İnşaat sektörünün son bir yılda en büyük sorunları arasında gösterilen maliyetlerdeki artışın önüne bir türlü geçilememesi konut ve kira fiyatlarının da artmasına neden oluyor.
Nüfusunun büyük bir çoğunluğunun asgari ücretle çalıştığı kentte konut ve kiralık daire fiyatının aşırı derecede yükselmesi halkı mağdur etmekle birlikte ev sahibi olmalarını da zorlaştırıyor. Asgari ücretle çalışanların ev sahibi olmalarının hayal olduğu kentte en ucuz daire 600-650 bin TL’den satılıyor.
Geçtiğimiz yıla göre konut fiyatlarının yüzde 100 oranında arttığı kentte 300-350 bin TL dolaylarında satılan 2+1 konut fiyatları yaklaşık 650 bin, 350 bin TL’den başlayan 3+1 konut fiyatları ise 850 bin TL ve bir milyon arasında satılıyor.
Konut fiyatları ve kiraların kısa süre içerisinde katlanarak artması vatandaşları mağdur ederken sektör temsilcileri de bu durumdan memnun değil.
Özellikle demir ve çimento fiyatlarının yüksekliğinden yakınan sektör temsilcileri, artan maliyetlere bir çözüm bulunmasını istiyor.
Konut fiyatlarının yükselmesinin satışları durduğunu belirten sektör temsilcileri, Gaziantep'te konut fiyatlarının Türkiye ortalamasının yüzde 20 üzerinde olduğunu, artışın sebebini de önemli ölçüde kur, inşaat malzemeleri ve arsa fiyatlarındaki hareketlilikten kaynaklandığını belirtiyor.
Gaziantep’te konut fiyatlarının son bir yıl içerisinde yüzde 100 oranında arttığını ifade eden emlakçı Yakup Ülker, yüksek fiyatlardan dolayı konut satışlarının durduğuna dikkat çekti.
Kentte konut fiyatlarının bölgeye göre değişim gösterdiğini 2+1 konutların 600, 3+1 konutların ise 800 bin liradan başlayıp 3 milyon TL'ye alıcı bulduğunu belirten Ülker, “Geçen seneye göre konut fiyatlarında yüzde 100 bir artış oldu. Geçen sene 275-300 bin liraya sattığımız dairelerin fiyatı şu anda 600-650 civarında oldu. Dolar ve altının yükselmesi ile birlikte konut satışlarında bir sıkıntı yaşıyoruz. Vatandaşın alım gücü düştüğü için satış yapamıyoruz ve şu anda çok orantısız bir yükselme var. İnşaat malzemelerinin fiyatı da çok yükseldi. Bu durumda konut fiyatlarına yansıyor. Daire satışlarında şu an bir yavaşlama var. Asgari ücretle çalışanlar tabi ki çok zorlanıyor, daire alamıyorlar. Aynı zamanda daire fiyatları semte göre değişiyor. 650 liradan başlayan daire fiyatları iki buçuk milyona kadar satılıyor. Bununla birlikte arsa fiyatları da çok ciddi manada yükseldi.” dedi.
“Asgari ücretle çalışan birinin ev alması artık hayal oldu”
Konut fiyatlar arttıkça vatandaşın daire alım gücünün de azaldığını belirten İdris Kılınç, arsa ve inşaat hammadde fiyatlarının artışa geçmesinin konut fiyatlarında artışa neden olduğunu ifade ederek, “Konut fiyatlarındaki artışın başlıca sebepleri dolar ve altındaki yükselişe bağlanıyor. Faizin düşüşü, müteahhitlerin de bu düşüşü öngörerek 50-60 bin lira daire fiyatlarına zam koymasından dolayı geçen seneye göre daire fiyatları yüzde 85 oranında arttı. Buna ek olarak dışarıdan aldığımız hammadde fiyatlarından kaynaklı bazı müteahhitlerimizin fırsatçılığı ve ekonomideki dengesizliklerden dolayı konut fiyatları yükseldi. Geçen sene 2+1 daire 250-300 bin lira iken bu sene 600-650 bandında satılmaktadır. Bu artış göz önünde bulundurulduğunda ortalama yüzde 100 oranında bir artışa tekabül ediyor. Konut fiyatlarındaki artış halen devam ediyor. Şu anda işçinin ev alma alması hayal oldu. Vatandaşlar faizden dolayı krediye bulaşmak istemiyorlar. İnsanların emekleri zayi edilmiş durumda. Asgari ücretle çalışan birinin ev alması artık hayal oldu. Kiralık evlerde de zaten oturulacağı yok. Ev sahipleri fırsatçılığı yaparak malzeme fiyatlarının yükselmesini örnek göstererek insanları mağdur ettiler. Ekonomideki dalgalanmalar durduğunda elbette ki daire fiyatları da bir noktada duracaktır. Malzemelerdeki vergileri gerekirse düşürsünler veya almasınlar ama insanların ev alma hayallerinin önüne geçmesinler. şu anda satışlarımız neredeyse durmuş durumda. çünkü şu anda alıcı ve satıcı yok. Esnaf kendi arasında alım satım yapıyor.” diye konuştu.
“Konut fiyatlarındaki artışın sebebi yüksek maliyetlerdir”
Konut fiyatlarının Gaziantep'te Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirten Mustafa Karataş ise şunları söyledi:
“Geçen yıla göre konut fiyatlarında yüzde 80 oranında bir artış var. Konut fiyatlarındaki artışın sebebi de yüksek maliyetlerdir. Geçen yıl demirin tonajını 5000-6000 liradan alırken şu anda 12 bin liradan alıyoruz. Betonun metreküpünü 175 bin liradan alırken şu anda 420 liradan alıyoruz ve bu durumda konut fiyatlarına yansıdı. Asgari ücretli çalışan vatandaşlarımızın konut alma almaları artık zorlaştı. Geçtiğimiz yıl sıfır dairelerimizi 280 ile 350 bin lira bandında satıyorduk. Bu yıl ise 600 ile 800 lira arasında satıyoruz. Piyasada anormallik zaten var. Yalnızca konut piyasasında değil, bütün sektörlerde böyle bir artış var.”