Yaşam

Google Meet nedir?

Alphabet INC'in alt firması Google Meet, her gün yüz binlerce insanın çevrim içi ortamda görüntülü veya sesli sohbet etmelerine olanak sağlıyor. Peki Google Meet nedir ve nasıl kullanılır?

Google Meet nedir?
30-09-2022 17:16

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) menşeili Alphabet INC, dünyanın en çok tercih edilen arama motoru Google'ı zaman içerisindeki yatırımlarla çeşitlendirdi. İletişim tarafına yapılan yatırımlar ise, firmadaki genel gidişatın lokomotifi olarak nitelendiriliyor. Google Meet uygulaması da bu noktada önümüze çıkan bir yenilik. Zoom, Skype ve Microsoft Teams'e rakip olan Meet, özellikle Covid-19 döneminde milyonlarca insanın uğrak noktasıydı. Peki Google Meet nedir ve nasıl kullanılır?

GOOGLE MEET NEDİR?

Google Meet, Google'ın mühendisleri tarafından geliştirilen; insanlara videokonferans ve telekonferans yapma imkanı sunan bir uygulamadır.

Görüşme düzenlemek veya var olan bir görüşmeye katılım sağlamak için gerekli olan iki unsur, internet ve Google Mail (Gmail) hesabıdır.

Google Meet logosu

Mart 2017'de piyasaya sürülen bu yenilikçi tasarım, Ekim 2019 itibariyle Google Hangouts'un yerini alarak 24 saatlik zaman diliminde 100 milyonu (Ocak-Nisan 2020) aşkın insana hizmet vermeye başladı.

Herhangi bir görüşmeye katılmak veya görüşme düzenlemek için mobil cihazınızın veya bilgisayarınızın olması yeterli. 

Eğer mobil cihazınız varsa daha konforlu bir kullanım için Google Meet uygulamasını indirmeniz tavsiye ediliyor. Bilgisayarda da tarayıcınızdan (Google, Microsoft Edge, Bing) sisteme erişmeniz mümkün.

Çevrim içi görüşme anı (Kaynak: Google)

Google Meet'i kullanmak isteyen her bireyden Gmail üyeliği talep ediliyor. Yetkililer, bu yolla görüşme kalitesinin ve güvenliğinin üst düzeyde olabileceği inancında.

Sacın diğer ayağında da internet var. Tüm platformlardakine benzer şekilde çevrim içi ortamlardaki videokonferans ve telekonferans görüşmelerinin olmazsa olmazı internet. Kesintisiz, sabit ve hızlı çalışan bir internet verimli bir sohbet gerçekleştirmenize aracı olacak.

GOOGLE MEET NASIL KULLANILIR?

Google Meet'i kullanmak oldukça kolay. İş arkadaşlarınızla, dostlarınızla veya geniş bir grubun katılımıyla bir toplantı gerçekleştirmek istiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey uygulamaya girmek olacaktır. Gmail hesabınızla uygulamaya girdiğinizden emin olarak ilk taşı atın.

Daha sonra Google Meet'te ne yapacağınıza karar verin. Toplantı mı düzenleyeceksiniz, yoksa var olan bir görüşmeye mi katılacaksınız? Bu sorunun cevabını verir vermez anasayfanın sol bölümündeki size en uygun olan seçeneğe dokunun.

Google Meet anasayfası

Yeni toplantı butonu, kullanıcılara birden fazla seçenek sunuyor. İster belirlenmiş bir saatte veya bir tarihte toplantı düzenleyebilir, ister tam o anda yeni bir toplantıyı başlatabilirsiniz.

Kod veya bağlantı ise, görece daha basit. Buradaki kullanım, var olan bir toplantıya girerken işe yaramaktadır. Üçüncü taraftan size gelen kodu veya bağlantı metnini yapıştırarak (CTRL+V) katılım sağlayabilirsiniz. Ancak unutmadan, odaya girişinizin her zaman moderatör inisiyatifinde olduğunu belirtelim. Moderatörün kabul etmediği kişi, toplantıya katılamaz.

AVANTAJLAR VE DEZAVANTAJLAR

Google Meet, insanlara sınırsız sayıda toplantı gerçekleştirebilme imkanı sunuyor. Fakat ücretsiz kullanımda toplantıdaki katılımcı sayısının maksimum 100, toplantı süresinin de 60 dakika olduğunu belirtmekte fayda var.

İngilizcenin ağırlıklı olduğu bir toplantıdan daha fazla verim alabilmek için altyazı özelliğini etkinleştirebilirsiniz. Meet ekranındaki üç noktayı tıklayarak bunu yapabilmeniz mümkün. Lakin altyazı dili de şu an için İngilizce ile kısıtlı.

Toplantılarda ekranınızı paylaşabilir veya beyaz bir tahta açarak anlatımınızı daha da kolaylaştırabilirsiniz.

Moderatörler, toplantıda başkalarının mikrofonunu kapatabilir; hatta katılımcıları odadan çıkarabilir. Fakat katılımcıların mikrofonunu açma yetkisine sahip değiller. Gizlilikten ötürü üçüncü tarafın mikrofonunu açma hakkı moderatörün denetim alanında bulunmuyor.

Son olarak, ekranın sağ alt bölümünde yer alan mesaj butonu ile odadaki katılımcılarla mesajlaşabilirsiniz.

GOOGLE WORKSPACE FİYAT TARİFESİ

Google, 12 farklı uygulamasını Workspace altında isteyen kullanıcılar için premium olarak satışa sunmaktadır. Business Starter, Business Standard, Business Plus ve Enterprise paketlerinin farklı kullanım avantajları olmakla birlikte fiyatları da değişkenlik gösteriyor. Eylül 2022 itibariyle fiyatlar şu şekilde:

Business Starter: 29 TL

Business Standard: 58 TL

Business Plus: 108 TL

Enterprise: Satış ekibi ile yapılan görüşme sonucunda fiyat belirleniyor.

Dört farklı paketin kullanıcılara sunduğu avantajları da aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.

Google Workspace fiyat tarifesiBu ve buna benzer daha fazla içeriğe erişebilmek için Haber7.com'u takip edebilirsiniz.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER