Asayiş

Gürcistan parlamentosunda havai fişekli protesto sürüyor: 48 gözaltı

Gürcistan hükümetinin avrupa birliği'ne (ab) katılım müzakerelerini 2028 yılına kadar durdurma kararına karşı başkent tiflis'te düzenlenen gösteride bir kez daha parlamentoya havai fişek atıldı, 48 gösterici gözaltına alındı.

Gürcistan parlamentosunda havai fişekli protesto sürüyor: 48 gözaltı
07-12-2024 12:48

Gürcistan hükümetinin Avrupa Birliği’ne (AB) katılım müzakerelerini 2028 yılına kadar durdurma kararına karşı başkent Tiflis’te düzenlenen gösteride bir kez daha parlamentoya havai fişek atıldı, 48 gösterici gözaltına alındı.


Gürcistan’da Başbakan İrakli Kobakhidze hükümetinin AB’ye katılım müzakerelerini 2028’e kadar durdurma kararına tepki olarak düzenlenen protestolar 9. günde devam etti. Başkent Tiflis’in Şota Rustaveli Caddesi’ndeki parlamento önünde yerel saatle 20.00’de başlayan protestoda göstericilerin havai fişek ve yabancı maddeler fırlatmasıyla bir kez daha tansiyon yükseldi. Polis, tazyikli su, biber gazı ve göz yaşartıcı gazla protestoculara müdahale etti. Parlamento binası önünden en az 150 metre uzaklaştırılan protestocular, Cumhuriyet Meydanı’na geçti. Kısa süre sonra tekrar Şota Rustaveli Caddesi’ne dönen protestocular, taş, cam şişe ve havai fişeklerle polise saldırdı. Polisin müdahalesine rağmen protesto gece saatlerine kadar devam etti. "Özel araçlar kullanılmadan önce katılımcılara uyarılar yapıldı"


Gürcistan İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 48 göstericinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İçişleri Bakanlığı, göstericilere protestonun barışçıl bir şekilde devam etmesi ve yasal sınırların dışına çıkılmaması konusunda çağrıda bulundu. Ancak tüm bunlara rağmen protestocuların bir kısmının eylemleri şiddete dönüştü. Protestocular, parlamento binası ve çevresindeki alanda bulunan polislere patlayıcı maddeler attı. Daha sonra Çiçinadze Caddesi’nde kamu düzenini sağlamak amacıyla görev yapan polis memurlarını hedef alarak patlayıcı madde kullanan protestocular, ayrıca polislere sözlü hakarette bulunup taş ve yabancı madde fırlattı. Patlayıcı maddeler nedeniyle 1 polis yaralandı. Polisin defalarca barışçıl bir protesto çağrısına rağmen protestocular yasa dışı eylemlerine devam etti ve İçişleri Bakanlığı, yasaların verdiği yetkiler çerçevesinde müdahalelerde bulundu. Özel araçlar kullanılmadan önce katılımcılara uyarılar yapıldı" ifadeleri kullanıldı. "İktidar partisi baskıları giderek artırıyor"


Yaşanan olaylara ilişkin sosyal medya hesabından değerlendirmede bulunan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili polisin göstericileri dağıtmasını "hükümetin baskısı" olarak nitelendirdi. Zurabişvili, "Rusya dışında hangi ülkede kitlesel protestolar kuşatılıyor? Genellikle amaç dağıtmak değil, yok etmektir. Ancak dün gece özel harekat ekipleri, kaçmayı başaran her bir göstericiyi takip ederek şehir merkezinden kilometrelerce uzakta yakalamaya çalıştı. Dün gece özel harekat ekiplerine gayri resmi destek sağlayan silahlı suçlular görüldü. İktidar partisi baskıları giderek artırıyor" ifadelerini kullandı. "Kobakhidze ne kadar sırıtıp dursa da halk durmayacak"


Gürcistan’da günlerdir devam eden protestolar nedeniyle sabah saatlerinde bir araya gelen muhalefet partilerinin liderleri durumu değerlendirdi. Basına açıklama yapan muhalif Birleşik Ulusal Hareket liderlerinden Giorgi Vaşadze, hükümeti sert bir şekilde eleştirdi. Vaşadze, "Herhangi bir polis memurunun sizi koruyacağını mı düşünüyorsunuz? Hepiniz hesap vereceksiniz. Yalnızca rejimin liderleri değil, maskelerin arkasına saklananlar da bu vahşetin hesabını verecek. Hiç kimse cezasız kalmayacak. Kobakhidze ne kadar sırıtıp dursa da halk durmayacak" diye konuştu. Gürcistan hükümetinin AB kararı


Başbakan Kobakhidze 28 Kasım’da yaptığı açıklamada, AB ile müzakerelerin "şantaj aracı" olarak kullanıldığını gerekçe göstererek 2028 yılının sonuna kadar askıya alındığını ifade etmişti.


Mart 2022’de AB üyeliği için başvuruda bulunan Gürcistan’a aday ülke statüsü, Aralık 2023’te verilmişti. Ancak ülkede tartışmalara neden olan ve "Rus yasası" olarak görülen "Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında" yasasının geçtiğimiz 29 Mayıs’ta yürürlüğe girmesinin ardından Gürcistan’ın AB’ye katılım süreci temmuzda askıya alınmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER