Gündem

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer: Depremlerde hasar gören camiler neden onarılmıyor?

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar gören ve ibadete kapatılan camilerin bir an önce onarılıp yeniden hizmete açılması gerektiğini söyledi.

HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Göçer: Depremlerde hasar gören camiler neden onarılmıyor?
08-07-2023 11:06
08-07-2023 11:10
GAZİANTEP

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Gaziantep'te çoğunluğu tarihi camiler olmak üzere birçok cami de hasar aldı.

Başta tarihi kale etrafında bulunan Şirvani Camii ve Handanbey Camii olmak üzere birçok tarihi cami yaşanan depremlerin ardından gördükleri hasar gerekçesiyle ibadete kapatıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı ekipler tarafından şerit çekilerek ibadete kapatılan camilerin ne zaman ibadete açılacağı ise bilinmiyor. Bu durum mahalleliyi ve esnafı hem rahatsız hem de mağdur ediyor.

Camilerin ibadete kapalı olmasını fırsat bilen hırsızlar ve madde bağımlıları ise camilerden hırsızlık yapmanın yanı sıra camilere ciddi manada zarar veriyorlar.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde ciddi hasar aldığı için geçici olarak ibadete kapatılan Gaziantep’teki tarihi camilerin hırsızların ve madde bağımlılarının hedefi olması ise üzüntüye neden oluyor.

Depremlerin üzerinden aylar geçmesine rağmen başta tarihi camiler olmak üzere kent genelindeki camilerin restorasyon çalışmalarının başlanılmamasını gündeme getiren HÜDA PAR Gaziantep İl Başkanı Faruk Göçer, depremlerde hasar gördükleri gerekçesiyle ibadete kapatılan ancak restorasyonuna başlanılmayan camilerin hırsızların ve madde bağımlıların mekanı haline geldiğini belirtti.

Tarihi camilerin aylardır ibadete kapalı olmasının ve restorasyon işlemlerinin halen başlamamasının üzüntü verici olduğunu belirten Göçer, risklerin ortadan kaldırılıp ve restorasyon çalışmalarının bir an önce tamamlanması ve camilerin en kısa sürede tekrar ibadete açılması çağrısında bulundu.

Camilerin ibadete kapatılmasından dolayı mahalle halkının ibadetlerini mahallelerine uzakta olan camilerde yapmak zorunda kaldığını belirten Göçer, camilerin ve diğer tarihi yapıların aslına uygun restore edilmesi gerektiğini ifade etti.

Ağır hasarlı olmayan camilerin restore çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini belirten Göçer, camilerdeki hırsızlık olaylarının önüne geçilmesi için acilen önlem alınması çağrısında bulundu.

Camilerin restorasyon çalışmaları tamamlana kadar camilere güvenlik görevlileri verilmesi gerektiğini ifade eden Göçer, ibadete kapalı olan camilerin hırsızların ve madde bağımlıların mekânı haline gelmesinin üzüntü verici olduğuna dikkat çekti.

6 Şubat'ta büyük depremlerin meydana geldiğini ve depremlerin Gaziantep dahil 11 ili etkilediğini belirten Göçer, “Deprem nedeniyle birçok canımızı kaybettik. Depremlerde vefat eden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Halen yaralı olan ve engelli kalan vatandaşlarımız var. Bu vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz. Deprem büyüktü; acımız da çok büyüktü. Bu depremlerde en çok İslahiye ve Nurdağı ilçemiz etkilendi. Depremin ardından ‘gün yaraları sarma günü’ diyerek sahada yer aldık. Şu anda İslahiye ve Nurdağı'nda evler yapılıyor. İnşallah bir an önce depremzede kardeşlerimiz kendi evlerine kavuşurlar. Vatandaşlarımızın kendi evlerinde barınmaları önemlidir.” dedi.

“20 tane tarihi camimiz ibadete kapalı”

Kahramanmaraş merkezli depremlerde Gaziantep’te başta şehrin tarihi camisi Kurtuluş Camii olmak üzere çok sayıda caminin de büyük zarar gördüğünü ifade eden Göçer, “Gaziantep kent merkezinde tarihi camilerimiz hasar gördü. Kent merkezinde 23 tane camimiz var. Bu 23 camiden 3 tanesi ibadete açık ama 20 tanesi şu anda ibadete kapalı. Bu mahallelerde ikamet eden vatandaşlarımız vakit namazlarını camilerde kılamıyorlar. Çünkü kent merkezindeki bütün camiler hasarlı olduğu için ibadete kapalı. Hasarlı olan camilerin bir an önce onarılması lazım. Vatandaşlarımız, ‘evet vakit namazlarını evlerimizde kılabiliyoruz ama cuma namazlarında ciddi manada sıkıntı çekiyoruz. Ramazan ayı geldiğinde ibadetlerimizi nasıl ve nerede yapacağız?’ diye soruyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Camilerin ihalesinin yapılıp restorasyon çalışmalarının başlaması lazım”

Camilerimizin ibadete kapalı olması acı bir durum olduğunu ifade eden Göçer, “Elbette deprem sürecinden dolayı sorun ve sıkıntı yaşadık ama vatandaşın çektiği en büyük sıkıntılardan bir tanesi de halen yıkılan camilerin restorasyon tarihinin belli olmamasıdır. Bu konu ile ilgili herhangi bir bilgi verilmemesidir. Camilerin restorasyonu ne zaman olacak, restorasyon ne zaman bitecek, camilerin restorasyonu ne kadar sürecek belli değil. Bazı camiler için 3 yıl gibi bir restorasyon süresi verildiğini biliyoruz. Sadece 6 ay sürecek ihale sürecinin olduğunu biliyoruz. Bu iş uzadığı müddetçe zaten malumunuzdur geçmiş dönemde bir salgın süreci yaşadık, camilerden uzak kaldık. Deprem ile birlikte biraz daha uzaklaşmış olduk. Bir an önce tarihi camilerin ihalesinin yapılıp restorasyon çalışmalarının başlaması lazım.” şeklinde konuştu.

“Camilerin ibadete açılması gerekiyor”

İbadete kapalı olan camilerin hırsızların mekanı haline geldiğine dikkat çeken Göçer, şunları söyledi:

“Hırsızlar ve madde bağımlıları camilerdeki kabloları ve farklı değerli eşyaları çalıp götürüyorlar. Bundan dolayı çevredeki vatandaşlar rahatsız oluyorlar ve tedirginlik yaşıyorlar. Aynı zamanda vakıf mallarına ciddi manada zarar veriyorlar. Yetkililer bir an önce tarihi camilerin restorasyonunu başlatıp camilerin ibadete açılması gerekiyor.”

“Hırsızlar camilerdeki malzemeleri çaldığı gibi camilere de zarar veriyorlar”

Camilerde hırsızlık olaylarının olmaması için tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Göçer, “Güvenlik görevlilerinde bekçi kadrolarımız var. Her camiye bir-iki tane bekçi güvenlik amacıyla gönderilebilir. Hem çevrenin güvenliğini sağlamış olurlar hem de aynı zamanda camilerde meydana gelen hırsızlık olaylarının önüne de geçmiş olurlar. Tarihi camilerimize hırsızlarda zarar vermemiş olurlar. Camilerde tedbir alınmadığı için ciddi anlamda hırsızlık olayları yaşanıyor. Özellikle sakin olan mahallelerde hırsızlık olayları daha da fazlalaşıyor. Hırsızlar camilerdeki malzemeleri çaldığı gibi camilere de zarar veriyorlar.” şeklinde konuştu.

“Camiler bir an önce restore edilmelidir”

Tarihi sokaklara yakın konumları itibarıyla kente gelen yerli ve yabancı turistlerin de ilgi gösterdiği camilerin ibadet kapalı olmasının esnafı da olumsuz etkilediğini belirten Göçer, “Camilerin ibadete kapalı olmasının ibadi yönü olduğu gibi maddi yönü de esnafa ciddi manada zarar veriyor. Çünkü tarihi camiler turistler tarafından da ilgi gören camilerimizdir. Camilerin bu şekilde kapalı olması hem maddi hem manevi olarak kentimize zarar veriyor. Camilerin bir an önce restore edilmesi çağrısında bulunuyoruz.” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER