Sağlık

Glokom riski bulunanlar yılda en az bir kere göz taraması yaptırmalı

12 mart dünya glokom günü nedeniyle açıklamalarda bulunan çankırı il sağlık müdürü dr. Hüseyin sarıkaya, “özellikle risk grubunda olan kişilerin yılda 1 kez göz taramasını yaptırmalı” dedi.

Glokom riski bulunanlar yılda en az bir kere göz taraması yaptırmalı
12-03-2024 15:17

12 Mart Dünya Glokom Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, “Özellikle risk grubunda olan kişilerin yılda 1 kez göz taramasını yaptırmalı” dedi.


Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, ‘Dünya Glokom Günü’ çerçevesinde açıklamalarda bulundu. Glokomun göz içindeki sıvı basıncının görmeyi sağlayan göz sinirine zarar verebilecek düzeyde olmasıyla ortaya çıktığını belirten Dr. Sarıkaya, ailesinde glokom hastalığı olan ve kendisinde diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkları olan bireyler daha erken yaşta olmak üzere 40 yaşından sonra göz içi basınç ölçümlerinin yapılmasının uygun olacağını söyledi. Vatandaşların glokom hastalığı, tedavisi ve muhtemel riskleri konusunda yeterince bilgi sahibi olmaları gerektiğini ifade eden Dr. Sarıkaya, “risk altındaki kişiler yılda en az bir kere göz muayenesinden geçmelidir” dedi.


“Risk altındaki kişiler yılda en az bir kere göz muayenesinden geçmelidirler”


Risk altındaki bireylerin yılda bir kez göz taraması yaptırması gerektiğini kaydeden Dr. Sarıkaya, “Tüm dünyada en sık kalıcı görme kaybına neden olan Glokom, göz sinirini tutan yaygın bir göz hastalığıdır. Genel olarak göz içindeki sıvı basıncının görmeyi sağlayan göz sinirine zarar verebilecek düzeyde olmasıyla ortaya çıkar. Glokom sessiz seyirli ve ilerleyici bir hastalıktır. Hastalığın son dönemine kadar hastayı doktora götürebilecek bir belirti vermez. Bu yüzden ailesinde glokom hastalığı olan ve kendisinde diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkları olan bireyler daha erken yaşta olmak üzere 40 yaşından sonra göz içi basınç ölçümlerinin yapılması uygun bir yol olacaktır. Glokom hastaları, glokom hastalığı, tedavisi ve muhtemel riskleri konusunda yeterince bilgi sahibi olmalıdırlar. Risk altındaki kişiler yılda en az bir kere göz muayenesinden geçmelidirler, çünkü gerekli tedaviyi almayan glokom hastaları tam görme kaybı ile karşı karşıya kalabilir. Glokom hastalığına dikkat çekmek için her yıl 12 Mart Dünya Glokom Günü olarak kutlanmaktadır. Özellikle risk grubunda olan kişilerin yılda 1 kez göz taramasını yaptırması tavsiyesi eder tüm halkımıza sağlıklı günler dilerim” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER