Kültür

İGSAŞ’tan Cumhuriyet’in 100. yılına özel gelecek nesillere kalıcı eserler

Igsaş genel müdürü ilkay ünal

İGSAŞ’tan Cumhuriyet’in 100. yılına özel gelecek nesillere kalıcı eserler
28-10-2023 10:01

Sürdürülebilir bir gelecek vizyonuyla Cumhuriyet’in 100. yılına özel projelerle katma değer üretmeye devam eden İGSAŞ, gelecek nesillere kalıcı eserler bırakmak için çalışmalarını sürdürüyor. Türk tarım ve sanayi sektörünün önde gelen şirketlerinden İGSAŞ, ekonomik, çevresel ve sosyo-kültürel alanda fark oluşturan çalışmalara 52 yıldır devam ediyor. Cumhuriyet’in temel değerlerine bağlılığıyla bugüne kadar birçok önemli projeyi hayata geçiren şirket, Cumhuriyet’in 100. yılında da gelecek nesillere kalıcı eserler bırakma hedefiyle iki özel projeye daha imza attığını duyurdu. Sürdürülebilir tarım alanındaki çalışmalarıyla da bilinen şirket, Türk bilim adamı, buğday genetikçisi, taksonomisti ve ıslahçısı Mirza Gökgöl’ün 1935-1939 yılları arasında yazdığı “Türkiye Buğdayları” adlı 2 ciltlik eserin yeniden baskısının sponsorluğunu üstlendi. Tarım sektörü için akademik olarak oldukça önemli bilgilerin yer aldığı bu kitaplar, tüm sektör paydaşları ve gelecek nesillerin çalışmalarına rehberlik yapacak. Scala Yayıncılık bünyesinde, Türkiye baskısının yapılacağı kitabın ilk cildinde; Türkiye’nin iklim şartları, jeolojik yapısı, toprak teşekkülü, tarım alanları, zirai durumu, topraktan faydalanma şekilleri gibi genel değerlendirmeler bulunuyor. İkinci ciltte ise buğdayların genetik yapış, çeşitleri, morfolojik ve tipolojik özellikleri, tarihsel ve arkeolojik bulgulara göre anavatanı, bölgelere göre sınıflandırılması, yeni çeşitler ve son olarak buğday siyasetinin ana hatlarını incelemesi yer alıyor. Prof. Dr. Emrah Sefa Gürkan’ın katkılarıyla “Tarımın 100 yılı” adlı mini bir belgeselin çekiminin de destekçisi olan İGSAŞ, bu çalışmayla aynı zamanda Türk tarımındaki köklü deneyimini paylaşacak. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda yayınlanacak belgeselde, 100 yıl önce Cumhuriyet’in kuruluşu sürecindeki tarımsal çalışmalar, Mustafa Kemal Atatürk’ün tarımsal gelişmeler konusundaki Milli ekonominin temeli ziraattır anlayışı, söylemleri ve günümüzde kadar uzanan süreçte Türkiye’deki tarımsal gelişmelere ilişkin bilgi, belgeler izleyicilerle buluşturulacak. “Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemize kalıcı eserler armağan ediyoruz”


Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal, “İGSAŞ olarak Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasını yaşatma ve Cumhuriyetimizin değerlerini yeni nesillere aktarma vizyonuyla çalışmalarımızı büyük bir titizlik ve heyecanla sürdürüyoruz. ‘Tarımın 100 yılı’’ mini belgeselimiz ve ‘Türkiye Buğdayları’ kitabımızla bu anlamlı yılda geleceğe kalıcı eserler armağan ediyoruz. Bu projelerimizin Türk tarım sektörünün yanın sıra gelecek nesillerin da çalışmalarına ışık tutacağına inanıyorum. Şehit ve Gazilerimizin de ailelerine bir vefa niteliği taşıyan projemizde, Samsun Terme’de şehit yakınları ve gazilerin fındık bahçeleri için gübre desteğinde bulunduk. Yola çıktığımız ilk günden bu yana Atamızın vasiyeti olan ülkemizi, muasır medeniyetler seviyesinin üzerine taşımak için tüm gücümüzle çalışmaya devam ederken, çocuklarımıza aydınlık bir gelecek bırakmak için de toplumsal değerlerimizi koruyan yatırımlara, sosyal sorumluluk projelerine ve sosyal girişimlere destek vermeyi sürdüreceğiz” dedi. “100. yılı yeni yatırımlarla kutluyoruz”


Cumhuriyet’i kutlamanın en anlamlı yollarından birinin de üretmek ve çalışmak olduğunu belirten Ünal, “İGSAŞ olarak gelecek dönemde yeni yatırımlara imza atacağız. Kocaeli’nde yapacağımız üre yatırımımızla yılda 560 bin ton olan üretim kapasitemize 630 bin ton ekleyip, yılda 500 milyon dolarlık ithalatın önüne geçmiş olacağız. Amonyak tesisimizin yıllık kapasitesini, 400 bin artıracak bir diğer yatırımımızın yanı sıra Samsun’da 220 bin tonluk organomineral ve kompoze gübre tesisimiz, 2024 başında devreye girecek. Kütahya’da şu anda Türkiye’de üretilmeyen farklı, katma değeri yüksek bir gübre üretmeyi hedefliyoruz. Ayrıca deprem bölgesinin yeniden kalkınmasına destek olmak için de İskenderun’da 250 bin ton kapasiteli kompoze gübre tesisi kuracağız” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER