Yaşam

Hayvanseverler dikkat! Üç hafta kaldı...

2022 itibarıyla evcil hayvanlara mikroçip takmak zorunlu hale geliyor. Mikroçipler sayesinde hayvanların tüm bilgilerine ulaşılabiliyor. Sahipleri köpekleri için bu yılın sonu kediler için ise 2022'nin sonuna kadar çip taktırabilecekler. Çip taktırmamanın cezası ise 10 bin lirayı buluyor.

Hayvanseverler dikkat! Üç hafta kaldı...
07-12-2021 14:22
07-12-2021 14:26

Aşılarının takibini, kaybolduklarında sahiplerine kolayca ulaşılabilmeyi sağlayan mikroçip uygulaması, evcil hayvanların sokağa terk edilmelerinin de önüne geçiyor.

Sahiplerin iletişim bilgilerinin de yer aldığı mikroçipler evcil hayvanların vücuduna enjekte ediliyor. Uygulama ile Türkiye'deki evcil hayvanların sayısının da tespit edilmesi amaçlanıyor.

CEZASI 10 BİN LİRA!

Henüz evcil hayvanlarına çip yerleştirmeyenler ise 10 bin liraya kadar varan para cezaları ile karşılaşabilecek.

KEDİLER İÇİN BİR YIL, KÖPEKLER İÇİN SON 3 HAFTA

Evcil hayvanlara getirilen zorunlu deri altı mikroçip uygulamasında köpekler için tanınan sürenin bitmesine sayılı günler kala veterinerlerde yoğunluk yaşanıyor.

İstanbul Şişli’de hizmet veren Veteriner Hekim Tuğçe Yalçın, uygulamayı ve kapsamını Hürriyet.com.tr'ye anlattı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, 2021 Ocak ayı itibariyle ilk olarak köpeklere mikroçip taktırma zorunluluğu getirdiğini hatırlatan Yalçın, "Ocak ayından itibaren çip takılmamış herhangi bir köpek dostumuz tespit edildiğinde kişiler önce uyarılacak. Uyarılara rağmen köpeğe hala çip takılmadığı tespit edilirse kişi, cezai yaptırımlarla karşılaşacak’’ dedi.

İlk hedefin sahipli hayvanları kapsadığını da belirten Yalçın, "2022 Ocak ayından itibaren de kedi ve gelinciklere zorunluluk gelecek" dedi.

Öncelikli olarak köpeklere çip takılmasına karar verilse de önümüzdeki yıl kedi ve gelincikler de kapsama alınacak. Daha çok Orta Avrupa'da evcil havyan olarak beslenen gelinciklerin de listeye alınmasını yorumlayan Veteriner Hekim Tuğçe Yalçın "Gelincik ülkemizde yaygın bir ev hayvanı değil ama başta Almanya ve Hollanda gibi ülkelerde çok yaygın. Alt yapı ve karar taslağı bu ülkelerden örnek alındığı için gelinciğe de yer verilmiş" yorumunda bulundu

Uygulamanın amacına yönelik de konuşan Yalçın, Türkiye’deki hayvan popülasyonunun tam olarak bilinmediğini en başta da kedi ve köpeklere dair kesin bir sayı ifade edilemediğini söyledi.

Yalçın, gelen mikroçip uygulamasıyla bu rakamların kesinlik sağlayacağını belirtti. İnsanlardan hayvanlara ya da hayvanlardan insanlara geçebilecek bazı hastalıklarının tespiti için de kolaylık sağlayacağını açıklayan Yalçın, en başta kuduz hastalığını örnek gösterdi.

Yalçın şunları söyledi: "Ülkemizde kuduz hâlâ görülen bir hastalık. Herhangi bir tedavisi bulunmadığı için de tespit ve ihbar edilmesi çok önemli. Mikroçip uygulaması, bu gibi hastalıklar için de bir takip programı oluşturuyor. Çipli bir hayvanın sağlık geçmişine ulaşılabileceği için herhangi bir ısırılma olayında vakaya anında müdahale imkânı sağlayacak"

kaynak:Hürriyet

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER