Sağlık

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakseven: “Obezite bir hastalık mıdır diye düşünürsek evet, bir hastalıktır hatta hastalıkların anasıdır”

Memorial diyarbakır hastanesi cerrahi onkoloji ve genel cerrahi uzmanı op. Dr. Musluh hakseven, “obezite bir hastalık mıdır diye düşünürsek, evet bir hastalıktır hatta hastalıkların anasıdır” dedi.

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Hakseven: “Obezite bir hastalık mıdır diye düşünürsek evet, bir hastalıktır hatta hastalıkların anasıdır”
07-09-2024 10:01

Memorial Diyarbakır Hastanesi Cerrahi Onkoloji ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Musluh Hakseven, “Obezite bir hastalık mıdır diye düşünürsek evet, bir hastalıktır hatta hastalıkların anasıdır” dedi.


Cerrahi Onkoloji ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Musluh Hakseven, obezitenin tetiklediği sağlık sorunlarının oldukça fazla olduğunu, vücutta artan yağ dokusu ile birlikte kişilerde birçok sağlık sorunu ortaya çıkmakta olduğunu söyledi. Obezitenin temelinde hormonal bozukluklar, genetik hastalıkların tetiklenmesi, psikolojik rahatsızlıklar, aşırı yemek yeme isteği, hareketsiz yaşam biçimi, sağlıksız beslenme gözlemlenmekte olduğunu belirten Dr. Hakseven, obezite şikayetiyle başvuran hastalarda ilk olarak fazla kilo alımına bağlı gelişebilen rahatsızlıklara bakılmakta olduğunu ifade etti.


Genel olarak obez kişilerde solunum sıkıntıları, horlama, diyabet, uyku apnesi, hormonal bozukluklar, kardiyak hastalıklar, hipertansiyon, hareket sistemi sorunları ve özellikle diz problemleri eşlik edebilmekte olduğuna değinen Dr. Hakseven, “Ameliyat sonrası bu hastalıklarda ciddi gerileme olmakta, çoğunlukla uyku problemleri, solunumsal sıkıntılar, hipertansiyon ve insülin direnci ortadan kalmaktadır. Obezite bir hastalık mıdır diye düşünürsek, evet bir hastalıktır hatta hastalıkların anasıdır” dedi.


Obezite ameliyatı ile yeni bir hayata adım atılabileceğini kaydeden Dr. Hakseven, “Obezite için cerrahi kararı alındıktan sonra eski hayat alışkanlıkları geride bırakılmaktadır. Cerrahi yeni yaşamımız için tabiri caizse milat olarak kabul edilmelidir. Cerrahi sürecinden sonra spor hayatımızın bir parçası olmaktadır ve olmalıdır. Yaklaşık 1 yıl boyunca her adımda takip ettiğimiz hastalarda değişimlere şahit olmaktayız. Düzenli ve diyetisyen kontrolündeki bir beslenme ve iyi ve devamlı bir spor ile vücut fazla kilolardan kurtulurken form tutmakta ve yeni yaşam tarzı oturmaktadır. Şeker gibi küçük kütlede yüksek kalorili besinlerden uzak durulmalıdır” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER