ve aynı zamanda bir araç kartı çıkarttık. Bir de kimlik, bu insanları tanıyabilmek için bunu ilk uygulamada tanıttık.

Tabi mevzuatımızda bu yoktu, Çevre ve Şehircilik, İklim Değişikliği Bakanlığının mevzuatında da bu yoktu. Çeşitli toplantılardan sonra daha sonra mevzuat konusu oldu. Bu elbiseler ve kimlikler için bakanlık tarafından yazı yazıldı. İlçe belediyelerinden işe el atan olmayınca, Büyükşehir Belediyesi üstlenmek zorunda kaldı. Çünkü Fatma Hanım, bu geri dönüşüm sektörünü bir arada tutmak ve tabana yaymak için gayret ediyor.

Yani dolaylı olarak 30.000 insanın geçim kaynağı olan bu geri dönüşüm sektöründe, o tabandaki insanları da rahat çalışmasını ve kazanmasını istiyor.

Tabi biz dernek olarak, kimlik vermeyi, elbise giydirmeyi ve araçların üzerinde "sıfır atık" yazılı logolar ve armalar ile giydirilmiş bir vaziyette araçlar üzerinde işe başladık. 

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı ile toplantılar yaptık ve elde ettiğimiz noktaya Elhamdülillah çok şükür gelmiş olduk. 

Bu noktaya içerisinde, Tabi, geri dönüşüm sektörünün tamamıyla bir sanayi grubu olduğunu Sayın Başkanımız Fatma Şahin Hanıma bildirdik ve Sayın Valimizin de Tabii sık sık kendilerine ziyaretimizde bu sektörü bir yere taşıyalım, topluluk olsun bunu içersinde nasıl bir sanayi grubu olsun, bu Sanayi grubunun içerisinde kendi alanlarında hareket edilsin diye şey yaptık. 

-Büyükşehir bize semp sanayi bölgesi tahsis etti.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından bize tahsis edilen bu semt sanayi bölgesinde bir yer aldık. Ancak, bu yerler yeterli olmadı ve geri dönüşüm sektöründeki grubumuz için yeterli değil. Bazı arkadaşlarımız Küsget  sanayi sitesinde bu işi devam ettirirken, bazıları organize sanayi bölgesinde ve bazıları da şehir içinde küçük çaplı çalışmalar yapmaya devam ediyor.  

Geri dönüşüm sektöründe, tüm sektörde 3-4 makinesi olanlar ve aynı zamanda pres grupları olanlar da mevcuttur.

-Daha büyük geri dönüşüm sanayi bölgeleri istiyoruz.

Derneğimize bütün geri dönüşümcüler üye olmuş ve biz de sık sık bu üyelerimizle çalışmalar yapıyoruz. Ancak, Büyükşehir Belediyesi tarafından bize tahsis edilen bu semt sanayisindeki yerler bile geri dönüşüm sektöründeki arkadaşlarımız için yeterli değil. Bu yüzden daha büyük alanların tahsis edilmesi gerekmektedir.

-Hedefimiz büyük.

Biz büyük veya küçük düşünmüyoruz. Gönlümüz ister ki bu sektör tamamen ayarlandığında ve devletimize katkıları çok yüksek olsun. En azından, vergilendirmenin düzenli bir şekilde yapılmasını sağlamak için topluluk olarak bir yere ihtiyacımız var. Şu anda geri dönüşüm sektörü çalışmalarına hızla devam ediyor.

Gaziantep Örneği

Hedefimiz, geri dönüşüm alanında bir mıdel olsun ve geri dönüşüm sektörünün vergilendirme payı düzenli olsun. Bu amaçla topluluk bir yere ihtiyacımız var. Şu anda, geri dönüşüm sektörü tam hızıyla devam ediyor ve 150 tane çalışan sadece firma üyemiz var. Türkiye'de böyle bir misyon ve vizyonun olmadığını görüyoruz. 

Geri dönüşüm plastik grubunda bile 8 çeşit malzeme grubuna girer ve bunları geri kazandırmak için çeşitli mühendisler ve teknikerlerle yapılıyor. Bu sektör yüksek elektrik sarfiyatı ve maliyetleri olan bir sektör ancak, kazanımları da hesaba katıldığında, bugün geri dönüşüm sektörü Gaziantep'te bir tane naylonu bile heder etmeden geri kazanıma kazandırmak için çaba ve gayret gösteriyor. Çünkü birçok lisanslı firmalarımız yeterince ve değerinde bu malzemeyi toplayıcılardan alıyorlar.

-Gaziantep Geri Dönüşüm Sektörünün sorunları.

Vali ve Belediye Başkanı Desteği ve Dernek Projeleri Lisanslarını Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığında almış olan firmalar, geri dönüşüm işlemlerini lisansları bünyesinde yapıyorlar. Zaman zaman Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı ile de görüşmeler yapıyoruz. 

Sayın müdürümüz ve müdür yardımcılarımız ekibiyle birlikte çalışmalarımızı onlara anlatıyoruz ve onların bizim nasıl daha iyi yapabileceğimiz hususunda desteklerini alıyoruz.

Gaziantep'te geri dönüşüm sektörüne en büyük katkıyı Gaziantep Valisi Davut Gül ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yaptı. Ancak, ekipman ve makinaların yetersizliği nedeniyle, sektör daha ileri bir seviyede gitmiyor. 

Dernek olarak, 30 yılın hesabını yaparak çalışıyoruz ve yeterli alanımız olmadığından, sektörü daha ileri bir sanayiye taşıyamıyoruz.  Projeler devam ediyor ve arsa alımları yapılıyor, ancak halen yeterli alan yok. Bu nedenle, devletin ve hükümetin geri dönüşüm sektörüne daha fazla destek vermesi gerekiyor.

-Gaziantep Geri Dönüşüm Sektöründe İlçe Belediyeleri yaşanan sorunlar:

Biz Gaziantep'te geri dönüşüm sektöründe en büyük sıkıntılarımız ilçe belediyeler tarafından verilmeyen iş yeri açma ruhsatlarıdır. Bu nedenle, iş yerimizi lisans almaya yetkili alana sahip olsak bile, geri dönüşüm sektörünü organize edemiyoruz. İlçe belediyelerin bu konuda daha ılımlı olması ve ruhsat vermesi gerekmektedir.

Planlamayı Geri dönüşüm işini yapanlara bırakmayı düşünmüyoruz. Gaziantep'te tekelleşmeyi önlemek için, toplayıcılar ve işletmelerin sahipleri olarak Dernek bünyesinde birlikte çalışmayı ve işi kendimiz yürütmeyi planlıyoruz.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER