İsrail’in 7 Ekim’den bu yana aylardır bombaladığı Gazze’de halk açlık ve susuzlukla boğuşuyor. Su vanalarını kapatan, tarlaları bombalayan ve kente gıda girişlerini engelleyen İsrail, 24 binden fazla insanın ölümünden de sorumlu tutuluyor.
Önceki aylarda daha çok Gazze'nin kuzeyine saldırılarını yoğunlaştıran İsrail ordusu, geçen aydan itibaren daha önce "güvenli olduğunu" iddia ettiği orta ve güneydeki bölgelere doğru saldırılarını genişletti.
AÇLIK VE SUSUZLUK EN BÜYÜK SORUN
Saldırılar nedeniyle 1,9 milyon Filistinli yerinden oldu. Filistinliler kuzeyden güneye göç etti. Yüzbinlerce insanın toplandığı güneyde ise soğuk hava şartlarının yanında açlık ve susuzluk en büyük sorun.
Dünyanın gözleri önünde yaşanan bu drama bir çözüm bulunmuyor. İsrail, kente yardımların girmesine engel oluyor.
GAZZE'DEKİ FİLİSTİNLİLERİN YÜZDE 45'İ ŞİDDETLİ AÇLIK ÇEKİYOR
İsrailli yetkililer Gazze'de "gıda sıkıntısı" olmadığını iddia etse de başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası kuruluşların raporları bölgede yaşanan açlığı gözler önüne seriyor.
Yerinden edilen ve kalacak yer olmadığı için derme çatma çadırlarda hayat mücadelesi veren Gazzeliler, İsrail saldırılarının yanı sıra açlıkla da mücadele ediyor.
BM Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, Gazze’deki nüfusun yüzde 45'inin şiddetli açlık çektiğini belirterek, bazı bölgelerde 10 aileden 9'unun hiçbir şey yemeden bir günü geçirdiğini vurgulamıştı.
1,3 MİLYON FİLİSTİNLİ AÇLIKTAN ÖLEBİLİR
İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları ve tam ablukası devam ederken, Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi’ndeki 2,3 milyon kişiden 378 binin felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya olduğunu açıkladı.
Söz konusu 378 bin kişinin aşırı gıda eksikliği, açlık ve tükenmişlik anlamına gelen 5’inci aşamada olduğunu belirten OCHA, 939 bin kişinin ise acil durum anlamına gelen 4’üncü seviyede olduğunu aktardı.
İsrail’in Gazze’ye insani yardım ve gıda girişini engelleyerek insanlığa karşı suç işlediği belirtiliyor.
"YİYECEK VE SUYUMUZ YOK İNSANLAR SADECE BİZİ İZLİYOR"
Gazzeliler ekmek yapabilmek için ihtiyaçları olan una erişmekte büyük sıkıntı çektikleri için hayvanların yediği tahılları öğüterek un elde ediyor ya da ot toplayarak hayatta kalmaya çalışıyor
Cibaliye'deki çarşıda alışveriş yapan Gazzeliler bölgedeki insani durumu anlattı. Filistinli adam: "Yiyecek yok, su yok, hepimiz açız, ekmek yapabilmek için unumuz bile yok, en azından un olmalı, en temel ihtiyaç bu. Çocuklarımız aç, insanlar sadece bizi izliyor, yardım eden yok." dedi.
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Filistin'de insani yardım projeleri yaparak binlerce insana destek oldu.
İHH'den yapılan açıklamaya göre, vakıf geçen yıl Filistin'de yürüttüğü insani yardım faaliyetleri kapsamında, 14 bin 595 aileye gıda paketi, 219 bin 865 kişiye ise sıcak yemek dağıttı.
İHH'DAN FİLİSTİN'E 9 TIR GÖNDERİLDİ
Birçok farklı alanda da insani yardım projelerini hayata geçiren vakıf, ayrıca Filistin'e 1033 tanker içme suyu ulaştırdı. Vakıf, biri tıbbi ürünler, 8'i de yiyecek ve barınma malzemeleri taşıyan 9 tırı Filistin'e gönderdi.
