Siyaset

İcra ve İflas Kanunu'nda Yapılan Düzenlemeler Hakkında

Yasaya göre yapılan düzenlemeler ile ilgili detaylar

İcra ve İflas Kanunu'nda Yapılan Düzenlemeler Hakkında
02-03-2024 01:24

TBMM tarafından yapılan düzenlemelerle İcra ve İflas Kanunu'nda önemli değişiklikler yapıldı.

İcra ve İflas Kanunu'ndaki kanun yoluna başvuru süreleri hafta olarak belirlendi ve bu süreler Hukuk Muhakemeleri Kanunu'ndaki hükümlere uyumlu hale getirildi. Bu düzenlemeler 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecek. Yapılan düzenlemelerle hak arama hürriyetinin daha etkin kullanılması amaçlanıyor. Özellikle tasdik veya ret kararlarına karşı borçlu ve alacaklıların başvuru süreleri belirlendi. Ayrıca bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerince verilen nihai kararlara karşı da temyiz yoluna başvurulabilecek. Ayrıca Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişiklikle örgüt adına suç işleyen kişilere ayrı bir ceza getirildi. Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişilere 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası öngörüldü. Bu düzenleme sadece silahlı örgütler hakkında uygulanacak.

Son olarak, Türk Medeni Kanunu'nda yapılan değişiklikle özgürlüğü bağlayıcı ceza sebebiyle kısıtlanma kurumu değiştirilerek kişinin mal varlığının korunması kriterine bağlanması öngörülüyor.

Buna göre, kesinleşmiş hapis cezasının infazı sırasında hükümlünün kısıtlanması kendi isteğine bırakılırken, toplam 5 yıl veya daha fazla hapis cezasının infazı durumunda kısıtlama vesayet makamına bağlanacak.

Yapılan düzenlemelerle suçla mücadelede daha etkin bir yöntem benimsenirken, hak arama hürriyeti ve kişisel özgürlükler de ön planda tutulmaya çalışılmaktadır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER