Gündem

İkinci 500’de 35 Firma

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından gerçekleştirilen, “Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2022 Araştırması” sonuçlarına göre Gaziantep’ten 35 firma listede yer aldı. Geçen yıl 38 firma ile yer alan Gaziantep’te firma sayısı 35’e geriledi. Sanayi Odaları arasında ise Gaziantep Sanayi Odası, firma sayısı baz alındığında 4. sırada yer ald

İkinci 500’de 35 Firma
31-10-2023 15:47
31-10-2023 15:49
GAZİANTEP

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından gerçekleştirilen, “Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2022 Araştırması” sonuçlarına göre Gaziantep’ten 35 firma listede yer aldı. Geçen yıl 38 firma ile yer alan Gaziantep’te firma sayısı 35’e geriledi. Sanayi Odaları arasında ise Gaziantep Sanayi Odası, firma sayısı baz alındığında 4. sırada yer aldı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Eylül ayında açıkladığı “İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2022” araştırmasının ardından, 500 Büyük şirketlerine nazaran daha küçük ve orta ölçekli kuruluşları kapsayan “İSO Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2022” (İSO İkinci 500) araştırmasının sonuçlarını da bugün açıkladı.

Bu çerçevede İSO İkinci 500 sonuçlarına bakıldığında; 2022 yılında İSO İkinci 500’ün üretimden satışları yüzde 104,8 oranında artarak 339,2 milyar TL’den 694,8 milyar TL’ye çıktı. Bu yüksek oranlı artışta, güçlü iç talep ve ihracat artışının yanı sıra enflasyon ve döviz kurlarındaki yükseliş belirleyici rol oynadı.

GAZİANTEP SANAYİ ODASI 4. ODA OLDU

İSO İkinci 500’de yer alan kuruluşlar bağlı olduğu oda bilgilerine göre sıralandığında, yıllar itibarıyla sanayideki Anadolu ağırlığının artmakta olduğu ve Türkiye’deki dağılımının daha dengeli bir gelişim göstermeye başladığı dikkat çekiyor. Son yıllarda sayısal olarak düşüş göstermesine karşın, İstanbul Sanayi Odası 142 şirket ile halen en büyük paya sahip. İstanbul Sanayi Odası’na üye kuruluşların sayısı 2022 yılında 10 adet artmış gözüküyor. İstanbul’u 39’ar şirket ile Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Kocaeli Sanayi Odası izlerken, Gaziantep 35, Bursa 34, Konya 16 şirket ile üst sıralarda yer alıyor.

1-      Empera Halı San. Tic. A.Ş.

2-      Kartal Halı Tekstil San. Tic. A.Ş.

3-      Gürteks İplik San Tic. A.Ş.

4-      Milat Halı San. Tic. A.Ş.

5-      Fellow Enerji A.Ş.

6-      Zer Yağ San. Tic. A.Ş.

7-      Beşan Nişasta Gıda San. Tic. A.Ş.

8-      Unat Yağ Gıda San. Tic. A.Ş.

9-      Zafer Tekstil San. Tic. A.Ş.

10-   İsmini vermek istemedi

11-   MST Construction Equipment Yatırım A.Ş

12-   Antepsan Kuruyemiş Gıda San. T.C. A.Ş

13-   Beşyem Tarım Hayvancılık Gıda San T.C. A.Ş

14-   Çelikaslan Tekstil San. Ve Tic. A.Ş.

15-   Baymel Kimay Yapı A.Ş.

16-   Tören Gıda San ve Tic. A.Ş.

17-   Pakten Sağlık Ürünleri San. Ve Tic. A.Ş.

18-   Sanat Ambalaj San. Tic. A.Ş.

19-   Uğur Ddemir Halı San. Ve Tic. Ltd. Şti.

20-   Bayteks Teknik Tekstil San. Ve Tic. A.Ş.

21-   İsmini vermek istemedi

22-   Özkaplan İpek Halı Tekstil San. Ve Tic. A.Ş.

23-   Tümer Halı San. Ve Tic. A.Ş.

24-   Safyün Halı Tekstil San. Ve Tic. A.Ş.

25-   Akcanlar Tekstil San. Ve Tic. A.Ş.

26-   Ünal Sentetik Dokuma San. Ve Tic. A.Ş.

27-   Flament Tekstil San. Ve Tic. A.Ş.

28-   Özmen Un San. Ve Tic. A.Ş.

29-   Staret Entegre Gıda San. Ve Tic. A.Ş.

30-   Ceytech Makine San. Ve Tic. A.Ş.

31-   Hasırcı Tekstil San. Ve Tic. A.Ş.

32-   Tat Makarnacılık San. Ve Tic. A.Ş.

33-   Has Sentetik Dokuma San. Ve Tic. A.Ş.

34-   Özpancar İplik Tekstil San. Ve Tic. Ltd. Şti.

35-   Beşsan Makarna Gıda San. Ve Tic. A.Ş.

ÜNVERDİ 35 FİRAMI KUTLADI

Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, tüm güçlükler karşısında büyük bir azimle çalışarak Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına giren Gaziantepli 35 firmayı kutladı.

2022 yılına göre İSO İlk 500’de Gaziantep’ten 28 firmanın yer aldığını kaydeden Ünverdi, İSO İkinci 500’deki 35 firma ile ilk 1000'deki Gaziantepli firma sayısının 63 olduğunu belirtti.

Ülkemiz ekonomisinin en önemli unsurunun üretim ve ihracat olduğunun altını çizen Ünverdi, buna bağlı olarak istihdamdaki sürdürülebilirlik için imalat sanayisinin daha fazla teşviğe ihtiyacı olduğunu belirtti.

Üreten kesimin son dönemdeki finansman ihtiyacına dikkati çeken Ünverdi, artan maliyetler ve finansmana ulaşımdaki güçlüklerin üreticiyi olumsuz etkilediğini dile getirerek: “İç piyasada zaten bir daralma var. Dış piyasada ise savaş ve gerilimlerle belirsizliğin getirmiş olduğu talep azalması, enerji maliyetleri, petrol fiyatlarındaki oynaklık, hammadde fiyatlarındaki değişimler maalesef sanayici ve ihracatçılarımız üzerinde baskıya neden oluyor. Öngörülebilirlik, fiyat ve finansman istikrarı sanayiciler olarak birinci önceliğimiz” dedi.

Pandemi, deprem ve küresel krizlere rağmen Gaziantepli sanayicilerin üretimdeki kararlılığına işaret eden Ünverdi, “Bölge olarak maalesef son yıllarda art arda gelen güçlüklerle mücadele ediyoruz. Buna rağmen yıllık ihracatımızda cari fazlası vererek ülkemiz ekonomisine en büyük katkıyı veren illerin başında geliyoruz. Gaziantep Sanayi Odası olarak da deprem sonrası yaşamış olduğumuz sorunları aşmak için ilgili kurumlarla sürekli temas halinde çalışıyor, üretim ve ihracatımızı artıracak çalışmalar yürütüyor, üretimlerimizde katma değeri artıracak yenilikçi projeler geliştiriyor, yeşil ve dijital dönüşüm hedefiyle firmalarımızı geleceğe hazırlıyoruz. İnşallah yürütmüş olduğumuz çalışmalarla İSO 1000’deki firma sayımızı daha da artıracağız. Her koşulda üretim, ihracat ve istihdamdaki başarılarıyla gazi şehrimize yaşattıkları gurur için sanayicilerimizi yürekten kutluyorum. Gelecek adına fikir veren, sanayimiz adına yol gösterici olan bu özel araştırma için İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Erdal Bahçıvan ve İSO ailesine teşekkür ediyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER