Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulides, ABD'nin, İsrail ile Lübnan arasındaki deniz sınırı anlaşmasına aracılık etmedeki rolüne dikkati çekerek, olası bir deniz sınırı anlaşması için Güney Kıbrıs ile Türkiye arasında da mekik diplomasisine arabuluculuk edebileceğini söyledi.
Rum radyosu CyBC'ye konuşan Kasulides, konuyu ilk telefon görüşmesinde, ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Güvenliği Danışmanı Amos Hochstein'a aktarmayı planladığını kaydetti.
Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis'in de Türkiye ile Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) konusunu istişare etmekten yana olduğunu daha önce ifade ettiğini söyleyen Kasoulides, "İkincisi (İsrail-Lübnan anlaşmasını kastediyor) bu kez de Kıbrıs ile Türkiye arasında yapılabilir" dedi.
NOT: Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni devlet olarak tanımıyor. Ankara, Güney Kıbrıs gibi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de hakları olduğunu söylüyor ve Rum Yönetimi'nin ilan ettiği MEB'i tanımıyor.
LÜBNAN İLE İSRAİL ARASINDAKİ DENİZ SINIRI ANLAŞMASI
On yıllardır devam eden krizde Lübnan ve İsrail, deniz sınırı anlaşmazlığının çözümü amacıyla Ekim 2020'de Birleşmiş Milletler (BM) gözetimi ve ABD ara buluculuğunda dolaylı müzakerelere başlamıştı.
Müzakereler Mayıs 2021'deki beşinci turun ardından anlaşmaya varılmaksızın askıya alınmıştı.
Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İsrail ile bir yıldır askıda olan müzakerelere yeniden başlanması için 14 Haziran'da, arabulucu konumundaki ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Güvenliği Danışmanı Amos Hochstein ile bir araya gelmişti.
Uzun uzun yapılan görüşmelerin sonunda, Lübnan ile İsrail arasındaki tartışmalı deniz sınırı konusunu anlaşmaya bağlanmıştı. Bu görüşmelere Washington adına, Amos Hochstein arabuluculuk etmişti.