Geçen yıl yapılan Kurban Bayramı çalışmaları kapsamında Gazze Şeridi'nde 28, Batı Şeria'da ise 5 büyükbaş hayvan keserek ihtiyaç sahiplerine dağıtan vakıf, kesimi yapılan 2 bin 520 hisseyi de dondurulmuş et olarak Gazze'ye ulaştırdı.
SADAKATAŞI DERNEĞİ'NDEN SICAK YEMEK DAĞITIMI
İsrail’in sistematik katliamlar gerçekleştirdiği Gazze’ye Sadakataşı Derneği, yardım ulaştırmaya devam ediyor. Dernek insani yardım çalışmaları kapsamında Han Yunus’ta 2 bin kişiye sıcak yemek dağıtımı gerçekleştirdi.
Abluka altında olan Gazze’ye İsrail’in 7 Ekim’den itibaren başlattığı saldırılar nedeniyle bölgede yaşam durdu. Evlerin, ibadethane, okul ve hastanelerin bombalandığı Gazze’de Sadakataşı Filistinlilere düzenli olarak gıda kolisi, su ve sıcak yemek dağıtımları gerçekleştiriyor.
Yeryüzü Doktorları 7 Ekim’den bu yana doktorlarının ve sağlık personellerinin gerçekleştirdiği acil yardım müdahaleleriyle Gazze halkının yanında olmaya çalışıyor.
Ekipler, şehrin kuzeyindeki Şifa ve Endonezya Hastanesinde başladığı çalışmalarını bugün Refah bölgesindeki Kuveyt Hastanesinde sürdürüyor.
GAZZE'YE MEDİKAL DESTEK
Gazze’deki ekibin ve sağlık sisteminin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen medikal ve temel gıda malzemeleri Gazze’ye teslim edilmek üzere Mısır’da hazırlanıyor. Hazırlanan malzemeler, sınır bölgesinde görev alan Yeryüzü Doktoru Mohammed Ghaniem’in koordinesinde tedarik merkezinden hareket edecek yardım tırlarına yükleniyor. Refah sınır kapısından Gazze’ye geçiş yapan yardım tırları Yeryüzü Doktorları ekibi tarafından teslim alınıp Gazze halkına ulaştırılıyor.
İLAÇ VE TIBBİ MALZEME YARDIMI
İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de yaraları sarmak için çalışırken, Mısır'daki deposundan kumanya, ilaç ve tıbbi malzeme gibi acil yaşam ürünlerini Refah Sınır Kapısı'na sevk etmeyi sürdürüyor.
Bölgedeki okullara ve hastanelere sığınan halka her gün 9 bin kişilik sıcak yemek ve 50 bin ekmek dağıtan İDDEF, sağlık hizmeti de veriyor. İDDEF'in Gazze'deki su arıtma tesisi aktif olarak en önemli hayati ihtiyacı sağlamaya devam ediyor.
HER GÜN YÜZLERCE GAZZELİYE SICAK YEMEK DAĞITILIYOR
Cansuyu, İşgalci israil'in hava bombardımanlarıyla vurduğu Gazze'deki faaliyetlerini partner kuruluşlar aracılığıyla sürdürüyor. Gazze Şeridi'ndeki hastane, okul, mülteci kampları ve camilere sığınarak hayatlarını idame ettirmeye çalışan binlerce Gazze'liye el uzatan Cansuyu Derneği, masum Filistinlilerin ihtiyaç duyduğu pek çok başlıkta yardımlar yapıyor. Başta gıda yardımı olmak üzere çalışmalarını artırarak sürdürmeye çalışan Cansuyu Derneği, bölgenin en çok ihtiyaç duyduğu içme suyu ve sıcak yemek dağıtımlarını Gazze'nin farklı noktalarında bulunan yüzlerce Filistinliye ulaştırıyor.