Sağlık

Göreve başlar başlamak ilk baktığı hasta 107 yaşındaki yaşlı kadın oldu

Kastamonu eğitim ve araştırma hastanesinde göreve başlayan geriatri uzmanı, türkiye’de en fazla yaşlı nüfusa sahip kastamonu’da göreve başladı. Göreve yeni başlayan geriatri uzmanının en yaşlı hastası ise 107 yaşındaki fatma kaynak oldu.

Göreve başlar başlamak ilk baktığı hasta 107 yaşındaki yaşlı kadın oldu
17-10-2023 10:45

Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesinde göreve başlayan Geriatri Uzmanı, Türkiye’de en fazla yaşlı nüfusa sahip Kastamonu’da göreve başladı. Göreve yeni başlayan Geriatri Uzmanının en yaşlı hastası ise 107 yaşındaki Fatma Kaynak oldu.


Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Geriatri Uzmanı Dr. Sultan Keskin Demircan göreve başladı. Hasta kabulüne başlayan Demircan’ın en yaşlı hastası 107 yaşındaki Fatma Kaynak oldu.


Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Geriatri Uzmanı Dr. Sultan Keskin Demircan’ın hasta kabulüne başlamasıyla ilgili açıklamada bulunan KEAH Başhekimi Prof. Dr. Zafer Ergül, “Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü ve Tıp Fakültesi Dekanlığıyla yaptıkları istişare çalışmaları ışığında, Kastamonu insanımızın sağlığı için ihtiyaç duyulan istekleri, milletvekilleri öncülüğünde Sağlık Bakanlığına iletiliyor. Taleplerde yapılan istişareler neticesinde Sağlık Bakanlığından karşılık buluyor. Son yapılan doktor atamalarında en yaşlı nüfusun yaşadığı Sinop’un ardından ikinci sırada yerini alan ilimize, Sağlık Bakanlığı Geriatri Uzmanı ataması yapıldı. Yaşlı nüfusun sağlıklı yaş alması için yerinde yapılan bu atama yaşlılarımızın ayağına gelen geriatri uzmanı doktor aileleri çok sevindirdi. Geriatri polikliniği hasta kabulüne başladığı ilk günkü hastası, Cumhuriyet kurulduğunda 7 yaşında, bugün ise merkezde yaşayan 107 yaşındaki Fatma Keskin oldu. Yüz bir kere maşallah delirtecek sağlıklı bir yaşam suren Fatma Kaynak annemiz yardım almadan kendi işini kendisinin yapması unutkanlığının olmaması, Kastamonu’da yaşlı nüfusun dinç ve zinde olduğunu bizlere gösteriyoruz” dedi.


Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hasta kabulüne başlayan Geriatri Uzmanı Dr. Sultan Keskin Demircan ise, “Geriatri bölümü diğer adıyla yaşlı sağlığı uzmanı 65 yaş üstü hastaların dahili problemlerinin (diyabet, tansiyon, tiroid bozuklukları, kolesterol metabolizması bozuklukları) yanı sıra unutkanlık (demans veya subjektif bellek yakınmaları), uyku bozuklukları, depresyon, anksiyete, idrar kaçırma, düşme, güçsüzlük, kas erimesi, besin alımında azalma, kilo kaybı, kemik erimesi, polifarmasi (çoklu ilaç kullanımı) gibi yaşlanmayla birlikte ortaya çıkabilecek hastalıklara bakmaktadır. İç hastalıkları bölümünün yan dalı olan geriatri bölümü, hastaları geriatrik sendromlar açısından bir bütün olarak değerlendirir, gerontolog ile işbirliği içerisinde uygulanabilecek medikal, sosyal ve fiziksel adımlar atmasına yardımcı olur” diye konuştu.


“Yaşlılık bir hastalık değildir” diyen Demircan, “Yaşlılık yaşamanın bir döngüsüdür. Yaşlanma ile oluşabilecek unutkanlıklar ya da diğer semptomları yaşlanmaya bağlayarak geçiştirmek, bazı hastalıkların erken tanısını geciktirmektedir. Bazen de kullanılan ilaçların yan etkisinin giderilmesi için kullanılacak başka bir ilaç, ilaç kaskadına sebep olmaktadır. Fazladan veya gereksiz kullanılan ilaçların kesilmesi bir çok şikayeti giderebilmektedir. Beslenmenin azalması kas kaybına, hastanede yatış süresinde uzamaya, enfeksiyonda artışa, hastalıkların kötü seyir izlemesine sebep olmaktadır. Bu sürede diyetisyen işbirliği içinde destek beslenme ürünlerinin başlanması hastaları malnutrisyondan koruyabilmektedir. Geriatri hekimi bu noktada ayrıntılı geriatrik değerlendirme yaparak erken teşhis ve tedavi yapmaktadır” şeklinde konuştu.


4 yıl dahiliye uzmanlığı sonrasında 3 yılda geriatri yan dal uzmanlığı eğitimi alan hekimlerin Geriatri Uzmanı olduğunu söyleyen Demircan, “Geriatri hekimi, 4 yıl dahiliye uzmanlığı sonrasında 3 yıl geriatri yan dal uzmanlığı eğitimi almış kişidir. Türkiye’de sayısı oldukça az olan geriatri hekimi yaşlı nüfusun yoğun olduğu merkezlerde görev almaktadır. Yaşlanmanın getirmiş olduğu semptom, kronik hastalık ve rutin takiplerini, ayrıntılı geriatrik değerlendirme eşliğinde yürütmektedir. Kastamonu yaşlı nüfusu 107 yaşındaki Fatma Kaynak annemizin zindeliği bize, ilde bize gelen yaşlı nüfusun, havasından suyundan beslenmelerinden dolayı sağlıklı yaş aldığını gösteriyor. 107 yaşındaki Fatma Kaynak annemiz, yaşam boyu, karnını doyurduktan sonra, mideye başka atıştırmalar hiç yapmamış olduğunu bilgi olarak vererek tüm yaşlılarımıza sağlıklı yaş almalarını gönülden diliyoruz” ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER