Sağlık

Hastanelerde randevu alınamıyor

Kamu hastanelerinde randevu ve hekim krizi her geçen gün artıyor. Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de kamu hastanelerinde yaşanan istifalar sonrası başlayan randevu sıkıntısına karşın Sağlık Bakanlığı, genelge yayınladı ancak hekim sayısının yetersizliği, istifaların artması ve kamu hastanelerinde yaşanan yığılmalar sonrası, hastanelerde sıkıntıların giderek arttığı öğrenildi.

Hastanelerde randevu alınamıyor
23-12-2021 19:06
23-12-2021 19:12
GAZİANTEP

Kamu hastanelerinde kriz derinleşiyor!

Sağlık Bakanlığı, Covid-19 salgını döneminde 2020 Mart ayı içerisinde bir genelge yayınlayarak kamu ve özel sektörde çalışan hekimlerin istifa etmelerini yasaklamıştı. Hekimlerin yasal haklarını askıya alan bu düzenlemenin 1 Temmuz’da başlayan Normalleşme adımları kapsamında kaldırılmasının ardından kamuda hekim istifaları arttı. Kamudan istifa eden ya da emekli olan hekimlerin yerine yeterli sayıda ve nitelikte hekimlerin gelmemesi, pandemi nedeniyle hastanelere başvurmaya hastaların yeniden başvuru yapmaya başlaması ile birlikte hastanelerde randevu sıkıntısı baş göstermeye başladı.

Kamu hastanelerinde oluşan yığılma ve hekim sayısındaki sıkıntılar sonrası, vatandaşlar hastanelerde randevu bulmakta büyük güçlüklerle karşı karşıya kaldı.

KAMUDA İSTİFALAR ARTTI

Normalleşmenin başlaması ve istifa yasağının kalmasıyla birlikte birçok ilde olduğu gibi Gaziantep’te de hekimler, il veya ilçe sağlık müdürlüklerine istifa dilekçelerini vermeye başladı. Gaziantep’te kamu hastanelerinde çalışan yüzlerce hekimin görevlerinden istifa ettiği, özel hastanelere geçerek buralarda çalışmaya başladığı ileri sürüldü. İstifalar sebebiyle ortaya çıkan doktor açığı devlet hastanelerin de sorunların artmasına neden oluyor.

VATANDAŞ HASTANELERDE RANDEVU BULAMIYOR!

Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan “Performansa Dayalı Döner Sermaye Uygulaması” da doktorların istifa etmelerine engel olamazken doktor yetersizliğinden dolayı halk mağdur oluyor. Kentteki hastanelerde doktor ve sağlık personeli yetersizliği hizmetlerin aksamasına neden olurken kamu hastanelerinde yaşanan yoğunluğun yanı sıra tedavi olmak için randevu alamayan vatandaşlar, özel hastanelerin inisiyatifine terk ediliyor. MHRS ve ALO 182 üzerinden çeşitli branşlardan randevu almakta zorlanan vatandaşlar, mağduriyet yaşıyor. Vatandaşlar, dermatoloji, hematoloji, göz ve diş hastalıkları branşları başta olmak üzere bazı hastanelerde ve bölümlerde aylar sonrasına bile randevu almakta zorluk çekiyor.

“20 YIL SONRA HEKİM BULAMAYACAĞIZ”

Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. Doğan Eroğulları, son yıllarda ciddi bir hekim göçü sorunu yaşandığını söyledi. Eroğulları, “Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyinden yurt dışında hekimlik yapmak için iyi hal belgesi almaya gelen hâkim sayısında ciddi bir artış var. Bundan 10 yıl önce yılda 80-90 genç hekime bu belgeyi verip yurt dışında hekim olarak çalışmasını sağlarken şu anda bu rakam bin 300-bin 400’lere çıktı. Özellikle genç hekimler yurt dışına göç ediyor. Çok ciddi bir beyin göçü var. Bu gidişle 15-20 yıl sonra hekim bulamayacağız” uyarısında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER